6. februar 2020

Månedens Bokanbefaling (januar)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Revival av Stephen King, Forsvunnet av Kendra Elliot, og The Blind Assassin av Margaret Atwood, er fra egen boksamling

Disse bøkene leste jeg i januar:


Lest i kronologisk rekkefølge:

Revival - Stephen King
Forsvunnet - Kendra Elliot
Farlig farvann - Viveca Sten
The Blind Assassin - Margaret Atwood
#Kampklar - Nina Rossing

Det ble litt lest i januar også, men ikke så mye som jeg ønsket. Brukte for lang tid på Forsvunnet av Kendra Elliot. En bok jeg måtte slite meg gjennom. Sånn er det med bøker av og til. Har heller ikke noe i mot å bruke lang tid på bøker. Det gjør jeg ofte, men Forsvunnet ble litt vel seig etter min smak.

Bare en av seks planlagte bøker ble lest i januar, og det er #Kampklar av Nina Rossing. Full spredning av Nina Lykke ble jeg ikke ferdig med innen januar måned, og leser den fremdeles. Definisjonen av umulig av Camilla Sandmo, hadde jeg også tenkt å lese i januar, men begynte ikke med den før i dag siden jeg lå litt etter med lesingen. Likevel lager jeg innlegg om bøker jeg håper på å få lest innen hver måned, fordi det er greit med en liten oversikt, og noen ganger kommer jeg over bøkene jeg hadde planlagt å lese, andre ganger ikke.  Det er morsomt å se på forskjellene, og det er mest for min egen del.


 Og hvilken bok likte jeg best i januar?

Revival - Stephen King

Selv om Stephen King er og blir min forfatterhelt, så betyr det ikke at jeg liker ALT av ham. Mye av det han har utgitt har skuffet meg, spesielt de moderne bøkene hans. Det er alltid diskusjon om hva som er best: de eldre eller de nyeste bøkene hans. Jeg synes de gamle, fra 70 og 80 - tallet. Men det har også hendt seg at jeg har kommet over noen gode King bøker fra moderne tid, blant annet denne.

Revival er en forfriskende historie om Jamie Morton som vi blir kjent med helt fra han er liten i 60-tallet. En ny prest ankommer byen som heter Charles Jacobs. Han kommer først alene, men kona og deres lille barn kommer flyttende etter. Den lille byen blir straks glad i dem og Jamie og Charles får et spesielt bånd. Men en familietragedie for Jacobs skjer, og han flytter. Han blir aldri seg selv igjen. Jamie lever livet som musiker og har havnet litt på skråplanet på grunn av narkotika. Ved en tilfeldighet møtes de to igjen, og Jamie liker ikke Jacobs nye karriere, som går ut på å helbrede mennesker som lider. Men det er en litt kontroversiell og en spesiell helbredningsmetode. Jamie har som mål å følge med på hva Jacobs foretar seg. Selv om de lever egne liv, og ikke har noe med hverandre å gjøre, leser Jamie om bivirkninger/ettereffekter av de som har blitt helbredet av Jacobs. En dag bestemmer han seg for å spore opp Jacobs for å informere ham om dette. Men vil han ta det innover seg, eller vil han bare fortsette med det han gjør?

Ikke spesielt skremmende av King, men her viser han hvor fordømt godt hun er på karakterbeskrivelser. De er veldig levende og svært interessante å lese om. Begynnelsen er best og så dabber det litt midtveis og tar seg opp igjen mot slutten. En av de beste nytugivelsene av King, synes jeg.

Anmeldelsen kan leses her.

En annen god bok jeg leste og som jeg gjerne anbefaler videre er; #Kampklar av Nina Rossing.

#Kampklar er en ungdomsroman som foregår i Trondheim. Den er om Anja som får oppleve ufjortjent netthets på det groveste, og det bare på grunn av en fotballkamp. Gjennom et dommerkurs som nylig er satt i gang, får hun oppdrag i å dømme en guttekamp, og ved en avgjørelse hun tar, blir en av superfotballspillerne fly forbanna. Dette får hun kjenne på lenge etter kampen gjennom internett hvor hun får daglige kommentarer, manipulerte bilder og andre ting servert på forskjellige nettsider. Det er så ille at det å gå på skolen blir vanskelig siden alle vet om netthetsingen. Hun har sin familie og gode venninner, men er det nok til å komme seg gjennom denne tunge tiden, og vil det noen gang gå over?

Ingen nyskapende tema eller handling, men meget aktuell og viktig. En god bok om et sårt tema.

Jeg leste ogsåThe Blind Assassin av Margaret Atwood, som jeg brukte lang tid på å lese ut. Jeg leste den sammen med en annen bokblogger, og vi bruker å ta god tid med samlesingene våre. Jeg velger ikke å si så mye om den nå, siden jeg ikke har skrevet anmeldelse om den ennå, og venter til da. Det er en bok som er vrien å lese og innbiller meg at den blir enda mer vrien å skrive om, så utsetter det til da, så det ikke blir bare gjentagelser. Jeg likte begynnelsen godt, men resten av boka var litt utfordrende å komme seg gjennom. Ikke fordi det er en stor bok, men gikk ikke helt overens med fortellerstemmen, tror jeg.

Ellers var det noen nedturer også. Forsvunnet av Kendra Elliot var ikke noe å skryte av. Den brukte jeg lang tid på og stjal noe av leselysten, og dermed leste jeg ikke så mange bøker som jeg hadde ønsket i januar. MEN jeg ble ferdig med den selv om den var et slit å komme seg gjennom. Den er om Lacey Campbell, som er rettsodontolog, og livet hennes tar en mørk vending når hun blir tilkalt til et åsted. Hun skal granske restene av et skjelett, og hun får nærmest sjokk da hun oppdager noe kjent med skjelettet. Det tilhører venninnen hennes som forsvant for elleve år siden, og Lacey har hatt dårlig samvittighet for det siden. Hun føler at denne saken tar en personlig vending. Bør hun være bekymret for sitt eget liv? Samtidig blir hun kjent med en tidligere politimann, og de får sterke følelser for hverandre fra første stund, men samtidig prøver de å holde seg fra hverandre. Er de for forskjellig for hverandre?

Denne boka var alt annet enn spennende. Heller dørgende kjedelig. Ikke bare den romantiske delen, men også det meste av konseptet. Det er klisjé, etter klisjé, etter klisjé. Det er en slik bok man blir lettet over å bli ferdig med. Anmeldelsen kan leses her, (hvis det er av interesse).

Jeg leste også en krimbok som var helt grei og det var; Farlig farvann av Viveca Sten, og det er min første bok av henne. Bokserien hennes er blitt til Tv-serie, og syntes ikke det var noe spesielt med Farlig farvann, egentlig. Den er om Thomas Andreasson, som er kriminalinspektør og har nettopp kommet seg gjennom en krise. Han og kona skilte seg etter at de mistet deres nyfødte barn. Det ble for tungt for dem å holde sammen etter tragedien. Thomas arbeider for å fortrenge sorgen, og sommerferien som er rett rundt hjørnet, ser ut til å bli travel da flere lik dukker opp i den svenske, idyllske skjærgården deres. Samtidig følger vi hans gode venninne Nora. Hun er advokat og er gift med Henrik, men ekteskapet blir ikke like idyllisk da hun nevner at hun kanskje skal møte opp til et jobbintervju med et tilbud som kanskje innebærer flytting. Hun har allerde en god jobb, men mistrives på grunn av sjefen. Vil Henrik høre på henne?

Som sagt, grei krim, men det blir for mye om idyll og småbarnsfamilieliv. Det er en bok på over fire hundre sider, og da er det litt seigt når handling blir litt grådig på spenning og intensitet. Det ble for hverdagslig for min del. Jeg har lest bedre svensk krim enn dette.

Januar var en helt grei lesemåned. Det ble noen gode bøker, men det kunne ha vært bedre.

Ryggperspektiv av bøkene:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar