2. november 2021

Månedens Bokanbefaling (oktober)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
House of Leaves av Mark Z. Danielewski,, The Homecoming av Andrew Pyper, og Billy Summers av Stephen King, er fra egen boksamling
 

I oktober leste jeg disse bøkene:


 
 Lest i kronologisk rekkefølge:

 

The Homecoming - Andrew Pyper

Ansiktsløft - Miika Nousiainen

House of Leaves - Mark Z. Danielewski

Kolibri - Cecilia Samartin

Billy Summers - Stephen King

Bakgårdshund - Magnus Buen Halvorsen

Vargtimen - Geir Tangen

Minneskogen - Sam Lloyd

Gissel - Clare Mackintosh 


I oktober ble 9 bøker lest. Ikke all verdens, men enn bedre lesemåned antallmessig enn det september var, og likte de fleste av bøkene som ble lest i Halloweenmåneden.

1 av 6 planlagte bøker ble lest. Ja, jeg vet, og det i favorittmåneden. Det er en katastrofe. Det blir mange strafferunder på meg i november.

The Homecoming av Andrew Pyper og Ansiktsløft av Miika Nousiainen, begynte jeg å lese i september, men ble ikke ferdig med før i oktober. House of Leaves av Mark Z. Danielewski begynte jeg og en annen bokblogger å lese i fjor, men ble ikke ferdig før tidlig i oktober. Noen bøker krever litt mer.

Den eneste planlagte boka jeg rakk å lese i oktober var Minneskogen av Sam Lloyd. Den ene planlagte boka ble jeg ferdig med i dag og det var: Jente, anonym av Greer Hendricks og Sarah Pekkanen og The Burning House av Neil Spring leser jeg fremdeles.

I måneden som var smugleste jeg (bøker som ikke ble oppført på denne siden mens jeg leste bøkene): Ansiktsløft av Miika Nousiainen, som jeg leste på Pc og ungdomsromanen Bakgårdshund av Magnus Buen Halvorsen. (Lest den som fysisk bok).

Det ble overraskende nok noen femmere i oktober også. Det ble også lest noen store bøker, og det er en av grunnene til at jeg ikke rakk så mange av de planlagte bøkene. Men  bøkene som fikk femmere i forrige måned, var: The Homecoming av Andrew Pyper, House of Leaves av Mark Z. Danielewski, og Vargtimen av Geir Tangen.

Og hvilken bok likte jeg best i oktober?

House of Leaves - Mark Z. Danielewski

Dette er en bok jeg har lest siden slutten av fjoråret, og siden jeg ikke begynte på denne i oktober, regner jeg den likevel som en favoritt for oktober, siden det var da jeg ble ferdig med den. Har heller ikke tenkt å utsette meg for å skrive om den enda en gang. Det er en svært kompleks bok å forklare siden den består av lag på lag på lag. Så derfor skriver jeg ikke mer om denne boka uansett hvor godt jeg liker den. Så les heller anmeldelsen som er mer utfyllende, for jeg har gjentatt denne boka såpass lenge nå, og synes det ikke er nødvendig skrive enda et lignende innlegg om den. Man blir litt lei av å forklare den samme boka når man har lest i den så lenge.

Hele anmeldelsen kan leses her.
 
Kommer heller ikke til å skrive langt om de andre bøkene, for disse innleggene har en tendens til  å bli vel lange og rablete, så skal prøve å holde det kortfattet som mulig ...
 
De andre som neste gikk av med seieren, var: 
 
The Homecoming: En snerten horror med en forfriskende fortellerstemme. Om en mor og hennes tre barn med stor aldersforskjell, møtes i en hytte i et stort, og inngjerdet område. Det er eid av deres avdøde ektemann og far, selv visste de ikke om dette området. De er der for å høre hans advokat lese testamentet. I testamentet er det også en oppfordring at de blir igjen i denne hytta i tretti dager hvis de skal ha noe av testamentet. Hvis noen avbryter eller nekter, får de ikke noe. De får mat og diverse ved gjerdet som noen leverer De får ikke gå utenfor gjerdet. Når advokaten går, blir de overlatt til seg selv uten Pc, mobil og Tv fordi de ikke får kommunisere med omverdenen. Men det er ikke det verste. Det verste er hva som befinner seg i skogen, innenfor gjerdet sammen med dem ...
 
Spennende, forfriskende og liker at forfatteren kaster inn litt nye elementer inn i horrorsjangeren.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.
 
Vargtimen: Første bok om politioverbetjent Gabriel Fjell. Han har opplevd selvmord i familien og det blir da ekstra vanskelig å forholde seg til en sak om ungdommer som dør kort tid etter hverandre. Senere blir det oppdaget et nettspill som heter Blue Whale Challenge. Der ungdommer blir utfordret til små utfordringer underveis til de tar det store steget, nemlig selvmord. Hvordan skal Fjell og hans kollegaer få stoppet flere i å ta sitt eget liv, og finne den elller eventuelt de skyldige før flere liv går tapt?

Akutelt tema om mental helse, anonymitet gjennom nettverk og app, og engasjerende krimbok.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:

Minneskogen: Ikke den beste thrilleren, men mørk og dyster. Den er om en tretten år gammel jente som kidnappes da hun skal delta i en sjakkturne. Under bakken i skogen, blir hun kjent med Elijah som besøker henne av og til. Han er tolv år gammel. Elissa synes det er noe rart med ham, men vet ikke hva. Den andre som besøker henne, kaller hun udyret. Han tvinger henne til å lese opp noe han har skrevet, og si det på kamera. Senere legger han det ut på YouTube. Vil hun klare å komme seg løs og komme hjem til sin mor igjen?

Liker handlingen i boka selv om slutten ble noe over the top, og syntes ikke sjakkspråket var helt troverdig. Kan ikke se for meg tretten år gamle jenter som maner opp et mentalt sjakkbrett og observerer omgivelsene sine som et sjakkbrett. Men ellers likte jeg boka som var både mørk og fascinerende.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Billy Summers: Kings nyeste som ble utgitt i august. Ikke hans sterkeste, men en fin svart komedie om en leiemorder som er bare 44 år, men som likevel vurderer å gi seg i bransjen mens leken er god. Men han får et oppdrag til av en gammel kjenning. Denne Nick hevder at det er ikke han som ansetter Billy denne gang, at han bare er et mellomledd for en annen. Mens han Billy bor i et hus i Midwood som Nick har leid til ham og Billy befinner seg i et skrivekontor i Gerard's Tower hver mandag til fredag for å leke forfatter for å lure andre mens han venter på oppdraget, vurderer han om han skal ta det siste oppdraget etter bare stikke av. Dette er en slags hvem lurer hvem bok.

Liker å lese om leiemordere, men syntes boka hadde for mye komedie enn hardbarket action, og Billy virket altfor snill til å være en leiemorder. Ikke Kings beste, men for all del veldig leseverdig.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Bakgårdshund: En av de bedre ungdomsromanene jeg har lest i det siste. Om Balal og hans familie som bor i en leilighet i Oslo. De kom til Norge på grunn av Selskapet som Balals far jobber for. De sørget for at de fikk leiligheten, hvis de trenger mobil, Tv, og alt annet, skaffer de dem det. Faren deres liker det ikke særlig, siden han ønsker å bli mer selvstendig. Balal og kameatene hans har en YouTube kanal sammen hvor de driver med pranks og challenges. Kanalen deres er svært liten og de ønsker flere subs (følgere). De planlegger å gjemme smellskudd  under en benk på T-banen en fredagskveld. Spøken går litt vel langt enn det de hadde tenkt og det får alvorlige konsekvenser.

En kort bok som sier mye. God karakterbeskrivelser og lett å kjenne seg i hvordan ungdom er i dag og sosiale medier.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Bøker som var helt ok:

Kolibri: Min første bok av Samartin og jeg overlevde. Selv om jeg likte denne og syntes den var helt ok, betyr det ikke at jeg ikke er ny fan. Var bare lettet over at det ikke ble så mye kliss som forventet. Den er om en kvinne som en morgen hopper ned fra en bru. Kystvakten blir varslet. Som regel kommer de for sent, men denne kvinnen er merkelig nok fortsatt i live og blir fraktet til sykehus. Pete som hentet henne opp av vannet, klarer ikke å glemme henne, og til tross for advarsler, prøver han å holde kontakten med sykehus i håp om å få høre hvordan det går med henne. Hvorfor har hun gjort sånn inntrykk på ham? Dette høres kanskje ut som en typisk handling, men det er en mystisk handling som tar mange vendinger.

Heldigvis ikke en handling med alfor mange overdrivelser og drama. En helt grei roman.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Gissel: Et direktefly skal for første gang reise fra London til Sydney, og Mina er en av flyvertinnene som er utvalgt til å være med. Det hele skjer rett før jul og hun har mye å stri med sin egen familie. Adoptivdatteren hennes Sophia har tilknytningsproblemer, men Mina har lovt henne å komme tilbake. Hun er også for tiden separert fra sin ektemann, Adam på grunn av forskjellige problemer. Turen blir ikke bare historisk, men også truende da Mina kommer over en konvulutt med navnet hennes på. Helt anonymt skal hun følge noen instruksjoner, hvis ikke vet de hvem datteren hennes er, og det er opp til henne hvem hun vil redde. De på flyet, eller de der hjemme ...

Interessant konsept og filosofi, men kjøpte ikke helt det terrorist(ene) sto for, og avslutningen er noe barsnlig, dessverre.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Bøkene jeg likte minst i oktober:

Terningkast 3 betyr godtkjent for meg, men likevel var det en bok jeg liktebminst av denne lesebunken for oktober, og det var Ansiktskløft av Nousiainen. Feelgood er ingen favorittsjanger, men likevel liker jeg å prøve meg på sjangre jeg er meget skeptisk på. Man kan jo ikke lese det samme hele tiden.

Det er en finsk komedie om en mann som heter Sami  og han lengter etter å bli far, men har hatt mange mislykkede forhold bak seg. Hans kamerat, Markus har tre unger, som han selv har ansvaret for. Barnas mor bor ikke sammen med dem på grunn av depresjon. Men Sami er der av og til for å hjelpe kompisen. Så det er en stor kontrast mellom de to. Syntes de to karakterene var mest interessant å lese om fordi de hadde noen gullkorn.

Vi får også lese om en influenser som deler sitt "perfekte" liv med leserne sine, men er det egentlig så perfekt som det virker?

Man blir også kjent med noen andre kompiser av Sami og noen av familiemedlemmene hans, så denne boka skifter ofte perspektiv. Likte best å lese om Sami som kommer i klammeri med en MC gjeng etter et uhell, og han unngår dem på best mulig måte, i redsel for at de skal gjøre ham noe.

Likte noe av humoren og en del replikker, men boka ble litt tam til feelgood å være. Følte den trengte mer spenst.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Oktober gikk kanskje ikke helt som planlagt, men klager ikke for leste en del bra og greie bøker likevel. Har sluttet å forvente all verdens. Men likte de fleste bøkene jeg kom over, og håper jeg får med meg mer planlagte bøker for november, så jeg ikke skeier ut hver lesemåned. 😈

Ryggperspektiv av bøkene:


Strever fremdeles med lyssettingen. Har ikke noe å si hvordan jeg vrir eller vender på lys og redigerer. Bildet ser ut til å være i brann uansett hva man gjør. Det viktigste er vel at man ser litt av titlene. Ansiktsløft er ikke med på bildet, siden jeg leste boka på PC.

PS: Noen som husker hva prinsessa med det lange håret som lar prinsen bruke det som stige heter? Eller husker hvilken film det er fra? Det er så irriterende å ikke huske det, men det er i hvert fall henne som står øverst på bokbunken. Man begynner å bli gammel når man glemmer navn ...😈

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det var det, ja. Utrolig irriterende når navn, tittel og slike ting glipper, selv om det ligger på tunga. =)

      Slett
  2. Har lest tre av dine. Likte Vargtimen veldig godt. Minneskogen har tatt seg opp, spennende etter litt treg start..
    Ønsker deg en fin lesemåned:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vargtimen var slett ikke verst, og håper jeg får med meg bok to i Gabriel Fjell serien også.
      Hadde det litt med det samme om Minneskogen. Litt treg og likte ikke alle vendingene og elementene, men en god thriller likevel på sin måte.

      Tusen takk og i lige måde. =)

      Slett