5. juli 2023

Månedens Bokanbefaling (juni)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
My Lovely Wife av Samantha Downiing, The Coffin Path av Katherine Clements, Kommer alltid tilbake av Christina Erikson og I'll Be Watching You av Beverly Barton, er fra egen boksamling

 I juni leste jeg disse bøkene:

Lest og hørt i kronologisk rekkefølge:

 

Mord og misunnelse - Ruth Ware

My Lovely Wife - Samantha Downing

The Coffin Path - Katherine Clements

En fremmed banker på din dør - Håkan Nesser

Kallmyren - Liza Marklund

Blodmåne - Tor Arve Røssland

Under radaren - Anthony McCarten

Kommer alltid tilbake - Christina Erikson

I'll be Watching You - Beverly Barton

Mord i Lima - Mats Vederhus


I juni hadde jeg en bedre lesemåned enn det april og mai var til sammen. Ikke bare på grunn av at leselysten er på plass, men valgte flere "riktige" bøker denne gang. Det har litt å si, det også. Hadde dårlig leselyst i april og mai, store deler før den tid også. Det er litt kjipt for da blir lesingen noe stakkato. Men har nå fått noe av flyten tilbake. Jeg leste ikke så mye variert i juni, men det gjør ikke så mye.

 

➤ I juni ble 10 bøker lest. 2 bøker mer enn i mai

2 av 6 planlagte bøker ble lest. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese, siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i juni. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller en bok som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese.

➤ De to planlagte bøkene jeg leste, var Blodmåne av Tor Arve Røssland, og Under radaren av Anothony McCarten.

➤ Bøker jeg begynte på før juni: Mord og misunnelse av Ruth Ware, My Lovely Wife av Samantha Downing, The Coffin Path av Katherine Clements, En fremmed banker på din dør av Håkan Nesser, og I'll Be Watching You av Beverly Barton.

➤ Det ble litt smuglesing i juni også. Bøker jeg leser, men som ikke blir oppført på denne siden mens jeg leser dem. Det var: Mord og misunnelse av Ruth Ware og Under radaren av Anthony McCarten.

➤ I juni ble det bare en femmer.


Og hvilken bok likte jeg best i juni?


 
Under radaren - Anthony McCarten

 

Anthony McCarten er fra New Zealand og er egentlig manusforfatter. Han har skrevet filmmanus i biografisk film sjangeren.

Under radaren er om noe helt annet. Den er om ti deltakere som på tretti dager skal forsvinne under radaren. Den siste som blir funnet, vinner et stort pengebeløp. Hvordan skal de klare å gjemme seg så lenge, uten å etterlate seg digitale spor? De må heller ikke bli gjenkjent av overvåkningskameraer. Det er det teknologiske unikumet Cy Baxter og CIA som samarbeider om dette prosjektet. Mer sier jeg ikke da dette er en bok som bør oppleves fremfor å leses om.

Har aldri vært helt interessert i teknologiske thrillere tidligere, noe jeg ikke skjønner fordi synes det er spennende å lese om tekniske ting. Hvordan det fungerer, og mulighetene med det. Boka er på nesten fire hundre sider, men den er spenstig og er temmelig lettlest. Kapitlene er korte og likte at det ofte skiftes perspektiv. Det var også interessant at deltakerne var veldig forksjellige. Boka er jo svært akutell med tanke på at det er ganske utfordrende å gå under radaren helt i våre dager, så det tar opp et interessant tema.

Anmeldelse kommer.

 

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre, er:

 

The Coffin Path: Det er 1674 og man blir kjent med Mercy Booth som er en ung og bestemt dame som vet hva hun vil. Hun bor i huset Scarcross Hall sammen med faren Bartram og hjelperen Agnes, som er mer som et familiemedlem. Siden faren hennes er eldre og helsen er i ferd med å skrante, får Mercy mer ansvar for sauene og mye annet. En dag får hun besøk av Ellis som er på utkikk etter jobb, og etter en del nøling, ansetter hun ham. Det Mercy ikke forteller til noen er at hun opplever merkelige ting. Hun oppdager noen mynter som er borte fra farens samling, ser skygger og hun føler seg iaktatt av noe eller noen. Det faren hennes ikke forteller Mercy, er at han har planer om å selge huset og eiendommen for å beskytte henne mot noe, men hva? Mercy har ingen planer om å flytte, eller å gifte seg, for Scarcross Hall har vært hele hennes liv.

