28. mai 2019

Sadie av Courtney Summers - utspekulert konsept. Synd at podkast innleggene ødelegger litt ...


     Jeg snur springkniven en gang til i den svette håndflaten, kjenner vekten av det smidige, svarte skjeftet og det uforsonlige bladet som ligger skjult på innsiden.
    Den var hans, for lenge siden.
    Nå er den min.
    Jeg skal risse navnet mitt inn i sjelen hans.

Når man må ta saken i egne hender ...

 En tøff jente gjør alt for å finne søsterens morder
Sadie er ikke som andre jenter, men hun lar seg ikke pirke på av den grunn. Andre synes at hun er rar fordi hun stammer. Hvis noen reagerer på det, har hun heldigvis noen spydige kommentarer på lur. Hun er også en overbeskyttende jente, spesielt overfor lillesøsteren Mattie. Sadie har vært som en mor for henne. Hun føler seg forpliktet til å ta seg av lillesøsteren sin siden moren deres er mer opptatt av narkotika og menn, og det blir ikke lettere når hun så stikker av. Tilværelsen deres blir snudd opp ned når Mattie blir funnet drept, og Sadie gjør hva som helst for å finne den skyldige, og hun har en mistenkt. Hun kjøper en bil og legger ut på jakt etter denne mannen, som en gang var en av morens kjærester ... Samtidig lages det en podkast siden Sadie er sporløst forsvunnet. Mannen som leder denne podkasten har gitt den tittelen; Jentene. West McCray, som er mannen bak denne mysteriepodkasten, intervjuer de som har kjent eller har snakket med Sadie. Kommer han til å finne henne, eller vil dette bli et uløst mysterium?

Dette har vært inntil nå en ukjent bok, og tror det er en krimbok som er mest beregnet for ungdom, men den kan også fint leses for voksne. Skrivestilen og persongalleriet er spesielt, og boka skifter fra Sadies perspektiv mens hun er på jakt etter denne mannen, og denne podkasten. Podkasten blir beskrevet som en podkastepisode. Det er gjort på en oversiktelig og fin måte, men siden jeg ikke har hørt på podkast før, og aldri har hatt interesse av det, så likte jeg å lese fra Sadies perspektiv bedre. Det var mer naturlig og hun er en morsom og tøff jente og lese om. Så dette med podkastformatet ødela litt for min del, selv om det er en artig tanke å flette inn den type format i bøker også, for å gjøre det hele mer virkelig. Men syntes det ødela noe av flyten i det.

Blandede inntrykk
Etter noen undersøkelser, legger man merke til at denne boka har fått noen blandede tilbakemeldinger, noe som er forståelig. Jeg skjønner hvorfor noen elsker denne boka og hvorfor noen føler seg mer lunken. Jeg tror mye av det har med slutten å gjøre. Jeg kan ikke si så mye om slutten, for jeg vil selvfølgelig ikke røpe noe, men slutten er både fiffig og får en til å gruble lenge etterpå. Noen blir frustrert av det, mens andre elsker den type avslutning. Her må jeg si at jeg liker slutten bedre enn handlingen for den er gjort på en litt utspekulert måte, og jeg lover å ikke gå mer inn på det. Men som sagt, det er en slutt som får deg til å gruble og det er en av de bedre avslutningene jeg har lest i det siste.

Selv om slutten er god og tankevekkende, betyr det ikke at resten av boka er like god. Jeg liker som sagt slutten og hovedpersonen Sadie, men ble ikke altfor glad i skrivestilen eller oppsettet. Aner ikke hva som skurret med det, men ble bare ikke fortrolig med det. Hadde nok hatt sansen for boka hvis språket hadde vært mer rølpete og inneholdt mer sleng i seg. Det hadde vært morsomt, og ekte. For det er nettopp slik jeg ser for meg persongalleriet. Mennesker fra harde strøk som gjør sitt beste for å få verden til å gå rundt. Mennesker med tæl i, spesielt Sadie. Det hadde gjort større inntrykk hvis replikkene hennes ble skrevet med dialekt. Man blir glad i Sadie og poenget bak konseptet, men ble ikke helt bergtatt av utførelsen, dessverre. Heldigvis ble ikke denne boka bare skrevet som ren podkast. Det ville ha vært for spesielt. Falt desssverre ikke pladask for selve boka, men fikk sansen for denne Sadie. Hun var en interessant person å lese om. Det var dessverre det med podkastgreiene som ødela litt for meg. Ikke alle er helt med i tiden ...

Bakpå:

Da lillesøster Mattie blir drept, raser Sadies verden sammen. Hun tar opp jakten på søsterens drapsmann - en jakt som skal vise seg å bli langt farligere enn Sadie kunne forutse.

Radiopersonligheten West McCray fatter interesse for saken, og lager en podkast som følger i Sadies fotspor.

Klarer han å finne henne før det er for sent?

Originaltittel: Sadie 
Norsk tittel: Sadie
Forfatter(e): Courtney Summers
Sjanger: krim, mysterie
Målgruppe: ungdom/voksen
Antall sider:
343
Forlag: Wednesday Books/St. Martins' Press
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2018
Min utgave: 2019 (Innbundet) 
Lest: 10.05. - 19.05. 2019
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Noe utspekulert med sprek hovedrolle.
Tittel: 3 Småkjedelig å bruke navnet på hovedpersonen, men samtidig forståelig. Det vekker bare ingen stor oppsikt.
Omslag: 4 Liker egentlig ikke omslag med karakterer på fordi jeg vil forestille meg hvordan de ser ut. Men denne er ansiktsløs og jeg liker de lekne strekene og enkelheten omslaget har.
Baksidetekst: 4 Enkel og grei. Baksidetekster er som regel for lange og avslørende. Det er ikke denne, og den rekker å vekke nysgjerrighet.
Skrivemåte: 3 Ødela litt med podkast greiene, men kreativt. Ønsket også et mer sluggeraktig språk.
Favorittkarakter: Sadie, selvfølgelig. Hun er tøff og tar saken i egne hender.
Slutten: 5 Noe med det beste med boka. Tankefullt, tankevekkende og det er en type slutt som får en til å gruble en stund etter boka er ferdiglest.
Høydepunkt: Hovedpersonen, slutten som er litt kreativ og en annerledes krimbok for ungdom.
Lavpunkt: Som privatperson er jeg ikke så interessert i podkast generelt og var ikke helt interessert i podkast avsnittene. Er heller ikke glad i tekster som er veldig mye oppdelt.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

8 kommentarer:

 1. Hører denne nå, og er helt enig i at podkastene forstyrrer. Ellers liker jeg boken godt, hun har fine betraktninger å ta til seg og et godt språk.Digger at du likte slutten best, da har jeg noe å glede meg til :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hørt mange blandede meninger om slutten, og er spent på hva du synes om den. Og godt å vite at ikke bare jeg syntes at podkastdelen forstyrret litt. Spent på hva du mener om boka til slutt. =) Jeg likte slutten godt for den er litt rar.

   Slett
  2. Ferdig! Jeg har hørt boken på lyd, og i podkastdelen var det mange stemmer og mye lyd, men kanskje det fungerer bedre enn bok allikevel? Når det gjelder slutten så er vi nok ikke enig, og du skjønner nok sikkert hvorfor :)

   Slett
  3. Så gøy! Skal lese din omtale av den. Synd at du ikke likte slutten. Har sett flere på både nasjonale og internasjonale boksider mene det. Jeg likte den fordi det var en litt annerledes og tankefull slutt. =)

   Slett
 2. Det er vittig at man kan lese en bok så forskjellig. Jeg likte ikke slutten så veldig godt, ikke det at den ødela for resten men jeg kunne tenke meg å vite mer. Ellers så syntes jeg podcastene gjorde det lille ekstra med boken og likte det godt. Kanskje fordi jeg hørte den på lydbok og ikke papir(?) Jeg syntes det var en spennende vri forfatteren gjorde der jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, det skal være sikkert og visst, men det er det som er så spennende med bøker også. At man leser dem så forskjellig. =)

   Det er nettopp derfor jeg likte slutten så godt. Man vil vite mer og man blir sittende å gruble på det. Jeg liker slike avslutninger best.

   Jeg har prøvd meg på lydbøker, men har gitt opp. Foretrekker Radioteatret, hørespill fremfor lydbøker for ellers faller jeg lett av. Kanskje du har rett i at podkastdelene funket bedre på lydbok enn på papir? En artig tanke, men er ingen podkastmenneske selv og kanskje derfor jeg ikke likte at det ble flettet inn i boka? Er heller ikke helt fan av tekster som blir så mye oppdelt av en eller annen grunn. =)

   Slett
  2. Har aldri hørt en eneste podcast i hele mitt liv men her syntes jeg det passet godt siden det var en journalist som begynte å lete etter henne. Jeg liker ikke bøker med altfor mange fortellerstemmer men to ulike perspektiv er innafor syntes jeg og følte ikke at teksten ble oppstykket av den grunn.

   Jeg slet lenge med å knekke "lydbok-koden" og holdt på å gi opp mange ganger men nå har jeg klart det og det er kjekt å høre litt lydbøker og ikke bare musikk på øret når jeg er ute på tur :-)

   Slett
  3. Hei og beklager sent svar. Har ikke vært online i det siste.

   Skjønner hva du mener. =) Og det er jo et artig konsept, men selv foretrekker jeg stort persongalleri og mer sammenhengende tekst. Man er jo så ymse. Så skjønner godt hvorfor bruken av podkastopplegget i boka, for å gjøre det hele mer virkelighetsnært. Det fungerte bare ikke helt for meg denne gang. Men Sadie glemmer man ikke så fort. =)

   Jeg går ikke så mye tur, men hører mye på musikk mens jeg leser. Prøvde lydbøker ofte før i tiden, men det klaffet aldri. Jeg prøver å like det, men mister stadig konsentrasjonen. :/ Er spent på hvordan du knekte lydbokkoden. =)

   Slett