30. september 2014

De fem beste av Stephen King

En leser har tenkt å prøve seg på bøker av Stephen King og bevege seg litt innenfor den sjangeren og lurte på om jeg jeg kunne skrive et innlegg om Stephen King og ett om Dean Koontz. Det gjør jeg gjerne. Stephen King i dag og Dean Koontz - innlegg kommer på torsdag. Så følg med. Og tusen takk til forslag for innlegg. Gjerne anbefal meg noe dere vil jeg skal skrive om. Bloggen består stort sett av anmeldelser, helgelektyre, og månedens bokanbefaling. Så hvis dere savner annet lesestoff på bloggen i tillegg, så gjerne kom med forslag. Sier ikke nei til det:)

I dette innlegget har jeg ikke tenkt å skrive noe om Stephen King som person, men velger å gjøre dette innlegget om til mine favorittbøker av ham, og håper det er greit? Det samme kommer jeg til å gjøre med Dean Koontz-innlegget senere i uka.

Stephen King er jo min store forfatterhelt. Jeg har lest en drøss av bøker av ham, ikke så mye de siste årene, fordi jeg trengte en liten pause fra bøkene hans, men planlegger å ta opp forfatterskapet hans igjen til høsten. Og i dette innlegget har jeg tenkt å skrive litt om mine favorittbøker av ham. Lage en topp fem liste, og hvorfor jeg liker de bøkene så godt.

Skal bare vise dere bilder av Stephen King - hylla mi før jeg setter opp lista av de fem beste. Her er alle Stephen King bøkene. Det er ikke så mange. Skulle ønske jeg hadde flere, men selvfølgelig skal jeg skaffe meg flere av hans bøker senere. Men disse har jeg foreløpig:

 Liseys historie
Duma Key
Ildbarnet
De levende døde (oversettelse av Pet Sematary)
IT


Needful Things
Cell
Bag of bones
Dreamcatcher
Pet Sematary
The girl who loved Tom Gordon

Four past midnight
Night shift
Misery
Det mørke tårn III
The gunslinger (første bok i Det mørke tårn - serien)
Den andre siden
On writing

 (Det er Braveheart som står i forgrunnen, haha. Klar til kamp).

Geralds lek
Mørke krefter
The Shining

(de første i rekken er nevnt i det forrige bildet)

 (Måtte bare ta et ekstra bilde for å få med den andre hodeskallen også, haha).


Men her kommer de beste av de beste lista:

De fem beste av SK 

 

Pet Sematary

Misery

Salem's Lot

Mørke krefter

IT

 

Litt om bøkene og hvorfor jeg liker dem så godt:

 

Pet Sematary:

Jeg vet at tittelen er stavet feil, men det er meningen at det skal være sånn, og grunnen til at tittelen på boka er stavet feil, må man lese boka for å skjønne, og jeg har ikke tenkt å røpe noe.

Boka handler om en familie som flytter til et nytt sted og de finner ut at de bor ikke så langt unna en dyrekirkegård. Og det er heller ikke en vanlig dyrekirkegård. Kirkegården er bygget på en indianer gravplass og slike gravplasser er kjent for å bringe mørke og overnaturlige krefter. Faren i familien som har flyttet til deres nye hjem, finner ut at dyrekirkegården ikke er en vanlig kirkegård. Da katten deres dør, begraver han den på dyrekirkegården, men til sin store overraskelse kommer katten levende tilbake. Personligheten er noe annerledes enn da den var i live, og hvordan er det mulig at en død katt kan komme til live igjen? Hvis man begraver et menneske på dyrekirkegården, vil da mennesket stå opp fra de døde igjen?

Dette er en underlig bok og jeg elsker den skrekkelige atmosfæren Stephen King får frem i boka. Det er en original historie som fengsler. Den er og blir min favoritt. Det er en historie som man ikke glemmer med det første, for å si det sånn:)

Misery

Handlingen er nok kjent for de fleste for jeg regner med at de aller fleste har sett filmen. Den handler om den sprø dama som bor for seg selv. Da hennes yndlingsforfatter kjører av veien og blir hardt skadet, blir hun gledelig overrasket over at det er ham som er blitt skadet i nærheten av hjemmet hennes. Hun er hans største fan og hun tar ham med seg hjem og pleier ham der. Men hun blir fra seg av sinne da hun finner ut at forfatteren nettopp har skrevet en bok i en bokserie som han holder på med og har tenkt å ta livet av hovedrollen i bokserien til hans største fan som nå tar hånd om ham. "Pleieren" hans lar ham få vite hvor misfornøyd hun er med valget hans og gjør hva hun kan for at han skal endre bokmanuset. Om hun så må tortuere ham og sette ham på prøve. Forfatteren må skrive for å berge sitt liv.

En crazy historie med andre ord. Gode karakterbeskrivelser og man lurer jo selv på hva man ville ha gjort hvis man selv hadde havnet i en slik situasjon. Å lese om "gale" mennesker er en fryd av og til.

Salem's lot

En vampyrbok av grøsserkongen. Denne boka handler om en forfatter som vender tilbake til hjemstedet sitt som selvfølgelig er i Maine (Stephen king skriver nesten alltid om sin hjemstat Maine). Forfatteren i boka, Ben Mars vender tilbake til hjemstedet sitt for å skrive en ny bok, om det beryktede huset som omtales som et slags skrekkhus. Han fryktet det huset (det er ikke i huset han bor i, men som var beryktet fra samme sted), for det gikk mange skremmende rykter om det huset som han er fascinert av. Hvorfor er han så tiltrukket av det huset?

Nok en mørk og dyster bok av Stephen King. Spennende karakterer, mørk og herlig atmosfære og Stephen King skriver levende som vanlig. Man blir bare sugd inn i boka.

 

Mørke krefter (The Dead Zone)

Ikke akkurat en grøsserbok, men heller en politisk bok. Trodde den ville være dønn kjedelig, men der tok jeg heldigvis feil. Den handler om en mann som havner i koma etter en bilulykke, og når han våkner opp av koma fem år senere, finner han ut at han har fått en overnaturlig evne. Han har plutselig evnen til å se inn i fremtiden. Den evnen setter ham i en farlig, politisk situasjon.

Meget spennende og sterk historie som hjemsøker deg lenge etterpå. Og hovedpersonen i boka (Johnny) er en av mine favorittkarakterer av Stephen King. Og filmen er slett ikke verst den heller.

IT

Kanskje ikke for lesere som frykter klovner, haha. Barn blir kidnappet og barn blir terrorisert av en klovn.

En spesiell bok kan man si og litt av en murstein. Men boka var så spennende at den var lett å lese likevel. Skremmende og fengslende bok på mange måter. Jeg er ikke redd for klovner selv, men må innrømme at sminken deres er uhyggelig, haha. Herlig bok på en mørk måte. Bisarr historie kan man nok si.

 

Så disse bøkene er mine favorittbøker av Stephen King og beklager for dårlig oppsummeringer. Det er vanskelig å beskrive bøkene til Stephen King uten å høres "gal" ut. For innholdet i bøkene hans er rene galskapen, men det er derfor jeg liker bøkene hans. De er uvanlige og han har en helt særegen måte å skrive på som ingen kan kopiere eller oversette. Har lest noen Stephen King bøker som er oversatt, men det blir ikke det samme. Fortellermåten mister da litt av magien. Han er best på originalspråket. Da er han i sitt ess. Og jeg lurer på hvor han tar fantasien i fra. Han kan gjøre alt skremmende, haha. Så det hadde vært stilig å låne hjernen hans for en dag bare for å få et lite innblikk i hvordan han tenker og hvor han henter inspirasjon fra. Det hadde vært fryktelig spennende:)

Nå er jeg spent på hvordan leseren som bestilte dette innlegget vil like bøkene hans:) Håper på tilbakemelding:)

Og er du/dere fan av Stephen King? Gjerne skriv litt hvorfor dere er det eller ikke.

8 kommentarer:

 1. Jeg er veldig enig med deg i mye av det du skriver om bøkene du har valgt ut. Men det er noen andre bøker som er mine favoritter. Jeg har lest mye Stephen King, men en dag stod jeg på biblioteket med en bok i hånden jeg ikke hadde hørt om før. Den het Talismanen, så jeg tok den med meg hjem og leste den. Jeg falt så pladask som om jeg skulle vært forelsket. Litt senere fant jeg ut at det fantes en bok 2. Den heter Black House. Disse to har jeg nå lest et utall ganger, både som bøker og som tegneserier.

  Noen år senere kom jeg over Det mørke tårn og falt like pladask. Det var ikke nok å låne dem på biblioteket (tenk om de var utlånt når jeg trengte dem som mest?) Så jeg kjøpte dem alle sammen. Til jul for ett par år siden fikk jeg så alle tegneseriene som er laget rundt bøkene . Og så kjøpte jeg The Complete Concordance som forteller om alle skjulte henvisninger. Som at noe er inspirert av en LP, noe av en annen bok osv. Alt King har brukt for å få inspirasjon til bøkene. Jeg har lest hele serien tre ganger og hvis jeg totalt mister leselysten er det bare å sette seg ned med Det mørke tårn igjen :-D

  Jeg måtte opp og telle, jeg har 27 bøker av King. Men det er de to jeg har nevnt som er mest fillete :-)

  SvarSlett
 2. Hei!
  Jeg har lest masse bøker av Stephen King også, men selvfølgelig har jeg ikke lest alle (han har jo skrevet drøssevis av bøker) og jeg kan ikke anbefale bøker jeg ikke har lest haha ... Det hadde tatt seg ut. Så det skal bli godt å lese noen Stephen King bøker igjen i løpet av høsten etter 3 - 4 år med pause. Av og til må man ta pause fra det man liker.

  Og takk for innspill. Det er godt å se at det er flere Stephen King fans:)

  SvarSlett
 3. Bra innlegg!
  Mine topp 5 favoritt King bøker akkurat nå:
  On writing
  Misery
  The Long Walk
  Thinner
  Doctor Sleep
  (denne lista har sikkert endret seg innen i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, takk for det, og en spennende liste du også har, ser jeg. Anbefaler gjerne Pet Sematary. Den er og blir best, for min del:-) Spent på å høre hva du mener om den. Har fått med meg at du også er glad i Stephen Kings bøker:)

   Slett
 4. Monsoon01:04

  Bra du hadde med "It"! Det er min absolutte favoritt! Så er jeg også glad i både Shawshank Redemption og The Green Mile.... to historier som begge dessuten ble svært vellykkede filmer, noe som ikke alltid er tilfelle..... (selv om disse to ikke er så skumle da, men utrolig velskrevet!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra at dere virker fornøyde med lista. Har hverken lest Shawshank Redemption eller The green mile, men jeg har sett begge filmene, og du er rett, det er en av de bedre filmatiseringene, i hvert fall The Green Mile:)

   Slett
 5. Tusen takk for et supert, innholdsrikt og nyttig innlegg :D Dette trengte jeg så tusen takk! Har veldig lyst til å bestille noen brukte bøker av Stephen King, men jeg føler ikke at jeg kan koste det på meg... Jeg har jo så mange andre bøker å lese, men jeg er i skikkelig King Humør også... valg valg

  Misery og Pet Semetary fristet det veeeeldig å gi en sjanse

  - Siri
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen årsak:) Det var en glede å skrive dette innlegget:) Unn deg noen Stephen King bøker. Det fortjener du og bøkene er verdt det:) Hadde vært artig å høre dine inntrykk om Stephen King:)

   Slett