Gotisk horror med et lite snev av historisk roman. Det er ikke horror med mye action eller tempo, men det gjorde heller ikke noe, for liker horror som tar seg godt tid. Da blir man bedre kjent med karakterene og stemningen. Boka ble aldri helt uhyggelig, men Clements skriver godt og familien Booth var spennende å bli kjent med. Likte at man ble kjent med familien og tilværelsen gjennom de fire årstidene, og Clements beskriver både været og utfordringene på en realistisk måte. Kjedet meg ikke med denne.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Mord og misunnelse: Er egentlig ingen fan av bøkene til Ruth Ware, for de er veldig lette og noen av dem likte jeg ikke i det hele tatt. Jeg leste denne på riktig tidspunkt da leselysten begynte å komme tilbake, og jeg trengte noe som var både lett og underholdende.

Den er om Hannah Jones som man blir kjent med som voksen og tidligere sum student ved universitetet i Oxford. Hun var bestevenninne med April som var den populære. Hun var morsom, vågal og likte å sette folk på prøve. Hannah var den rolige, den fornuftige. Hun blir hjemsøkt av fortiden da hun leser om John Neville som er død. Han skal ha drept April da Hannah og April var studenter. Hannah blir kontaktet av en journalist som mener hun har kanskje sendt feil mann i fengsel. På grunn av dette, begynner Hannah å gjøre sine egne undersøkelser fordi hun har dårlig samvittighet, hvis journalisten har rett. Will liker det ikke, og de venter barn sammen, men Hannah er nødt til å grave i fortiden for å få fred med seg selv, og få en ny start.

Er ikke glad i å lese om graviditet, og det blir nevnt i nesten hver kapittel i Hannahs voksne liv. Skjønner at hun er gravid, og greit at det nevnes i begynnelsen, men noe masete når det blir jevnlig nevnt. Det går litt utover konseptet og det er et tema jeg ikke er interessert i å lese om. Bortsett fra det og at det var lett å gjette seg frem til slutten, var det fengslende lesing, og jeg likte å lese om unge Hannah best, for det er alltid interessant å lese om collegemiljøet. 

Hele anmeldelsen kan leses her.


En fremmed banker på din dør: Jeg liker egentlig ikke noveller. Jeg liker og leser dem fra sjangre og forfattere jeg leser mye av. Bortsett fra det, foretrekker jeg hele bøker. 

Boka består av tre krimnoveller og grunnen til at jeg ville lese denne boka, er fordi det er lenge siden jeg har lest noe av Nesser, og han skriver fremdeles godt. Jeg likte novelle nummer to bedre enn de andre novellene, som jeg syntes var en smule tamme. Likevel ble jeg underholdt og jeg sparer til hva novellene handler om til anmeldelsen, som jeg ikke har skrevet ennå, slik at det ikke blir mange gjentakelser. Men novellene er realistiske og var småspennende å lese. Det var også kjekt å lese noe av Nesser igjen.

Anmeldelse kommer.


Bøker som var helt ok:

 

Blodmåne: Min sjette bok av Røssland. Ikke hans beste, men kjekt å se at ungdom også får anledning til å lese litt horror. Den er om tre jenter som skal være på et hotell noen dager i kalde januar. Faren til en av dem har kjøpt det usett, og i nærheten er det en vaktmesterbolig hvor Anne og hennes mor bor. Anne kjenner ingen andre, for moren hennes er religiøs og svært gammeldags. Hun kjenner ingen på hennes egen alder, og hun må gjøre mange arbeidsoppgaver i løpet av en dag. Faren hennes døde for tolv år siden, så de har bare hverandre. Hun blir nysgjerrig da hun får se de tre jentene ankomme hotellet. Jentene blir skeptiske på stedet da hotellet ikke er som på bildene, og selv om ting føles uhyggelig, prøver de å gjøre det beste ut av det. Ting blir ikke bedre da de møter vaktmesterkvinnen som virker en smule sprø ... 

En smule typisk horror bok for unge lesere, men likte stemningen og den isolerte settingen. Kjekk horror å få med seg i sommer, hvis man vil ha noe lett fra den sjangeren.

Anmeldelse kommer.

 

Kommer alltid tilbake: Første bok om etterforsker Elias Svensson, som vil finne ut det meste om psykopater, for han er helt sikker på at det er Josef Decker som står bak et par voldtekter og drap. De har ingen bevis på det ennå, men Elias mistenker Josef fordi han har vært voldteksmann tidligere. Kollegaene hans vil at han skal holde kortene åpne, og se andre muligheter. Elias kommer i kontakt med en forfatter som har skrevet om psykopater fordi hun har levd med en psykopat. Han vil vite så mye som mulig om dem, slik at det kanskje blir enklere å løse saken som er i stå.

Interessant tema siden psykopater er uhyggelige, og forfatteren er god på å beskrive dem, men boka kunne godt ha vært noe forkortet, siden en del av dialogene og hendelsene blir noe repeterenrede underveis. Man blir ikke helt revet med, men en god førstebok.

Anmeldelse kommer.

 

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.


Bøkene jeg likte minst i juni:

 

Det var også noen bøker jeg ikke likte i juni, dessverre. Sånn er det bare. Når man leser mye, må man bare regne med å komme over noen bøker man ikke går helt overens med, også.


Mord i Lima: Andre bok om journalist Kurt Hammer, og min første. Kurt er i Lima fordi terapeuten hans ga ham en utfordring, for at han skal gjøre en ende på en del ting han lenge har slitt med. Det blir alt annet enn ferie, da han blir vitne av at hans gode, gamle venn dør, og han er nødt til å ta saken i egne hender. Han får hjelp av en annen journalist kollega, som kommer til Lima etter å opplevd en personlig tragedie. Vil de hanskes med demonene sammen?

Formatet i boka er noe rart. Mange av setningene er oppdelt i midten, og andre feil, derfor var det noe anstrengende å lese i begynnelsen. Men det var ikke det alene som gjorde at jeg ikke likte boka godt, men klarte ikke helt å leve meg inn i handlingen.  Er ikke helt begeistret over journalister som hovedperson, og det blir noe røverhistorieaktig. Det var ikke helt krim for meg. Jeg trenger noe mer hardbarket.

Anmeldelse kommer.


My Lovely Wife: Har lenge hatt lyst til å prøve en av thrillerne av Downing. My Lovely Wife var den som fristet mest. 

Den er om Millicent og hennes navnløse ektemann som er fortelleren. De har vanlige jobber, og vanlig ekteskap, i hvert fall sett fra utsiden. Men de bærer på en hemmelighet. De har to tenåringsbarn sammen, og sønnen i huset skjønner det er noe på gang, men skjønner ikke helt hva. De fleste ville ha blitt rystet hvis de fant ut hva hans foreldre virkelig gjør.

Mystisk psykologisk thriller. Jeg likte konseptet som er både mørkt og en smule voldelig, men det ble noe monotont underveis. Fortellerstemmen engasjerte ikke helt og karakterene var noe underlige og man kommer ikke helt under huden på dem. Har skjønt at mange har likt denne boka, men jeg ble dessverre ikke en av dem. For meg var det en vanlig psykologisk/domestic thriller.

Anmeldelse kommer.


I'll Be Watching You: Denne hørte jeg på lydbok og strevde med den siden april fordi jeg likte den ikke, så dermed tok det tid å bli ferdig.

Det er romantic suspence/thriller om Reed Conway som må starte på nytt fordi han har sonet i fengsel i hele femten år. Han vender tilbake til Spring Creek for å bevise at han er uskyldig. Det var ikke han som drepte stefaren. Ella Porter, som er dommer har fått noen slibrige brev, og hun mistenker det er Reed som har skrevet dem. Ella kommer fra en mektig familie og det var faren hennes som sendte ham i fengsel. Er Reed ute etter hevn med brevene sine, eller er han virkelig uskyldig? Og hvorfor føler Ella seg så dratt mot Reed hver gang de møtes?

Jeg ser en del såpeoperaer, men orker ikke det formatet i bøker. Dette ble traurig, og det samme hendte om og om igjen. Mye frem og tilbake, og hele tiden den samme "valsen". Det ble for mange sexscener, og intime tanker. Dette var kjedelig.

Anmeldelse kommer.

 

Kallmyren: Andre boka i en trilogi. Polarsirkelen er den første boka som jeg leste for noen år siden. Igjen møter man Wiking Stormberg, både som ung og godt voksen, for boka beveger seg i fortid og nåtid. Man blir kjent med Wiking som politistudent og hvordan han treffer sin fremtidige kone. I godt voksen alder har han en tung bør å bære. Hans kone Helena og datter forsvant for tretti år siden, datteren ble funnet, men Helena er fremdeles sporløst borte. Noe Wiking er nødt til å leve med. Sønnen hans får trusselbrev angående hans nye jobb. Hvorfor og kommer han til å trekke seg? Og hvem står bak disse truslene?

Jeg likte Polarsirkelen, her igjen blir det vel mye om familieliv, og det er jeg ikke så interessert i å lese om i krimbøker. Jeg likte begynnelsen og midtdelen, men likte ikke retningen det hele tok. Det ble for usannsynlig og smådumt.

Anmeldelse kommer.

 

Siden jeg ikke rakk å lese alle de seks planlagte bøkene i juni, blir det ny strafferunde. Ser for meg at det blir tolv strafferunder i år. Noen som vedder i mot? Boka jeg har valgt som strafferunde denne gang, er en bok jeg egentlig skulle lese i juli i fjor, og det er romanen: Jeg så henne den natten av Drago Jančar. Hvorfor jeg vil lese den, aner jeg ikke, men den virker noe mystisk. Jeg var flinkere til å lese romaner før i tiden. Nå leser jeg stort sett romaner hvis den har et interessant tema, og det har denne.

 

Jeg ble ikke ferdig med strafferunden for mai. Det var å lese romanen: Vi begynner med slutten av Chris Whitaker. Men er på side 160 av 526 sider i skrivende stund. Det er en stor bok på over fem hundre sider, så derfor den tar litt tid.


Filmer/dokumentarer sett i juni:

 


Earwig and the Witch (2020)

ARQ (2016)

Capturing the Killer Nurse (2022)

#ALIVE (2020)

Ole, Dole, Doffen på eventyr: Jakten på den forsvunne lampe (1990)

The Addams Family (2019)

Halloweentown 2 (2001)

Freaky (2020)

Like. Share. Follow  (2017)

Faithfully Yours (2022)

The Perfumier (2022)

The Banishing (2020)

The Deep House (2021)

Adrift (2018)

Burn Witch Burn (1962)

Hatchet 111 (2013)

 


Victim/Suspect (2023)

Zombieland (2009)

Frankenweenie (2012)

Exctintion (2018)

Voces (2020)

House of Hammer del 2og del 3 (2022)

Beyond Skyline (2017)

La Influencia (2019)

Rattlesnake (2019)

The Utah Cabin Murders (2019)

Circle (2015)

 

Serier/reality sett:

 

Camp Kulinaris sesong 6

You sesong 2

You sesong 3

The Simpsons sesong 5
 

Ryggperspektiv av bøkene:

 


 
Lydbøker:

I'll Be Watching You - Beverly Barton

Sånn! Det var juni, og resten av sommeren venter. Æsj. Det var ikke mange bøker jeg ikke likte og i motsetning til mai, ble det en femmer denne gang. Ikke verst det. 😈


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar