31. januar 2023

Bøker jeg skal lese i februar

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
The Girl in the Basement av Ray Garton og The Watchers av A.M. Shine
, er fra egen boksamling


 
Profeten og idioten - Jonas Jonasson

Etterklang - Helga Flatland

Mødrenes synder - Frøydis Lilledalen

The Girl in the Basement - Ray Garton

The Watchers - A.M. Shine

Oppskrift mot onde ånder som knuser ting - Tyra Teodora Tronstad

 

Ikke mange av disse bøkene ble utgitt i år, bare Profeten og idioten av Jonas Jonasson ble utgitt på norsk i år. Januar og februar er fine måneder hvor man ta igjen bøker som ikke ble lest i fjor og eldre som man har lyst til å få med seg. Men skal også prøve å få med meg noen nye som blir utgitt etter hvert.

 

Profeten og idioten: Jeg har lest bare en bok av Jonasson tidligere og det er Hundreråingen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant. Syntes ikke den var så festlig og var nok ikke i helt min gate. Har heller ikke orket å se filmatiseringen, men jeg orker å gi forfattere nye sjanser, for man vet jo aldri.

 

(Fra forlagets hjemmeside):

Svensk ellevill bestselger – en fenomenal reise gjennom samtidshistorien.

Svensk sensommer, 2011. Petra, selvlært astrofysiker og nå dommedagsprofet, har regnet ut at atmosfæren kollapser 21. sep-tember samme år, kl. 21.20. Nå befinner hun seg on the road i en husbil med Johan, ikke verdens smarteste, men dog en mester-kokk, og hans søster Agnes, en enke på syttifem år med hang til å tjene penger på nettet. Trioen har det travelt. Innen jorden går under, skal de rekke helt frem til Roma der Johan skal gi storebroren sin et sannhetens ord og en ørefik. Selvsagt går ingenting som planlagt.

 

Etterklang: Romaner er nok ikke sjangeren jeg leser mest av, men prøver å få med meg noen hvert år, få litt forandring. Har lest en bok av henne tidligere og det var Et liv forbi, og syntes den var helt ok. Syntes denne var fristende siden det er om en karakter som starter et nytt liv på landet.

(Fra forlagets hjemmeside):

NOMINERT TIL BOKHANDLERPRISEN 2022

Mathilde er lærervikar i Oslo og mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en av elevene sine, den atten år gamle Jacob. Oslo er nedstengt, verden snevres inn, og hun begynner å tenke på å flytte ut av byen; drømmer om tradisjoner og ekte verdier - om det autentiske livet som finnes der. Hun leier seg et hus i Telemark.

Johs representerer alt Mathilde forestiller seg at finnes i distriktene. Han er barnebarnet til den største hardingfelespilleren i Telemark, driver en stor og moderne melkegård sammen med broren - en gård som har vært i familien siden 1600-tallet. I tillegg underviser han i felespill og påtar seg å lære opp Mathilde. Men man kan ikke lære en slått uten å kunne den medfølgende soga. Slåttesoger er fortellinger som hører til slåttene, og mange av dem handler om kvinners opprør eller ulydighet - og påfølgende ulykkelige skjebne.  


Mødrenes synder: I fjor leste jeg Paradis som jeg ikke likte så godt som mange andre gjorde. Syntes plottet og synderen ble for enkel, men som nevnt tidligere så liker jeg å gi forfattere nye sjanser, for det har hendt seg at jeg har likt andre bøker av dem bedre enn den første av dem jeg begynte med. Man vet jo aldri. 

(Fra forlagets hjemmeside):

En tragedie rammer to ungdommer i Oslo sydøst, og Team Bø settes på saken. De finner raskt ut at begge var pasienter på et nyopprettet behan- dlingssted for unge med sammensatte lidelser. Så forsvinner også en pasient og en behandler. Har de stukket av sammen? Er det de syke barnas foreldre som står bak? Skyldes forsvinningen fri vilje, eller fedrenes og mødrenes synder? I jakten på savnede brister Petras illusjoner. Både de på hjemmebane og de hun hadde i jobben. Men siden hun kjenner gutten som er savnet, blir hun likevel nødt til å lete videre. Koste hva det koste vil. I takt med tapte drømmer, vokser det fram en kamp mot avgrunnen. Både den som finnes i hvert men- neske, og den andre mennesker kan dytte deg utfor.

 

The Girl in the Basement: Egentlig en novelle da den er på vidt over hundre sider. Når en bok er på litt over eller under hundre sider er det egentlig en novelle, eller novella som det også blir kalt, men jeg kaller det for en bok likevel. Hva den er om, det vet jeg ikke. Når jeg bestiller horror vil jeg vite så lite så mulig om en bok.

(Fra Goodreads):

15-year-old Ryan Kettering has spent his young life in a series of mostly abusive foster homes. But his luck has changed. Now he’s in the Preston house, where he has a budding romance with fellow foster child Lyssa. But something strange is going on in the basement.

Maddy is a slow nine-year-old girl who is kept in the basement. Sometimes she talks in a gravelly adult voice. Sometimes she seems to know things about others that she couldn’t possibly know...and predicts things that always come true. And sometimes people from the government come by to spend time with Maddy down in the basement.

Maybe Ryan’s luck hasn’t changed as much as he thinks.


The Watchers: Når jeg bestiller horror, leser jeg ofte de typiske og synlige bøkene, men det er også befriende å komme over noen som omtrent ikke er nevnt. Synes det er spennende for man vet aldri hva man kommer over.

(Fra Goodreads):

This forest isn't charted on any map. Every car breaks down at its treeline. Mina's is no different. Left stranded, she is forced into the dark woodland only to find a woman shouting, urging Mina to run to a concrete bunker. As the door slams behind her, the building is besieged by screams.

Mina finds herself in a room with a wall of glass, and an electric light that activates at nightfall, when the Watchers come above ground. These creatures emerge to observe their captive humans—and terrible things happen to anyone who doesn't reach the bunker in time.

Afraid and trapped among strangers, Mina is desperate for answers. Who are the Watchers? Why are these creatures keeping them imprisoned? And, most importantly, how can she escape?

 

Oppskrift mot ånder som knuser ting: Dette blir vel den tredje boka av Tyra Teodora Tronstad nå. De to andre bøkene var ungdomsbøker det også. Synes tittelen på denne boka er snerten og er nok et tema jeg er interessert i.

(Fra forlagets hjemmeside): 

Henry Mafaye bor sammen med faren sin. Det er bare de to. Og det går helt fint så lenge de ikke snakker om Henrys mor. For hun er en knuseånd, og hvis de sier navnet hennes, kommer vindene og blåser i stykker alt.
Hvordan finner man en oppskrift mot ånder som knuser ting? Hva er det moren vil si når hun holder på sånn? Henry må finne ut av det, og til det trengs både nysgjerrighet og mot. Og en mobil. Og fugler og kryssordblader. Og gode venner, som man ikke kjenner. 

 

En liten variasjon av sjangere i februar, også. Som vanlig kommer jeg til å smette inn andre bøker, men ikke for mange slik at det går ut over de planlagte bøkene fullstendig. Noe som er lettere sagt enn gjort, da mange bøker frister ... 😈


2 kommentarer:

  1. Fin plan du har lagt deg for februar. Jeg har lest Etterklang og Mødrenes synder, likte dem godt, så jeg heier på deg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det. Kjekt med en liten heiagjeng. Det hjelper med motivasjonen. =)

      Slett