4. november 2021

Jente, anonym av Greer Hendricks og Sarah Pekkanen - en lang og slapp "thriller"


     Jeg vet ikke hva som kan skje i morgen, hvilke nye

ting dr. Shields vil spørre om. Ingen tvinger meg til å

gjøre dette, sier jeg til meg sekv. Jeg kan late som jeg for-

sov meg eller gjøre som Taylor og la være

å dukke opp.


Bare for at jeg skal slippe å få skylden for skrivefeil, så heter den andre forfatteren Pekkanen, ikke Pekkanan. Jeg har mine skriveleifer jeg også, men vil ikke ta skylden for skriveleifer som ikke er mine. Ville bare understreke det før jeg setter i gang med anmeldelsen.

Stor bok, men lite handling
Noen bøker kan være en tålmodighetstest. Ikke på grunn av antall sidetall, men seigt språk.Det hadde denne boka i hvert fall. Mange sider og lite handling, og svært handligstløst til man har lest omtrent 250 sider, før det begynner å skje noe. Grunnen er mange overforklaringer og mye gjentakelser, både tenkt og fortalt fra forskjellig perspektiv. Det blir for mye gjentakelser i stedet for fremdrift. Det er godt gjort at to forfattere som skriver sammen, har så lite driv i språket ...

Mener ikke at alle psykologiske thrillere burde være actionfylte med høy tempo. Det er ikke bestandig realistsisk det heller. Men det hadde vært fint med en mellomting. Tidligere harjeg lest The Wife Between Us av Hendricks og Pekkanen. Den norske tittelen er Kvinnen i midten. Den likte jeg ikke det hele tatt, men jeg liker å gi forfattere ny sjanse, så lenge et konsept er interessant. Jeg likte Jente, anonym, bare et lite hakk bedre.

Interessant og lovende konsept
Jente, anonym er en leken og lystisg bok om undersøkelse. Jessica Farris har ikke mye å rutte med. Hun jobber som sminkør gjennom BeautyBuzz, og tar på seg oppdrag til å sminke kundene hjemme hos dem. Hun tjener ikke all verdens, og i storbyen New York er det hardt. Likevel nekter hun økonomiske bidrag fra sin far, som hennes venninner bruker å få av sine fedre. Men Jessica vil helst klare seg selv. Hun eier en liten leilighet med hunden Leo. Gjennom en kunde får hun tilfeldigvis vite, om en dr. Shields som gjør undersøkelser om etikk og moral. De som blir med får også litt lønn for det. Med en liten løgn, tvinger Jessica seg på undersøkelsen. Hun får ikke møte Dr. Shields med det første, så i begynnelsen vet hun ikke om det er mann eller kvinne. Hun møter opp på NYU hvor undersøkelsene skjer, og hun må svare på forskjellige spørsmål på PC. Hun tror at undersøkelsen varer i bare noen få dager, men det blir flere dager enn beregnet med det første, og undersøkelsene blir mer intense. Til slutt foregår ikke undersøkelsene på en PC, men Jessica og Dr. Shields møtes. Gjennom Dr. Shields får hun oppdrag i stedet for spørsmål som hun er nødt til å gjennomføre. Hun får henvisninger til forskjellige steder å møte opp og diverse folk hun skal snakke med, uten at Jessica får vite helt konkret hvorfor.

Men det Dr. Shields ikke vet, er at Jessica også gjør sine undersøkelser om Dr. Shields. Hvem er ute etter hvem, og hvem er egentlig besatt av hvem?

Ingen spennende thriller
Virket som en fengende og lett thriller som man trenger en gang i blant, men i stedet ble dette veldig seigt og langdrygt. Brukte elleve dager på å bli ferdig med den. Det gjør meg ikke noe å bruke lang tid på bøker. Noen ganger bruker jeg flere dager og måneder før jeg blir ferdig med en bok. Det spørs hvilken bok det er, men det er noe traurig å bruke lang tid på en bok man helst vil bli ferdig med.

Jeg likte å lese om Dr. Shields som var den eneste som skilte seg litt ut i det hele, mens de andre karakterene, også Jessica, ble noe platte i lengden. Handlingen blir fortalt og tenkt fra forskjellig perspektiv, noe som ikke bidro til annet enn overforklaringer og unødvendige gjentakelser, i stedet for fremdrift og mystikk. Det var som å stå på stedet hvil i store partier av handlingen.

Fikk ikke så mye tak i Jessica, for hun opplevdes mer som et spøkelse enn en hovedkarakter. Hun blir på en måte en skygge av seg selv. Det er vel meningen, men neppe gjennom hele handlingen. Derfor gjorde det ekstra uengasjerende å lese Jente, anonym, da mange var personlighetsløse og historien veldig monoton. Hvis man ikke bryr seg spesielt om de fleste av karakterene eller det som skjer i boka, er det da veldig traurig å lese.

Jeg er ikke negativ for å henge ut bøker, men synes det er viktig å skrive om bøkene man liker og de man ikke liker, for å skape kontrast, for kontrast er noe jeg har sansen for. Det er heller ikke menneskelig å like alt.

Hadde nok likt boka mye bedre hvis mystikken holdt seg oppe like sterkt som i begynnelsen, og hvis historien var skrevet av noen andre som mestrer skarpt språk bedre. Jente, anonym for min del ble altfor åpenbart, flatt og hadde altfor lite utvikling. Håper jeg velger en bedre thrillerbok neste gang.(Bakpå):

Kvinner i alderen 18 til 32 søkes for å delta i studie 

om etikk og moral. Godt betalt.

Anonymitet garanteres.

 

Da Jessica Farris melder seg på for å delta i en psykologistudie

hos den mystiske dr. Shields, ser hun for seg at hun skal besvare

noen spørsmål, motta betalingen og dra hjem. Men etter hvert

som spørsmålene blir stadig mer intense og personlige, og timene

hos den renommerte New York-psykiateren blir til utflukter der

Jessica får beskjed om hva hun skal ha på seg og hva hun skal si,

begynner hun å innbille seg at dr. Shields vet hva hun tenker og

hva hun skjuler ...

 

Og mens Jess blir stadig mer paranoid, blir det klart at hun ikke

lenger kan skille mellom hva som er virkelig og hva som er del av 

dr. Shields manipulerende eksperiment. Fanget i et nett av bedrag

og sjalusi, får Jess raskt erfare at noen besettelser kan være

dødelige.

 

"Mesterlig spenningsoppbygging...

Leser må gjette seg til siste side. En fantastisk

oppfølger til bestselgeren Den andre kvinnen.

Booklist, Starred Review

 

"Psykologisk suspens-sjangeren må behandles med silke-

hansker ... Greer og Hendricks mestrer sjangeren til de grader

... En uhyggelig, snikende historie."

New York Times Book Review


Originaltittel: An Anonymous Girl
Norsk tittel: Jente, anonym
Forfatter:
Greer Hendricks & Sarah Pekkanen
Sjanger:
Psykologisk thriller
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
477
Forlag:
St Martin's Press
Norsk forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2019
Min utgave:
2020 (Pocket)
Lest:
23.10. - 03.11. 2021
Kilde:
Fra min egen boksamling
Plot:
3 Interessant i grunn, og ville nok ha likt den bedre hvis den var skrevet av noen andre med bedre og mer effektivt språk.
Omslag:
2 Ganske tamt både når det gjelder motiv og fargekombinasjon. Liker heller ikke covere med ansikt(er) på, for vil heller forestille meg hvordan karakterene ser ut.
Baksidetekst:
4 En av de største grunnene til at jeg ville lese boka. Virket kreativt og småutspekulert. Det står Greer og Hendricks, men det er samme person, de mener nok å skrive Greer og Sarah ...
Skrivemåte:
2 Kjentes ut som hele boka var skrevet i moll. Veldig monoton og masse overforklaringer.
Favorittkarakter:
Likte denne Dr. Shields en smule, som var et mareritt å lese om.
Persongalleri:
2 Svakt persongalleri. Man kommer ikke i dybden på så mange, og de forskjellige perspektivene førte bare til enda mer repetisjoner.
Slutten:
2 Man føler seg litt snytt. Det blir litt simpelt og hastverkaktig i motsetning til resten av handlingen.
Høydepunkt:
Spennende og intens start, nesten suspenseaktig. Noen av karakterene var interessante å lese om, men ikke mange.
Lavpunkt:
Undødvendig mye tomprat, overforklaringer, bytting på perspektiv som bare fører til repetive handlinger og dialoger, og seigt språk.
Terningkast: 2
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

6 kommentarer:

 1. Min største skrekk når jeg blogger er å skrive forfatternavnet feil, tenker forlaget river seg i håret nå :) 1-0 til deg som har brukt tid på å skrive om en bok som ikke holdt helt i mål, uansett kjekt å lese om den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her, spesielt vanskelige navn. Har ikke skrevet så mye feil angående forfatternavn, men ord generelt. Noen ganger slipper det frem noen skriveleifer uansett hvor mange ganger man ser over.
   Takk. Synes det er greit å være litt realistisk/negativ ag og til også. =)

   Slett
 2. Seigt og langdrygt og flatt er i alle fall ikke noe salgstriks for meg, så denne kan jeg glatt la være å vurdere i bokflommen som tidvis feier over meg. Takk for det:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke de beste begrepene på en thriller, men takk for tillit, og kjenner til det samme dilemmaet. Men har ikke noe i mot å drukne i bøker for det er ikke det verste man kan drukne i. =)

   Slett
 3. Da slipper jeg jo å lese denne :)
  Det er bra med ærlige omtaler som forklarer hvorfor man liker/ikke liker en bok. Du er god på det.
  Ønsker deg en fin og mørk helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du går ikke glipp av noe. Takk. Det er jo ikke for å være ekkel eller for å påvirke noen, men synes det er viktig å skrive om bøkene man ikke liker også, så lenge man beskriver hvorfor og er saklig.

   Tusen takk og i lige måde. Her er det mørkt allerede. =)

   Slett