27. oktober 2022

Sanatorium av Sarah Pearse - godt ugangspunkt, men en noe ujevn krim

Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse

"Isaac ..." begynner Elin og stikker hull på den underlige still-

heten. "Hvis dette her er en eller annen syk spøk ..." Han

gjorde noe lignende da han var liten. Ingenting var for drøyt. Hva 

som helst for å få en reaksjon.


Sanatorium av Sarah Pearse er en bok jeg har hørt mye variert om siden den ble utgitt for to år siden. Jeg ville lese den på grunn av den dystre bakgrunnshistorien, og jeg liker bøker hvor karakterene må leve isolert på grunn av været eller andre grunner. Men likte jeg denne?

Sanatorium er krim hvor man møter Elin Warner, ikke Werner som det står på baksiden av boka. Hun er invitert til brorens forlovelsesfest, og hun drar sammen med kjæresten, Will. Elin og Will bor ikke sammen ennå, for Elin er en nøler. Isaac og Laures forlovelsesfest holdes på luksushotell i fjellet, og det er noe vrient å komme seg dit, spesielt i vintersesongen. Det går busser og det er en taubane. Hotellet har en dyster bakgrunnshistorie, da det tidligere var et sanatorium.

 

Et noe anspent gjensyn
Elin gruer seg en smule til å møte Isaac fordi de har ikke sett hverandre på lenge, og det skjedde noe traumatisk da de var unge, noe Elin kvier seg til å ta opp med ham i løpet av oppholdet. Hun er politietterforsker, men for tiden ikke i jobb etter en hendelse. Hun vurderer om hun skal fortsette eller ikke. Hotelloppholdet blir mer spennende enn forventet, da Isaacs forlovede forsvinner og muligens andre også. Hotellet blir evakuert på grunn av snøværet, men de rekker ikke å få ned alle de ansatte og gjestene, så noen av dem er dessverre nødt til å bli igjen. Elin føler seg noe tvunget til å påta seg rollen som ettterforsker. Hun er fra Storbirtanna og må spørre det sveitsiske politiet om hun kan påta seg ansvaret, siden politiet ikke klarer å komme seg til hotellet. De klarer ikke å komme seg dit på grunn av snøstorm. Klarer hun å stoppe den skyldige før flere forsvinner og eventuelt dør?

En noe lang forklaring, men det er også en lang bok på nesten fire hundre sider. Det er også forfatterens debutbok. Jeg liker bøker hvor handlingen foregår i et bygg som inneholder mørk bakgrunnshistorie, og det hadde denne krimromanen. Jeg likte begynnelsen som var en slags blanding av krim og horror. Morderen som sniker seg i bygget, har på seg en slags gassmaske og dreper ofrene på omtrent samme måte.

Fengslende bakgrunnshistorie
Derfor hadde denne krimromanen et veldig godt utgangspunkt. Fenglsende start og som nevnt liker jeg bygninger med triste og fæl bakgrunnshistorier,  og isolasjonselementet var også et pluss. Likte måten Pearse beskrev værendringene på, og at hotellet ikke føles ut som et hotell for alle med tanke på bakgrunnshistorien og det anstrengte forholdet mellom Elin og broren Isaac. Store deler av boka engasjerte og var svært medrivende. Men følte at slutten overdøvet noen av de gode elementene som allerede var der. Det var ingen dum avslutning, men heller litt tynn og lang.

Avslutningen ble som nevnt dessverre noe lang, tynn og veldig mye frem og tilbake. Syntes også at noen av Elins tanker under hele denne prosessen var noe overforklarende. Noe som var synd da jeg likte mange av elementene i boka og spesielt begynnelsen. Men likte ikke helt utviklingen det tok. Det ble noe typisk og jeg savnet mer beskrivelser av hotellet og området utenfor. Ingen dårlig bok, men den spente stemningen forsvant dessverre underveis.

Selv om denne krimboka ikke traff meg helt, leser jeg gjerne mer av Sarah Pearse siden jeg likte konseptet i Sanatorium, og er spent på hva hun disker opp neste gang.


(Bakpå):


"Wow - så stemningsfull, 

intelligent og fengslende."

CLAIRE DOUGLAS

forfatter av Ung kvinne forsvunnet


Politietterforsker Elin Werner har tatt en pause fra jobben

etter en vanskelig sak. Hun har et anstrengt forhold til broren

sin, men takker likevel ja til å komme i forlovelsesfesten hans.

Feiringen skal finne sted i de sveitsiske alper på et nydelig

hotell, som tidligere har vært et sanatorium.


Elin ankommer hotellet med kjæresten idet en storm ruller

inn over fjellene. Hun får en svært dårlig fornemmelse, både

for hotellet hun er på, og for broren, som hun ikke har hatt

kontakt med på lenge.


Da gjestene våkner dagen etter, er brorens forlovede sporløst

forsvunnet, og Elins bekymring stiger. Stormen har stengt alle 

veier til og fra hotellet, og jo lenger forloveden er borte, desto 

mer øker panikken blant gjestene. Alle er i fare. Hvem som 

helst kan være den neste.


Originaltittel: The Sanatorium
Forfatter(e): Sanatorium
Sjanger: Krim
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 392
Forlag: Pamela Dorman Books
Norsk forlag: Gyldendal
Utgitt: 2020
Min utgave: 2022 (Innbundet)
Lest: 09. 10. - 23.10. 2022
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 4 Godt utgangspunkt, dyster bakgrunnshistorie og fin bruk av noen horrorelementer.
Tittel: 4 Også en stor grunn til at jeg ville lese boka, for dette måtte jo bli dyster lesing.
Omslag: 5 Herlige vinterfarger, stemningsfull og man frykter det verste.
Baksidetekst: 4 Gjorde meg nysgjerrig på hvem denne Elin var og hva slags sted hun skulle til.
Skrivemåte: 3 God begynnelse, og hun er god på å beskrive værskifte og isolasjonsfølelsen karakterene føler. Men det blir veldig mye dialog og man blir ikke godt kjent med så mange av karakterene.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut som favoritt.
Persongalleri: 3 Nevner igjen at man blir ikke godt nok kjent med alle karakterene, heller ikke de man leser mest om. Noen var interessante å lese om, men de fleste virket noe fraværende.
Slutten: 2 Den svakeste delen av boka og som dessverre overskygger noe av spenningen og intensisten som var der. Det blir noe komedieaktig måten avslutningen ble utført på.
Høydepunkt: Begynnelsen, vinterstemningen, isolasjonen og tanken på hva hotellet var brukt som før i tiden.
Lavpunkt: Veldig mye dialog, mange av karakterene virker fraværende til tross for faren de befinner seg i, og savnet å bli bedre kjent med hotellet. Det var noe vanskelig å se det for seg. Det blir bare så vidt beskrevet.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2022


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar