11. august 2022

Blodskam av Per Becker - spennende begynnelse, men uheldig retning av handling

Eksemplar fra Forlagshuset Publica, mot en ærlig anmeldelse

     Stein var gjennomvåt av svette. "Jeg står  leiligheten min, 

og den er full av blod. Senga, gulvet på soverommet, i stua.

 Jeg har funnet capsen din her. Hva faen har du gjort?"

    "La oss snakke om dette face to face," sa Glenn. "Hjemme

hos meg, i campingvogna. Kan vi møtes der om en time?"


Dette er kanskje en noe ukjent bok, for har ikke sett noen lese den, men kan jo hende at noen har lest den likevel. Det er ikke alle som oppdaterer bøker man leser online.

Det er en debutkrim som ble utgitt i fjor, og beklageligvis har jeg lest bedre debutbøker. Har lest mange gode debutbøker de siste årene, men også noen mindre bra. Det som er spennende med debutbøker er at man vet aldri hva man får.

Homofobi og frykt
Handlingen foregår stort sett i Kristiansand, og året er 1996. Homofobi er en stor sak, og folk er livredde for å være seg selv. Man visste også veldig lite om hiv på den tiden. I boka blir man kjent med Katrine Kaspersen. Hun er frilansjournalist, men siden det er et hardt yrke, jobber hun også i en barnehage, og hun har nylig gitt ut en bok. Hun har broren Joar som hun er god venn. Han er pastor og hun er en av de få som vet at han er homofil. Foreldrene deres vet det ikke da de er svært gammeldagse og strikte. Katrines liv blir noe kaotisk da hun blir sammen med ekskjæresten til bestevenninna. Hun blir sammen med Stein Fjell som har en bror som ikke vet å sette grenser, og en kamerat som stadig er med på ting. Mens Stein er borte, blir Katrine utsatt for noe. Hennes forhold til Stein er kort og hektisk. Stein roter seg i noe sammen med broren og kameraten hans. Det gjør til at han legger ut på flukt utenfor landets grenser, for å komme seg så langt vekk fra politiet som mulig, men er det verdt strevet?

Blodskam hadde et godt utgangspunkt, spennende karakterer og interessante temaer, men dessverre blir handlingen noe blass og røverhistorieaktig. Det blir ikke helt troverdig i lengden, noe som er synd da det var det i begynnelsen. Begynnelsen er veldig realistisk, tung og engasjerende, karakterene er troverdige og består av flere lag, og temaene var interessante og engasjerende å lese om. Men dessverre drukner det litt i en handling som utviklet seg i en retning som jeg ikke ble like begeistret for. 

Bedre som roman enn krim
Boka burde også ha vært strammet opp mer. I begynnelsen virket det nesten ikke som om man leste en krimroman, men heller en vanlig roman, da politifolk ikke dukket opp før langt etter hundre sider. Da ble det nesten som å lese en helt annen bok. Boka var spennende og fengende inntil politifolka dukket opp og ødela balansen i handlingen på en måte. Så Blodskam kunne ha godt egnet seg bedre som en roman.

Noe som er noe overraskende å påstå, da jeg foretrekker krimromaner fremfor "vanlige" romaner, men denne boka hadde så mange mørke og tunge temaer, at den godt ha fungert som roman, og ville ha vært like fengslende hele veien. Dessverre ble det ikke det denne gang. Det ble noe rotete og uengasjerende etter de første 150 sidene, og følte at spenningen kom aldri helt på plass igjen.


(Bakpå):

 

Året er 1996. Verden skjelver under vekten av hiv-

virusets herjinger. Å bli smittet er det ultimate marerittet

for den unge frilansjournalisten og barnehagelæreren

Katrine fra Kristiansand. Hun lar seg forføre av Stein,

eks-kjæresten til sin beste venninne. Han viser seg 

imidlertid å være en helt annen enn den uskyldige

bilmekanikeren han utgir seg for. Etter at Stein blir med

broren og kameraten på deres livs største brekk, blir

Katrines liv vendt opp ned i løpet av noen grusomme

minutter.
Originaltittel: Blodskam
Forfatter(e): Per Becker
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
394
Forlag: Forlagshuset Publica
Utgitt
: 2021
Min utgave:
2021 (Hardcover)
Lest:
13.07. - 28.07. 2022
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot: 3 God start og spennende temaer, men det ble ikke utnyttet godt nok.
Tittel
: 3 Beskrivende og man skjønner tittelen mer når man har lest boka.
Omslag: 2
Ikke det som gjorde at jeg valgte boka. Det beskriver innholdet ganske godt, men samtidig ikke et cover jeg kanskje ikke ville ha vist meg offentlig med?
Baksidetekst: 4 Passe lengde, ikke for avslørende og man er nysgjerrig på hva denne gjengen gjør.
Skrivemåte: 4 Han beskriver karakterene godt og tar opp mange spennende temaer, men handlingen ble dessverre noe tam, og litt for mye røverhistorie for min del.
Favorittkarakter: Katrine. Hun skulle ha hatt enda større rolle i boka.
Persongalleri: 4 Karakterene var mer fengslende å lese om enn selve storyen. Man blir godt kjent med dem,og likte den tvilende dynamikken mellom noen av dem.
Slutten: 3
Som forventet. Hverken overrasket eller sjokkert.
Høydepunkt: Lettlest, spennende tematikk, engasjerende karakterer
Lavpunkt: Det føltes mer ut som roman enn en krim og savnet mer intensitet.
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2022 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar