28. mai 2016

The Haunting of Sunshine Girl av Paige McKenzie - guilty pleasure


Click, click, click. The sounds the camera makes are somehow comforting. Even Oscar sticks his head out from under the bed. 
    Mom was just teasing when she asked whether I felt safe being left alone in a haunted house. But now I know: once you move into one, you're never really alone again.

Noen guilty pleasures må man bare ha.

En YouTube - sensasjon 
The Haunting of Sunshine Girl Network lyder kanskje kjent for noen for det er et kjent "YouTubenavn" eller YouTubekanal er vel det riktige ordet. Jenta bak kanalen er Paige McKenzie, lenge holdt hun navnet sitt hemmelig til hun avslørte det i 2013. Kanalen hennes går ut på at hun filmer hverdagssnutter og ofte er det rare, og merkelige, kanskje også nifse ting som skjer. Dette er en slags "realityserie" der hun fremstiller hendelsene som sanne, men det er det selvfølgelig ikke. Det er et slags Paranormal Activity konsept, bare at dette er mer "realitetsbasert". Jeg oppdaget kanalen hennes rundt 2012 ved en tilfeldighet. Jeg surfer ofte på YouTube når jeg kjeder meg (og jeg kjeder meg ofte), og da kom jeg over kanalen hennes The Haunting of Sunshine Girl Network. Selv om man vet at konseptet ikke er sant og skuespilleriet ikke er verdens beste, så blir man avhengig av å følge med på serien likevel. Det blir en slags guilty pleasure. Jeg er antageligvis altfor gammel til å se denne serien, men som den horrorfreaken som jeg alltid har vært, så må jeg bare få det med meg. Videoene hennes varer bare rundt en til fire minutter. Akkurat passe lenge til at man blir nysgjerrig på neste video. Hun spiller med hennes virkelige mor i denne serien og merkelige og underlige karakterer dukker opp underveis. Hun opprettet YouTubekanalen i 2010 og avslørte ikke hennes eget navn som sagt før i 2013. Her er hennes aller første episode: We moved into a haunted house, og hun har laget flere sesonger siden. Det er Coat Tale Productions som produserer denne YouTube serien. Selv om denne YouTube serien ser selvprodusert ut og skal få deg til å tro at hun gjør alt selv, så gjør det ikke noe om at det er et profesjonelt team som står bak. Serien er avhengighetsskapende likevel.

Fra YouTube til bok
Boka er basert på denne serien, men likevel er boka en del annerledes. Det er ikke så mange likheter, men det gjør ikke noe. Boka er om Sunshine og hennes mor som er på flyttefot. De flytter fra Texas til Washington. Washington er annerledes i forhold til Texas på mange måter. Både når det gjelder været, folka og så og si alt. Sunshine og moren hennes måtte flytte fordi moren hennes har fått en enda bedre jobbstilling. Hun blir overflyttet til sykehuset i Ridgemont, Washington. Dermed har ikke Sunshine annet valg enn å flytte med henne og begynne på en ny skole. På skolen sliter hun med å passe inn og hjemme i hennes nye hus føler hun seg ikke bedre. Hun er ofte hjemme alene siden moren hennes må jobbe mye. Det er da hun oppdager at huset ikke er helt som det skal. Hun opplever ofte merkelige ting, som å høre rare lyder og ting blir flyttet på. Dette er bare begynnelsen og verre ting skjer underveis. Når hun prøver å fortelle dette til moren hennes, blir hun ikke trodd og moren tror Sunshine bruker dette som en unnskyldning til å prøve å flytte tilbake. En dag på skolen møter hun Nolan som er noe underlig, men viser seg å ha samme interesser som henne. Kommer han til å tro henne? Hun er en jente som ikke gir seg for det hun tror foregår i huset hennes og hun er heller ikke redd for å undersøke saken nærmere.

Til tross for at boka og YouTube serien er noe forskjellige så gjør det ikke noe. Alt kan jo ikke være helt likt. Personlig liker jeg serien bedre enn boka fordi serien er mer avhengighetsskapende. Det er ingen tvil at Paige McKenzie har stor skriveglede og kapitlene begynner med en liten tegning hun har illustrert selv. Boka/serien er for ungdom, men har lest mange ungdomsbøker med et mer poetisk og "voksnere" språk enn dette. McKenzies skrivemåte er veldig enkel og rett frem. Boka inneholder ikke undertoner. Så om man er ute etter noe mer komplisert og original historie er nok ikke dette den rette boka. Selv om den ikke består av beste kvalitet, så har den stor underholdningsverdi og det er både morsomt og noe rart å bli kjent med karakterer fra YouTube serien i bokformat.

The Haunting of Sunshine Girl  byr på en standard spøkelseshistorie. Den er underholdende og inneholder interessante karakterer. Det som var litt skuffende er at YouTube serien er mer original og boka skulle ha hatt med noe av den originaliteten. Dette er første bok i The Haunting of Sunshine Girl serien. Om det blir en trilogi eller en serie er jeg høyst usikker på, men neste bok The Awakening of Sunshine Girl er allerede bestilt.

PS: YouTubekanalen til Paige McKenzie er så populært at det også skal bli TV - serie.

Bakpå:

The hit paranormal series based on the wildly
popular YouTube channel about an "adorable"
teenager living in a haunted house.

Now with illustrations by the author.

Shortly after her sixteenth birthday, Sunshine Griffith and her mother, Kat, move from sunny Austin, Texas, to the rain-drenched town of Ridgemont, Washington. From the moment they arrive, Sunshine feels her world darken with an eeriness she cannot place. Something about their new house is just ... creepy.
    In the days that follow, Sunshine is followed around the house by an icy breeze, phantom wind slams her bedroom door shut, and eventually, the laughter Sunshine hears on her first night evolves into sobs. As the spirits haunting her house become more frightening - and it becomes clear that Kat is in danger - Sunshine must  accept what she is, pass the test before her, and save her mother from a fate worse than death.

"Things that go bump in the night are afraid to read this book.
Read it if you dare, but don't say I didn't warn you." - Wes Craven, filmmaker

Originaltittel: The Haunting of Sunshine Girl
Norsk tittel: Ikke i norsk utgave
Forfatter(e): Paige McKenzie
Sjanger: horror
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
311
Forlag: Weinstein Books 
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk 
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Pocket)
Lest: 02.03. - 11.03. 2016
Kilde:
fra egen boksamling
Plot
: 4 (Ikke spesielt originalt, men siden man har sett "realityserien" på YouTube, vet man hva man får og likevel håper at boka blir like avhengigsskapende som serien. Guilty pleasure forventning).
Tittel:
3 (Grei tittel. Beskrivende, men vekker ikke spesielt oppsikt).
Omslag: 4 (Er ikke spesielt glad i omslag med ansikt/personer på, men siden dette er en ungdomsbok så er det mer vanlig og det må jo være tillat at forfatteren er på omslaget? Selv foretrekker jeg omslag uten ansikt/person(er).
Baksidetekst: 4 (Man blir interessert og siden man har sett serien på YouTube så får man litt større forventninger).
Skrivemåte: 3 (Veldig enkel og rett frem skrivemåte. Ingen bok med undertoner for å si det sånn, og skulle ønske at atmosfæren var større).
Favorittkarakter: Nolan. En sær og spesiell karakter som man blir nysgjerrig på.
Slutten: 3 (Tja, ikke noe spesielt, men grei nok avslutning).
Høydepunkt: Morsomt at det ble en bok av en youtubeserie man har fulgt med en stund.
Lavpunkt: Synes YouTube serien er en smule bedre enn boka.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar