29. juli 2017

Mitt hemmelige liv av Caitlyn Jenner - full av selvironi


    Det jeg prøver på, og det jeg gjør, er å få folk flest til å føle seg komfortable med oss, eller i hvert fall temmelig komfortable, siden det å endre folks holdninger muligens er den absolutt vanskeligste samfunnsoppgaven. Akkurat nå gjør jeg det best ved å treffe folk og vise dem at jeg er vennlig og "normal", fordi jeg er like vennlig og "normal" som noen kan få blitt, akkurat som alle andre transkjønnete personer jeg har møtt. Jeg legger vekt på å være imøtekommende.

Spennende innblikk i et menneske som lenge har levd i skyggene av andre.

Dette er en bok det har vært mye snakk om i det siste, og jeg fikk svært lyst til å lese den. Jeg er hverken fan av Kardashian eller Jenner familien, men synes at dette er et interessant tema. Kjønnsidentitetsforstyrrelse har vært et mer åpent tema i de siste årene, og det er bare positivt. For oss som ikke er involvert i  det, er det spennende å få et innblikk i hvordan det er å leve med dette, og å få en bedre forståelse av det.

En tidligere idrettshelt
Caitlyn Jenner, tidligere William Bruce Jenner (men mest kjent som Bruce Jenner) var fridrettsutøver/idrettstjerne, og en mann som mange så opp til. Derfor var det ekstra viktig for ham å være en god rollemodell og ikke skuffe andre. Han var sprinter og spilte også litt amerikansk fotball, og verden fikk øynene opp for ham da han slo verdensrekorden i tikamp  i OL i Montreal, 1976. Men det ingen visste, eller bare et fåtall visste var at han slet med å akspetere hvem han er, hva han egentlig er. Dette er noe han holder skjul veldig lenge, og det er en tung bør å bære. I boka forteller han hvordan han prøvde å løse lengselen etter å være kvinne. Han var ofte på reise og holdt foredrag, og på hotellrommet for seg selv fikk han anledning til å kle seg ut som en kvinne, uttrykke seg selv og være den han ønsket å være. Slike øyeblikk betyr mye for ham. Han forteller om hvordan behovet å være kvinne har vært der helt fra han var barn og unnet seg stjålne øyeblikk hvor han var alene og kunne kle seg ut i kvinneklær. Hvor forsiktig han var, og redd for å bli avslørt, men hvor mye han nøt å være den han ønsket å være, bare for noen små øyeblikk.

Med eller mot strømmen?
Som kvinne skriver hun om barndommen, familien, presset om å være mann, spesielt på skoletiden, og generelt prøve å passe inn. Ikke la noen få mistenke om hva han egentlig er. Det tærer på henne både før og under tiden som olympisk mester, og både før og etterpå, men likevel prøver hun å være "normal". Det er ikke bare det at hun føler press fra alle kanter, men hun kommer fra en veldig konservativ familie og hun er veldig konservativ selv også. Hun er redd for å gå i mot seg selv og sin personlige tro med å finne ut hvem hun egentlig er. Hun går gjennom litt av et opprør og et oppgjør med seg selv samtidig. Alt dette sliter hun med stort sett for seg selv i mange år. Hun røper også at andre i transmiljøet var sterkt i mot henne i begynnelsen siden Caitlyn kommer fra en rik familie og de andre tror hun havner i en slags "lederrolle" litt for lett av den grunn, men Caitlyn føler ikke det samme. Det er vanskelig for henne å bevise at hun er akkurat som dem.

I enkelte avsnitt virker hun svært narsissistisk, men det er jo lov når man er olympisk mester. Det er lov å være litt narsissistisk, så lenge hun ikke overdriver. Det er jo lov å skryte av seg selv når man har gjort en bragd. Men hun er ikke narsissistisk gjennom hele boka. Hun viser også flere sider av seg selv. Hun har som nevnt mye selvironi, god humor, er åpen og ærlig, og beskriver både tøffe og lettere perioder i livet. Hun byr på seg selv og holder ikke noe tilbake. Hun har også god innsikt og er bevisst på mange valg hun tar.

Trodde ærlig talt dette ikke ville være en bok for meg, selv om temaet er spennende og kompleks, men det var en morsom og innholdsrik selvbiografi. Man blir bedre kjent med Caitlyn etter at hun lenge har levd et svært tilbaketrukket liv i denne materialistiske Kardashian/Jenner familien, som har overskygget henne helt. Det er tid for henne å leve igjen. Dette var en artig og varm selvbiografi.

Bakpå:

Bruce Jenner er tikampkjempen som vant OL og ble hele USAs favoritt. Den perfekte sportsmann, et maskulint forbilde. Det ingen visste var at han i smug kledde seg i kvinneklær og ønsket å leve som kvinne.

31 år senere; Bruce Jenner blir enda mer berømt som pappaen i reality-serien "Keeping Up with the Kardashians." Når kameraene slåes av tyvlåner Bruce klær og sminke fra døtrene og sin kone Kris.

Nå er Caitlyn Jenner verdensberømt, den mest profilerte personen som har skiftet kjønn fra mann til kvinne.

I denne boken forteller hun for første gang hele sannheten om sin hemmelige livsreise og du får et overraskende og avslørende innsyn bak fasaden til verdens mest berømte familie.

Originaltittel: The Secrets of My Life
Norsk tittel: Mitt hemmelige liv
Forfatter(e): Caitlyn Jenner
Sjanger: selvbiografi
Målgruppe: voksen
Antall sider:
304
Forlag: Grand Central Publishing
Norsk forlag: Juritzen
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 11.07. - 16.11. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot: 5
Ærlig, interessant og humoristisk.
Tittel: 4 Passer til innholdet, men litt småtam tittel, egentlig.
Omslag: 3 Kjedelig med omslag som har person(er) på, men forståelig når det er biografier og selvbiografier.
Baksidetekst: 5
Man får lyst til å lese og man har lyst til å få et større innblikk angående temaet.
Skrivemåte: 5 Ærlig, morsomt, full av selvironi og spennende.
Favorittkarakter:
Catilyn, selvsagt. 
Slutten: 5 Både tankefullt og morsmomt.
Høydepunkt:
Humoristisk, hun er åpen og ærlg, og forklarer alt på en lettvint måte.
Lavpunkt: Boka blir for kort for det tar ikke lang tid å lese den ut. Den er svært underholdende.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar