26. januar 2023

(Lydbok) Jente,1983 av Linn Ullmann - ekte om maktmisbruk, men noe monoton handling


Kan ikke skryte på meg å ha lest mange bøker av Linn Ullmann, for dette er nemlig min første roman av henne.

Jente, 1983 av Linn Ullmann ble utgitt i 2021 Den ble fort veldig synlig. Det er ike ofte jeg leser romaner. Det spørs litt på tematikk og handling. Jeg leste denne fordi jeg ville lese noe av Ullmann, og den tar for seg et viktig tema; nemlig om sårbare jenter.

Forvirret sekstenåring
Den er om en sekstenåring som vil dra til Paris, og hun drar selv om moren hennes ikke vil at hun skal dra. De blir enige om at moren hennes ringer rundt klokka ti om kvelden på hotellet for å forsikre seg om at alt er i orden med datteren. Hun drar fra leiligheten deres i New York til Paris for at hun skal bli fotografert. En kveld går hun seg vill i Paris. Hun husker ikke navnet på hotellet, hvor det ligger, og hun snakker ikke fransk. Det eneste hun har er adressen til er fotografen som hun kaller A gjennom resten av romanen. A er mye eldre enn henne, men de innleder et slags "forhold". Et forhold hun føler seg underkuet i. I bransjen møter hun andre modelljenter som henne, bare at de virker mer "penere" og mer "verdensvante" enn det hun er. 

Nå er hun voksen og er selv mor til en sekstenåring. Hun reflekterer seg selv som sektenåring i 1983. Hvor mye kan hun stole på sin egen hukommelse, og har hendelsene påvirket henne noe vis senere?

Troverdig om maktmisbruk
Jente, 1983 er en troverdig oppvekstroman om det å finne seg selv, å gå i en bestemt retning i livet, og følge en slags drøm. Handlingen foregår flere tiår før den kjente metoo bevegelsen, og det var en tid da det ikke var vanlig å skrive eller å snakke om slike ting, som maktmisbruk. Til tross for viktig tema som dessverre er like akutelt i mange bransjer i dag, ble handlingen svært gjentakende, på grensen til det kjedsommelige. Handlingen og karakterene ble en smule monotone.  Jeg ble aldri helt dratt inn i handlingen. 

Skjønner dog hvorfor mange liker denne, men for min del ble dessverre fortellerstemmen en smule for tørr og gjentakende.

Lydbokinnleser: Andrea Bræin Hovig

Spilletid: 5t 43m


(Fra forlagets hjemmeside):

 

«Gjennom å skrive det som skjedde, gjennom å fortelle historien så sannferdig som jeg kan, forsøker jeg å samle dem i én kropp - kvinnen fra 2021 og jenta fra 1983. Jeg vet ikke om det er mulig.»

Paris, en vinternatt i 1983. Hun er seksten år og har gått seg vill i de ukjente gatene. På en lapp har hun adressen til den tretti år eldre fotografen A.

Nesten fire tiår senere, mens både hennes eget liv og verden utenfor krakelerer, prøver den voksne kvinnen å forstå den unge jenta hun en gang var.

«Jente, 1983» utspiller seg i Oslo, New York og Paris, og er en sjangeroverskridende og besettende reise gjennom lag av minner og glemsel. Linn Ullmann fortsetter å utforske hukommelsens dikteriske kraft i forsøket på å fortelle om det aller hemmeligste. Hun trekker linjer frem og tilbake i livsløpet, linjer som også går tvers gjennom den stedville seksten år gamle jenta. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel.


Originaltittel: Jente, 1983
Forfatter(e):
Linn Ullmann
Sjanger:
Roman
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
260
Forlag:
Forlaget Oktober
Utgitt
:
2021
Min utgave:
2021 (Lydbok)
Lest:
10.01. - 25.01.  2023
Kilde:
Fabel
Plot:
3 Viktig tema og ekte fortalt, men det ble noe repterende i lengden.
Tittel
:
4 Samsvarer med innholdet og er et viktig år for fortelleren.
Omslag:
3 Pent bilde, men noe kjedelig. Var ikke det som ga meg lyst til å lese romanen.
Baksidetekst:
3 Interessant, sårbart og viktig tema. Ble nysgjerrig nok til å lese boka.
Skrivemåte:
2 Det ble noe flatt over det hele. Man ble aldri helt engasjert i historien.
Favorittkarakter:
Ingen som ble noen favoritt.
Persongalleri:
2 Man får vite hva slags personer det er hun menger seg med, men man ble aldri helt kjent med hovedkarakteren eller de andre.
Slutten:
2 En smule typisk slutt.
Høydepunkt:
Kort bok, viktig og aktuelt tema, troverdige skildringer om sårbare opplevelser.
Lavpunkt:
Lite handling, gjennomsiktige karakterer og savnet mer dybde.
Terningkast: 2

Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar