23. desember 2015

Pondus (fjorten av samme sorten) av Frode Øverli - godt "førsteinntrykk"


Beate til Pondus: Da er det spikret og skrevet i stein! I dag blir det middag hos mamma!
Pondus: Jammen ...
Beate: Jammen hva?
Pondus: Det er jo så mye jeg skulle ha gjort rundt i huset! Lampen i gangen henger litt løst! Og ting og tang burde vært fuget!

Pondus feirer 20 år, og dette er mitt "første" bekjentskap til tegneserien.

Altså, det er ikke aller første gang jeg har lest Pondus, men jeg har aldri vært noen fast leser. Tidligere har jeg bare lest noen striper her og der, selv om Pondus er meget populær blant dagens tegneserielesere. Jeg leser tegneserier selv en gang i blant, men jeg har aldri vært noen stor tegneserieleser. Jeg har vokst opp med Donald, som jeg nå abonnerer på, og jeg har også lest litt Tommy & Tigeren, og noe Nemi, (og en smule Fantomet). Så tegneserier er vel ikke min sterkeste side. Likevel vil jeg utforske mer fra den verdenen. Lese noe annet enn bøker av og til.

Pondus var tidligere bussjåfør, men er nå pubeier. Han er gift med Beate, og er far til Påsan og Sneipen. Som alle andre menn gjør han alt for å unngå svigermor. Og hans interesse for fotball er stor, kanskje altfor stor. Øl, damer og fotball er noe Pondus setter pris på.

Jeg har ikke lest andre Pondusbøker så jeg kan ikke sammenligne med de tidligere bøkene i serien. Men ut i fra det jeg har lest i denne utgaven så er humoren både sarkastisk og noe på kanten. Jeg  liker sarkasme og det er den humoren jeg forstår, så jeg hadde sansen for de fleste replikkene.

Det er heller ingen tvil om at Frode Øverli kan å tegne. Både figurene og miljøet rundt dem er levende, og han er også god på å få frem ansiktsuttrykkene. Bare ansiktsuttrykkene i seg selv av og til er bare komiske. Frode Øverli er en tegneseriekunstner som får frem mye med få ord, og da er man dyktig!

Pondus (fjorten av samme sorten) ga meg mersmak av denne "galskapen". Så jeg kommer nok til å lese mer av denne serien, og serien kan godt leses av både gutter og jenter. Jeg bare advarer at humoren kan være noe rølpete, hvis ingen har noe i mot det.

Bakpå:

Vi advarer mot sterke scener i denne boken: Pondus med genser over skuldrene, Eddie klatrende ned takrenne i bare bursdagsdressen, Harold på østblokkfylla - med nattmat til gullfiskene som resultat ...

Vi bringer også til torgs Pondus i bikini, Tito og Baltazar som synger "Never gonna give you up", Kjakan som forelsker seg i Camilla, dundrer som løfter enorme vektstenger og visdomsordet "noen er flinkere til å bade enn andre."

Sist, men så til de grader ikke minst, vil du ved å lese denne boken se Pondus presse magen sin inn i en batman - kostyme og Beate som en sexy, rød demon.

Velkommen tilbake til Pondusville!

Originaltittel: Pondus (fjorten av samme sorten)
Forfatter(e): Frode Øverli
Sjanger: tegneserie, humor
Målgruppe:
ungdom/voksen
Antall sider:
176
Forlag: Egmont Publishing
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
27.11. - 29.11.2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Litt festlig og fint nytt bekjentskap med Pondus).
Tittel:
3 (Ikke all verdens).
Omslag: 3 (Masse som skjer,  kanskje litt urolig Pondusomslag, men det er også typisk Pondus). 
Baksidetekst: 4 (Festlig bakseidetekst kan man si).
Skrivemåte
:
4 (Mange doser med sarkasme og noe grov humor, men artig likevel).
Favorittkarakter:
Pondus. Han er noe for seg selv.
Slutten: 4 (Litt drastisk, kanskje) ...
Høydepunkt:
Ga meg et dypere innblikk i Pondusserien og jeg fikk sjansen til å bli kjent med flere av karakterene.
Lavpunkt:
Det blir lett mye av det samme, men det skjer fort i tegneserier og det er det heller ikke noe galt med.
Terningkast: 4


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar