31. mai 2016

Dakota rød av Lene Lauritsen Kjølner - fin sommerkrim, men ikke noe som overrasker ...


"Turene er vanligvis ikke så lange?"
"Nei. Og er de det, blir det noe annet. Det tar vi høyde for," smålo Anders. "Hvorfor spør du?"
    "Nei, jeg tenkte at jo flere som har måttet passere Birger Bergersen, jo flere kan ha benyttet sjansen til å bruke spikerpistolen."
    "I teorien, ja, men det ville vært vanskelig å gjøre det i forbifarten. Noen ville vel ha lagt merke til om en person stoppet opp i midtgangen og skjøt uten videre. Det må ha vært bedre planlagt."

Lettbeint kosekrim ....

En spesiell krimsak
Det er ikke mye igjen av feireoppholdet i Frankrike så Olivia Henriksen nyter den siste tiden. Hun rekker ikke å dra hjem før hun får telefon om at det har skjedd et drap. Tønsbergs politietterforsker får lite tillit til å løse saken, så privatetterforsker Olivia får sjansen til å vise hva hun er god for. Hun er engasjert i jobben. Olivia er en kvinne som liker mysterier, og er selvstendig. Hun har en god tone med alle. Det er derfor hun blir høyt respektert av andre. Det viser seg at en mann, en veldig kjent byggmester, blir funnet død på et fly. Han skal sannsynligvis ha blitt drept med spikerpistol og han er kjent for å ha sine fiender (på grunn av at firmaet hans gikk konkurs og det gikk utover mange andre). Så mistenkte er det mer enn nok av, men hvordan er det mulig å drepe noen på et fly uten å bli oppdaget?  

Dette er tredje bok med Olivia i hovedrollen og min første bok jeg leser fra Olivia Henriksen serien av Lene Lauritsen Kjølner. Selv om jeg ikke har lest de andre bøkene i serien ennå, så opplevdes det ikke som rotete eller forvirrende. Plottet er et ganske vanlig krimplot. Ikke noe ekstraordinært, men underholdende er den. Det skal den ha. Den er lettskrevet, man blir godt kjent med karakterene og siden dette er avslappende krim, som jeg kaller det, bladde sidene nesten av seg selv. Selv om innholdet er forutsigbart, så ville man lese videre likevel for dette er en type bok som vekker interesse på grunn av atmosfære og fascinerende karakterer. Jeg er ikke spesielt glad i kvinnelige hovedkarakterer i bøker av en eller annen grunn, men fikk sansen for Olivia fordi hun har en jobb utenom det vanlige og hjelper andre så godt hun kan, selv om sakene hun får er små eller store. Hun tar jobben alvorlig. Litt morsomt er det også at hun får større tillit enn lokalets politietterforsker.

Kosekrim istedet for hardbarket
Lene Lauritsen Kjølner har skrevet en bok der groteske handlinger og blod ikke blir overdøvd som det har lett for å skje med krimbøker generelt. Personlig foretrekker jeg litt mer sjokkerende innhold og sier heller ikke nei til bestialsk krim, men heller ikke at det skal overgå plottet helt. Jeg liker en fin mellomting. Dakota rød føltes ikke som en krimbok til tross for at det er det. Boka opplevdes mer som en hverdagslig roman hvor krimsaken blir satt i bakgrunnen. Hadde ikke gjort noe om boka tok flere vendinger for den var veldig rett frem. Ingen twister eller overraskelser.

Det blir en kort anmeldelse enn til vanlig dette på grunn av at Dakota rød er en kort bok i seg selv som består bare av 256 sider, og det er også en bok som er en del av en serie, så da velger jeg å gjøre anmeldelsen kort på grunn av det også. I og med at det er en kort bok så blir det ikke all verdens å skrive om for man vil jo ikke ødelegge for andre ved å røpe noe. Noen ganger blir anmeldelser korte. Sånn er det bare. Men røper heller aldri noe selv om anmeldelsene mine er korte eller lange bare for å understreke det.

Til tross for at jeg foretrekker mer hardbarket krim som gjerne provoserer så går det an med kosekrim en gang i blant. I og med at dette ikke ble en favoritt, skal jeg også få med meg de andre to bøkene i serien. Jeg har bok to allerede liggende og jeg gir ikke opp en forfatter før jeg har lest minst to, av og til tre bøker av forfatteren. Denne boka ble bare litt vel lett for meg på mange måter. Jo mørkere og dystrere bøkene er jo bedre er de, det er slike bøker jeg foretrekker. Dakota rød ble kanskje for lystbetont?

Bakpå:

NY ROMAN FRA VINNEREN
AV NYTT BLOD - PRISEN

Sjarmerende skjærgårdskrim - bli med inn i Olivia Henriksens 
underholdende verden!

"Byggmester Birger Bergersen i en blodpøl. Det manglet bare at han
var blitt funnet om bord på en Boeing, tenkte jeg."

Olivia er på vei hjem fra en deilig ferie på Frankrikes solkyst da hun
får høre om drapet, og hun blir som vanlig raskt engasjert i saken.
Det er nemlig ikke alle som stoler på den litt rufsete Evert Karlsen
ved Tønsberg politistasjon skal klare å løse dette på egen hånd.
   Saken blir mer utfordrende enn Olivia først håper, og det blir
ikke noe enklere av at rykter på politistasjonen gjør forholdet til
den fantastiske Torstein Krohn noe usikkert.

Om Høyt hender de, vinner av Maurits Hansen - prisen, Nytt blod,
for beste krimdebut 2015.

"Denne boken er en eneste lang nytelse." Familien

"Kosekrim med sjarm [....] Tønsbergs Blad

Originaltittel: Dakota rød
Forfatter(e): Lene Lauritsen Kjølner
Sjanger: krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider: 256
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2016
Min utgave: 2016 (Innbundet)
Lest: 24.05. - 27.05. 2016
Kilde: forhåndseksemplar
Plot
:
2 (Enkelt og småspennende plott. Dog ikke noe overraskende).
Tittel: 3 (Vekker oppmerksomheten noe og det er en litt underlig tittel).
Omslag: 5 (Det beste med hele boka egentlig. Levende bokomslag, og liker spesielt godt hodeskallen inne i rødvensglasset. Vet ikke hva det er med meg og hodeskaller. Noe barnslig omslag kanskje, men kan ikke være kresen hele tiden).
Baksidetekst: 3 (Kort og grei. Foretrekker korte tekster på baksiden for mange baksidetekster har en tendens til å være for lange og avslørende. Jeg vil vite minst mulig om en bok før jeg begynner å lese den).
Skrivemåte: 3 (Lekende lett og bruk av god humor).
Favorittkarakter: Olivia. En ærlig og dyktig privatetterforsker. 
Slutten: 3 (Mer som forventet og ikke helt min type avslutning).
Høydepunkt: Lettlest og greit med litt kosekrim av og til. 
Lavpunkt: Litt for lettbeint til tider når man liker mer hardbarket krim, men skal ikke klage. 
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2016

2 kommentarer:

 1. Anonym21:33

  Du virker mer postiv i din omtale av boken enn det jeg gjorde i min,men ser at vi har landet på det samme terninglastet til slutt. Jeg har lest de andre bøkene og har likt de, denne gangen kjedet Olivia meg litt, men for all del - dette er en perfekt bok for late sommerdager.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke direkte positiv og jeg er ikke fornøyd med boka. Understreker jo at jeg liker hardbarket krim mer enn kosekrim, og denne boka kjedet meg noe også selv om jeg ikke skrek det ut i anmeldelsen. Har lest bedre krim, men dette er en enkel og grei krim å lese hvis det er en dag man ikke føler man ikke vil ha noe "avansert". Det var det jeg ville ha frem til.

   En helt grei krimbok, midt på treet, hverken mer eller mindre, så selv anmeldelsen virket positiv så kan det jo hende at noen tar feil inntrykk av det jeg skriver?

   Jaja, ingen favoritt for meg heller for som sagt savnet jeg mer twist og overraskelser. Grei atmosfærisk bok for sommeren. Det var det jeg ville ha frem til og det betyr lettlektyre og ikke mer enn det:)

   Slett