12. januar 2020

Revival av Stephen King - King har heldigvis ikke mistet gnisten


We never did get another minister, as it turned out. Some of the local padres tried to take up the slack, but attendance dropped to almost nothing, and by my senior year of high school, our church was locked and shuttered. It didn't matter to me. My belief had ended.

Noen ting bør man ikke eksperimentere med ...

I 2014 ga Stephen King ut boka Revival og den har fått både positive og negative omtaler, men overraskende nok mange positive omtaler. Hans moderne bøker har fått mye kritikk, for mange mener at bøkene hans er ikke som før i tiden. Noe jeg er litt enig i, men har lest noen bra bøker av ham i moderne tid også, blant annet Revival. Selv om han famler litt med bøkene sine, er han fremdeles min favorittforfatter, for han har en særegen måte å skrive på. Det viser han også i Revival.

Oppvekstroman med en smule horror
Revival er en slags oppvekstroman blandet med en liten dose horror. Vi følger Jamie Morton fra han er liten rundt 1960 - tallet og til vår tid. Han vokser opp i Harlow, Maine. Selv bor Stephen King i Bangor, Maine, og i de fleste bøkene hans blir Maine nevnt. (Vil også nevne at King har den tøffeste inngangsporten jeg noen gang har sett). Byen Jamie vokser opp i får en ny prest. Han kommer alene, men flyttende etter kommer hans kone og deres lille sønn. De er gode forbilder for byen og blir godt likt. Men en dag skjer det en tragedie som rammer familien til presten og han blir ikke den samme igjen. Hendeles får ham til å flytte, noe Jamie synes synd for han liker denne mannnen, og de har en kontakt som er unik. Han synes synd på Jacobs, og livet gjør at de møtes under flere forskjellige omstendigheter.

Som ung mann blir Jamie glad musikerlivet, men det har også et bakteppe. Han eksperimenterer med narkotika som nesten tar livet av ham, og blir reddet av Jacobs, som har forandret navn og scene. Jamie liker ikke den nye utgaven av Jacobs. Han er noe skremmende, og han eksperimenterer med folk på en måte som er noe kontroversiell, og Jamie føler seg ikke trygg på det Jacobs gjør. Samtidig drives Jamie av en nysgjerrighet. I mange år senere gjør han research om Jacobs. Han finner ut om ofre av Jacobs "healing" at de lider av etterpåvirkninger, eller skal jeg kalle det bivirkninger, og det virker ikke som om Jacobs tar det alvorlig, eller bare ignorerer det. Jamie er litt usikker angående egen intensjon til å finne Jacobs igjen, men han er nødt til å informere Jacobs om dette, og eventuelt få ham til å slutte med eksperimenterene sine før eksperimentene hans tar overhånd. Kommer han til å finne Jaobs igjen, og vil han ta Jamie på alvor?

Spennende relasjonsutvikling
Likte spesielt godt å lese begynnelsen av Revival, å lese om Jamie som liten og hans gode relasjon til presten, som på den tiden var en trivelig, grei og normal mann, men som etter familietragedien utviklet seg til noen Jamie ikke kjenner igjen. Spennende relasjonsutvikling, og hvordan mennesker reagerer i ulike situasjoner. En av de bedre bøkene til King i moderne tid.

Bakpå:


'A WRITER OF
EXCELLENCE'
 THE SUNDAY TIMES


'In one way, at least, our lives really are
like movies. The main cast consist of your 
family and friends. The supporting cast 
is made up of neighbours, co-workers, teachers and daily acquaintances....

But sometiems a person who fits none of 
these categories comes into your life...

When I think of Charles Jacobs - my fifth 
business, my change agent, my nemesis - 
I can't bear to believe his presence in my 
life had anything to do with fate...'

Originaltittel: Revival
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen norsk tittel 
Forfatter: Stephen King
Sjanger: roman, horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
373
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Kunne ikke finne norsk oversettelse
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 22.12. 2019 - 09.01.2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 En av de bedre bøkene King har skrevet i nyere tid. Engasjerende og god karakterutvikling.
Tittel: 5 Passer veldig godt til innholdet og samtidig er det en litt rar tittel som vekker nysgjerrighet.
Omslag: 5 Vakkert og når man vrir litt på omslaget/boka, ser det ut som lynet gnistrer. Jeg liker sånne spesialeffekter.
Baksidetekst: 4 Noe rar og lettvint. En lengre baksidetekst står inni bokomslaget, og synes at det er litt tungvindt.
Skrivemåte: 5 King skriver veldig godt og er god på å beskrive forskjellige menneskesinn. Han får tak i dybden av karakterene.
Favorittkarakter: Jamie. Han har sine oppturer og nedturer i livet, og samtidig prøver han å gjøre sitt beste.
Persongalleri: 5 Det beste med hele boka. Karakterene er veldig levende og utvikler seg på en spennende og troverdig måte sammen med tidslinjen og historien.
Slutten: 4 Det er meningen at den skal være litt nifs og tankevekkende, men ble noe komedieaktig over det hele.
Høydepunkt: Persongalleriet, levende fortalt og King viser her at han ikke har mistet gnisten.
Lavpunkt: Slutten, og noen gjentagende partier underveis som dreper spenningen ørlite grann.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

10 kommentarer:

 1. Spennende med mange femmere fra deg. Min mann var en racer på Stephen King tidligere men har falt av, kanskje dette er boken som fixer forholdet deres. Takk for supert lesetips. Som du kanskje ser så er jeg godt i gang med Tove Braathen etter tips fra deg, koser meg med den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at flere er oppslukt i King sine bøker. Det har vært noen oppturer og nedturer mellom meg og King også, men liker det meste av ham, og det er menneskelig at forfattere av og til skuffer, også King, men denne var spennende og rar. Man fikk litt av den gode, gamle King tilbake, så gjerne få din mann til å lese den. =)

   Jeg så det, og morsomt at du bestemte deg for å lese den så fort, og er spent på din mening om den. =)

   Slett
 2. Hm... Det er bra du likte den. Jeg leste aldri den siste fjerdedelen. Mistet interessen. Kanskje bør jeg finne fram boka og lese den ferdig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjerne det. =)

   Syntes persongalleriet var interessant. Jeg syntes ikke delen om musikerlivet til Jamie var spesielt fengende å lese om, men før og etter det, var mye bedre og spennende partier.

   Likte denne bedre enn The Outisder som King ga ut i 2018 i hvert fall. Den likte jeg ikke noe særlig. :/

   Slett
  2. Jeg har ikke lest The Outsider, men vurderer å se serien

   Slett
  3. The Outsider er en av de mest skuffende bøkene jeg har lest av King når det gjelder hans nyeste bøker, så det var oppmuntrende å lese Revival. =) Skal se traileren til The Outsider og se om det frister. =)

   Slett
  4. For meg er King er veldig varierende i kvalitet. Det er nok bøker å ta av og heldigvis må vi ikke like lat vi leser

   Slett
  5. Det kan jeg skrive under på. Likevel er han fremdeles min forfatterhelt og et geni. Jeg har likt noen av de nyeste bøkene hans og de fleste av hans eldre verk, som jeg også foretrekker. Og det viser bare at han er menneskelig og har sine oppturer og nedturer han også. Hadde han levert bare bra lesestoff, ville det ha vært uanturlig. =)

   Slett
  6. *unaturlig, skriver feil jeg også. =)

   Slett