24. oktober 2018

The Mothman Prophecies av John A. Keel - dokumentasjon om et kjent fenomen


    'Jim was working on the river that night,' Mrs Lilly added. 'And Linda woke me up with a terrible scream. She cried out there was a man in her room. I told her she was dreaming. But she screamed again.'
    'He walked around the bed and stood right over me,' Linda declared. 'I screamed again and hid under the covers. When I looked up again, he was gone.'
    'She came running into my room,' Mrs Lilly said. 'She cried, "There is a man in my room! There is!" She's refused to sleep alone ever since.'

Filmen er nok bedre kjent enn selve boka, selv om boka og filmen er svært forskjellige.

Filmen ble produsert i 2002 med Richard Gere i hovedrollen. Filmen er delvis basert på boka som ble utgitt i 1975.  Forfatteren av boka, John A. Keel var som sagt journalist, som døde i 2009. Han var journalist, men ingen vanlig journalist. Han skrev mye om blant annet ufoer, og han var en av de først som kom med begrepet "Men in black".

Også basert på virkelige hendelser
I denne boka tar han for seg the mothman, altså møllmannen på norsk, også kalt dødens budbringer. Den ble ofte observert mellom 1966 og 1967 i Point Pleasant. Point Pleasant ligger i Vest-Virginia, og en kjent ulykke skjedde der i 1967. En bru kalt Silver Bridge kollapset og 46 personer omkom i ulykken, i tidsperioden da the mothman ofte var observert av forskjellige vitner. The Mothman har et rykte på seg å være en slags dødsbudringer/dødsengel, og dukker opp like før noe tragisk skjer. Ikke alltid, men ofte. Den beskrives som en fugl på to ben som er i samme høyde som en mann. Han ser ut som en blanding av en mann, fugl, ugle, flaggermus og har røde øyne. (Prøv å forestille deg hvordan mothman ser ut, om du kan ... ). Den ble ofte sett langs veiene, flyvende over biler og andre steder. Folk fikk også ofte en ubehagelig følelse av at noen så på dem uten at de så eller oppdaget noe merkelig

Hvem er vel ikke interessert i mystiske fenomener?
Selv tror jeg ikke på The Mothman, Rake Man, Slender Man, Bigfoot, og slike såkalte fenomener, men spennende er det uansett, og det skader ikke å prøve og ha et åpent sinn, heller. Synes slike ting er spennende å lese om og se dokumentarer om. Det er en slags guilty pleasure, og det må jo være lov. Alle, eller i hvert fall de fleste, har en fascinasjon når det gjelder mystiske fenomener. Det er alltid noe spennende med det ukjente, samme hva man tror på, eller ikke.

The Mothman Prophecies er om journalisten John Keel som selv undersøker det som skjer i Point Pleasant i sekstiårene, da fenomenene var på sitt mest aktive. Han kommer dit på grunn av ufomysteriene og rare lys på himmelen. Mens han er der i ett år, får han høre rare historier om blant annet the mothman og andre hendelser. Folk har også fått mystiske og underlige telefonoppringninger. Han blir oppsøkt av vitner, som diskuterer underlige og litt creepy hendelser. Keel oppsøker også steder der vitner hevder de har opplevd det ene og det andre, for å se om han kommer til å legge merke til noe spesielt eller ikke. Han nevner også at mothman er blitt "observert" i Sverige. Skal man tro på det?

Det er ikke mye jeg kan skrive om boka siden jeg ikke vil røpe noe, og boka er svært repetetiv, så det blir heller ikke all verdens å skrive om, dessverre, selv om fenomenet er interessant i seg selv. Både handling, beskrivelser og hendelser er svært repetive, og det dreper det meste av atmosfære. Noe som er synd, fordi dette fenomenet hadde fortjent å bli presentert på en mer skremmende måte.

Bakpå:

A WARNING
A MESSENGER
AN OMEN

For thirteen months the entire town of Point Pleasant, West Virginia was gripped by a dark terror that culminated in a tragedy, that made headlines throughout the world.

Homes throughout the little town were plagued with unearthly noises and ghostly manifestations. Winged monsters and frightenng apparitions terrified the population.

The Mothman still remains an enigmatic figure, a fascinating and compelling mystery - sometimes determined to save lives, sometimes standing by to watch the death of thousands.

The story reads like a novel - but every single word is true and fully documented by John A. Keel, who spent a year in Point Pleasant where he saw and experienced many of the strange manifestations personally.

Originaltittel: The Mothman Prophecies
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse så vidt jeg vet
Forfatter(e): John A. Keel
Sjanger: horror, sakprosa, dokumentar
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
336
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Ingen norsk forlag har gitt den ut. Har ikke funnet noen.
Utgitt: 1975
Min utgave: 2013 (Pocket) 
Lest: 22.09. - 09.10. 2018
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
:4 Plottet og hendelsene er interessant og fascinerende i seg selv, men her slet jeg med formuleringen. Veldig rett frem og tørt.
Omslag: 3 Enkel og småbehagelig cover. Av og til trenger man ikke mye dill dall.
Baksidetekst: 
Skrivemåte: 2 Som nevnt overfor. Blir for tørt og føler det mangler innlevelse, derfor blir det stemningsløst.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok.
Slutten: 3 En spekulerende avslutning.
Høydepunkt: Lettlest til å være en slik dokumentarbok, og noen spennende hendelser.
Lavpunkt: Veldig plattskrivemåte. Det føles som fortellerstemmen har bare en dur som går hele veien, så det blir litt monotont i lengden. Det blir ikke noe stemning av den grunn, noe som er viktig i en sånn type bok.
Terningkast: 3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar