24. januar 2023

(Lydbok) Matthew Cave 1: Jenta uten hud av Mads Peder Nordbo - slapp krim


Nordbo var hittil et ukjent navn og vanligvis liker jeg dansk krim, både når det gjelder bøker og Tv-serier, men ble ikke helt overbegeistret over denne krimboka.

Groteske drap
Jenta uten hud er om den danske journalisten Matthew Cave og han oppholder seg på Grønland etter en tragisk hendelse. Hans samboer og deres ufødte barn døde i en ulykke. Selv er han i slutten av tjueårene og har hele livet foran seg, men vet ikke hvordan han skal fortsette. Han mistet også kontakten med faren da han selv var liten, så livet hans har ikke vært spesielt enkelt. Han er sent på oppdrag. Det er nemlig blitt gjort et oppsiktsvekkende funn. En mumifisert viking skal ha blitt funnet, og en politimann som står vakt, blir funnet drept, og den mumifiserte vikingen er forsvunnet. Mysteriet forbindes med en grotesk sak som skjedde i 1973. Da fire menn ble drept på en morbid måte. Matthew oppdager raskt at det ikke er mange å stole på mens han jobber med saken.

Dette er som nevnt min første bok av Nordbo og jeg ville lese den fordi det virket som grotesk krim, noe jeg liker, men dermed ble det i stedet en kjedelig opplevelse. Det meste skyldes språket eller oversettelsen. Man ble aldri helt revet med til tross for alt det mørke. 

Kjent stemme
Jeg hørte Jenta uten hud på lydbok og jeg måtte stoppe for å finne ut hvor jeg hadde hørt stemmen til Trond Teigen før. Det er en god stemmen å høre på, det var ikke derfor jeg måtte stoppe. Det var stemmen som var altfor kjent. Jeg måtte søke på navnet for å finne ut hvor jeg hadde hørt den før, før jeg kunne fortsette med boka. Jeg fant ut at det var selveste Aladdin som leste, og fant dermed ut hvorfor stemmen var så kjent. Rart hva man blir opphengt i.

Utgangspunktet virket mørkt, groteskt og det var resten av handlingen også, temmelig mørkt, men likevel kjedet jeg meg voldsomt. Det var noe med språket som ikke engasjerte i det hele tatt og man mistet fokuset mange ganger underveis. Til tross for anstrengelsen, fikk jeg med meg hele historien, men må ærlig innrømme at jeg ble lettet da lydboka tok slutt, for dette var temmelig kjedelig og umotiverende. Det var ikke Teigen sin skyld som leste med innlevelse, men selve handlingen. Det ble for ensformig for min del og karakterene var ikke spesielt troverdige. Har lest bedre krim fra Danmark. 

Lydbokinnleser: Trond Teigen

Spilletid: 9t 37m


(Fra forlagets hjemmeside):


Matthew Cave er en dansk journalist i slutten av tjueårene. Han har mistet livsgnisten etter at samboeren og deres ufødte barn døde i en trafikkulykke. Flukten fra virkeligheten har drevet ham til Nuuk, Grønland. Det eneste sporet han har etter sin amerikanske far, er et tjue år gammelt postkort, som faren sendte fra Thulebasen før han forsvant.

 

Matthew har fått jobb i den lokale avisen, og blir sendt til kanten av innlandsisen for å dekke oppdagelsen av en mumifisert viking. Alt tyder på en verdenssensasjon, og det lille samfunnet holder pusten av spenning.

 

Men kaoset bryter løs da mumien forsvinner og politimannen som sto vakt, blir funnet drept. Matthew kommer på sporet av fire identiske drap i 1973, som har forbindelse til to elleve år gamle jenter som forsvant sporløst. Alle sakene har tydeligvis noe med hverandre å gjøre, og Matthews etterforskning skaper snart problemer for ham. Den eneste han tør å stole på, er en ung grønlandsk kvinne, som akkurat er løslatt etter å ha sonet tolv år i fengsel for å ha drept sin egen far.


Originaltittel: Pigen uden hud
Norsk tittel:
Jenta uten hud
Forfatter(e):
Mads Peder Nordbo
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
371
Forlag:
JP/Politikens Forlag
Norsk forlag:
Gyldendal
Utgitt:
2017
Min utgave:
2018 (Lydbok)
Lest:
26.11. 2022 - 09.01. 2023
Kilde:
Fabel
Plot:
2 Godt ugangspunkt, men dialogene blir fort gjentakende og lite fremdrift i handling. Ikke mye mystikk å finne.
Tittel:
4 En av grunnene til at jeg ville lese boka da det var en litt underlig tittel.
Omslag:
2 Kjedelig og litt lei av med ryggen til karakterer.
Baksidetekst:
4 I grunnen derfor jeg valgte boka fordi det virket groteskt og mørkt.
Skrivemåte:
1 Det jeg slet mest med boka. Veldig gjentakende og lite engasjerende. Språket er for slapt.
Favorittkarakter:
Ingen som ble noen favoritt.
Persongalleri
:
1 Manglende karakterdybde, utroverdige og ganske platte. Syntes de ikke var spesielt spennende å lese om.
Slutten:
1 Ingen kommentar. Var bare lettet over å bli ferdig med boka.
Høydepunkt:
Groteskt utgangspunkt og spennende sted å bli kjent med.
Lavpunkt:
Slapt språk, kjedelige karakterer og uengasjerende gjennomført.
Terningkast: 1
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2023

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar