5. desember 2023

Julehefter 2023 - del 3

Eksemplar fra Egmont Kids Media AS, mot en ærlig anmeldelse


Noen julehefter til er fortært. Noen klassiske og noen nye. Kjekt med noen norske, også.


Nr. 91 Stomperud ca. 30 sider. Det står ikke noe sidetall.


Det begynte som en oversettelse og inspirasjon fra Sverige, men som ble mer og mer selvstendig. Handlingen er alltid lagt til i det militære miljøet. Karakterene som får mest oppmerksomhet er selvfølgelig nr. 91 Stomperud, obersten og nr.87 som er en latsabb. 

Dette er en av de få juleheftene som har overskrift til hver situasjonskomedie, og sidene er ofte på to sider, men også av og til på en side og tre. Det blir ikke snakket i bobler, men teksten og replikkene er skrevet under hver bilderute. Nr. 9 Stomperud er også den eneste som snakker dialekt, mens andre snakker bokmål.

Stusser litt på språket for to ganger blir det nevnt weekendperm. Det skjer i den første historien som heter Tjuvradd på nattbesøk. Den ene gangen weekendperm blir nevnt, skrives det uten bindrestrek, men ikke begge gangene. Her må man bestemme seg. Og i historien som heter En bjørnetjeneste. Er det en mann som påstår han har vondt i det ene kneet. Og så spør Stomperud: Hvem av dem var det? Skal det ikke være hvilken av dem i stedet for hvem, eller er det en dialekt greie? Jeg bare spør.

Jeg liker forholdet mellom 91. Stomperud og obersten. Noen ganger er de kompiser, og andre ganger havner nr.91 Stomperud i forskjellige problemer. De lever en annereldes hverdag siden de er i forsvaret, og gir oss et komisk innlikk i det.

Sært og småmorsomt.

 

Terningkast: 4


Juledetektivene 32. sider


Igjen har Arild Midthun og Knut Nærum laget en Donald historie sammen, og med redaktør Tormod Løkling, har de laget en klassisk historie med våre venner i Andeby. Arild Midthun er kjent for å lage forsidene til Donald Duck & Co, og har av og til også laget noen av historiene. Knut Nærum er mest kjent for tidligere å ha vært med i Nytt på nytt, og har den siste tiden skrevet en god del bøker. Knut Nærum og Arild Midthun har også laget noen historier sammen i Donald Duck & Co bladene, så det er ikke første gang.

Denne gang er det Donald, Langbein og Mikke Mus som er sammen om et problem. Jula nærmer seg med stormskritt og S.U.K.K. får mye å gjøre da det oppstår en krise, og S.U.K.K. er et detektivbyrå med denne trioen.

Langbein blir hypnotisert under en nattevakt i rådhustårnet av en mystisk figur. Langbeins jobb er å passe på en gullstatue som blir kalt Juleringeren som skal skape julestemning for innbyggerne. Statuen forsvinner, og Mikke har en anelse hvem som står bak. Sammen er de nødt til å redde denne gullstatuen, så ikke julestemningen blir ødelagt. De havner i den ene knipen etter den andre.

Et julehefte som er lett å sluke siden den er svært medrivende, og historien har mye energi. Min favorittkarakter fra Andeby: Spøkelseskladden er med, så det er et pluss. Å si at han er med er ingen avsløring, da han selv er med på forsiden.

Spennende og humoristisk i kjent Donald stil.

 

Terningkast: 5


Julehefter 2023 - del 1

Julehefter 2023 - del 2


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar