23. september 2015

Needful Things av Stephen King - en god bok med mye atmosfære, men ikke Kings beste ...

Soon the sun would be up. Not long after that a new day would begin, with all its surprises and wonders. He believed the time had come to hire an assistant ... not that the assistant would be immune to the process which he had now set in motion. Heavens, no.
    That would spoil all the fun. 
    Leland Gaunt stood at the window and looked at the town below, spread out, defenseless, in all that lovely darkness.
Har alle butikker gode intensjoner? ...

Det er ingen hemmelighet at Stephen King er min store forfatterhelt og det er vel hans bøker jeg har lest aller mest av. Leste masse av ham da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående, og etter det tok jeg flere års pause (av og til må man ta pause fra sine favoritter også) og jeg begynte å lese av ham igjen rundt 2009. Needful Things er en av de få uleste bøkene jeg hadde av Stephen King og det var på tide å lese den.

Leland Gaunt er ny i småbyen Castle Rock og han har åpnet den mystiske butikken Needful Things som alle snakker om. Butikken består av antikviteter, og prisen på disse varene gjelder ikke penger, men heller tjenester. Leland Gaunt har et talent for overtalelser, og han kan det med å sette folk på prøve. Når noen ser noe de vil ha i butikken, betaler de det ikke med penger, men med en tjeneste. Eieren av butikken vil at kundene skal gjøre ham en tjeneste, gjerne ved å sette innbyggerne opp mot hverandre uten at de er klar over det selv for Leland Gaunts personlighet kan være nokså hypnotiserende, og før noen vet ordet av det blir småbyen Castle Rock snudd på hodet og ingenting er som før.

Stephen King har skrevet mye rart oppgjennom årene, ingen tvil om det og han har ennå ikke pensjonert seg (takk og lov!), Men dette er en av de eldre bøkene hans og Needful Things ble utgitt i 1991. Da var jeg åtte år og for ung til å lese noe av Stephen King. Kings beste bøker ble skrevet rundt 70 - 90 - tallet. Han har skrevet noen gode bøker i moderne tid også (blant annet Duma Key), men synes han var aller best før i tiden. Bøkene hans var mer grøssende og hjemsøkende da.

Needful Things er en bok som er en smule vanskelig å forklare fordi den er nokså spesiell og handlingsreferatet gir nok ingen stor innblikk, men Stephen King er jo tross alt en svært original forfatter så det er ikke like enkelt å forklare hva bøkene hans handler om bestandig. De må leses! For det er ingen som har plot og skrivemåte som ham. Helt ærlig så klarer jeg ikke å sammenligne ham med noen andre forfattere og det er også en av grunnene til at jeg liker ham så godt. Han kan skrive om alt mulig og samtidig virke svært troverdig. Han kan skrive om alt fra klovner til levende biler og fremdeles virke overbevisende i skrivemåten hans. Det er helt utrolig. Derfor liker jeg best å lese bøkene hans på engelsk istedet for norsk for i oversettelsen hans så føler jeg at han mister på en måte fortellerstemmen. Det blir bare ikke det samme. 

Hva jeg likte aller best med denne boka var butikkeieren Leland Gaunt som var svært mystisk, smigrende og høflig, og er en type man aldri blir helt klok på. Og jeg likte også at boka hadde så stor persongalleri. For mange kan det være både forvirrende og uengasjerende, men jeg liker at bøker ofte skifter perspektiv og jeg følte jeg ble godt kjent med mange av innbyggerne i Castle Rock. Kings bøker stammer som oftest fra hjemstaten hans, Maine. Det jeg ikke var så begeistret for var at til tider gikk handlingen litt trått. Det har ikke noe å si for meg at boka var på over 900 sider. Jeg har lest tykke engelske bøker på tusen sider før. I 2010 leste jeg IT av samme forfatter som var på 1376 sider. Den boka var mer engasjerende enn denne fordi den var mer fascinerende og hadde en mer grøssende undertone enn Needful Things. I Needful Things savnet jeg mer grøssende episoder, mer fart i handlingen, og noe som sjokkerte. Så dette ble litt tamt til Stephen King å være ... Men han skal ha takk for et svært fargerikt persongalleri i denne boka!  Og Stephen King skriver som vanlig svært levende slik at man nesten kan høre bjella klirre hver gang en kunde går inn og ut av butikken.

Needful Things er som sagt ikke Kings beste, men heller ikke hans verste. Dette er en god bok hvis du vil ha noe avslappende og grei underholdning, men vil du ha noe mer skremmende bør du velge noen av hans andre bøker. Boka ble filmatisert i 1993, og den har jeg sett, men jeg anbefaler heller boka istedet for filmen. Selv om dette ikke var en overveldende bok av Stephen King, var den likevel underholdende og verdt å få med seg. 

Jeg føyer til min topp fem liste av Stephen King bøker nå med det samme hvis det er av din interesse: De fem beste av Stephen King (i innlegget er det også en oversikt over hvilke bøker av Stephen King jeg har).
Bakpå:

Needful Things, the sign says. The oddest name. A name that causes some gossip and speculation among the good folks of Castle Rock, Maine, while they wait for opening day.

Eleven - year - old Brian Rusk is the first customer and he gets just what he wants, a very rare 1956 Sandy Koufax baseball card. Signed.

Cyndi Rose Martin is next. A Lalique vase. A perfect match for her living room decor.

Something for everyone. Something you really have to have. And always at a price you can just about afford. The cash prices that is.

Because there is another price. There always is when your heart's most secret, true desire is for sale ...
Originaltittel: Needful Things
Norsk tittel: Noe for enhver
Forfatter(e): Stephen King
Sjanger: grøss, psykologisk thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
933
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Usikker
Utgitt: 1991 
Min utgave: 2007 (Pocket)
Lest:
12.07. - 10.08. 2015
Kilde:
fra egen boksamling
Plot:
4 (Småfascinerende og interessant).
Tittel:
4 (Man blir litt nysgjerrig på hva denne boka og butikken går ut på).
Omslag:
2 (Foretrekker originalomslaget fremfor denne nyversjonen av omslaget. Dette omslaget er for kjedelig og liker ikke fonten eller fargekombinasjonen helt).
Baksidetekst:
4 (Gir meg lyst til å lese boka).
Skrivemåte
:
5 (Fortsatt kreativ og detaljert, men litt tregt tilrettelagt).
Favorittkarakter:
Leland Gaunt. Man vil bare vite mer om ham selv om man aldri blir helt klok på ham ...
Slutten: 3 (Litt tamt, og lite overraskende).
Høydepunkt:
Stort og fargerikt persongalleri som man blir nysgjerrig på.
Lavpunkt:
Litt tregt i handlingen til Stephen King å være ...
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


3 kommentarer:

 1. Tror jeg har denne boken om den norske oversettelsen heter "Noe for enhver". Jeg har begynt å fått en rimelig stor samling nå, men jeg har ikke rukket å lese enda :o Oktober, jeg venter på den rette måneden!

  Flott omtale :D Føler jeg bør lese hans dårligste bøker først, og så bare bygge meg oppover.. men samtidig vurderer jeg å ta det ut i fra årstall. Altså å lese hans eldste bøker først :D
  Har du hørt om boken "Rage" tror jeg den heter, som også er skrevet av han. Skummel historie... Og den er ikke til salgs lenger på grunn av den tydeligvis fæle påvirkningen den hadde på lesere :o


  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stemmer. Jeg fant det ut senere, men skal rette på det:)
   Har hørt om boka Rage, men ikke lest den. Tror den handler noe om skolemassakre eller i alle fall en gutt som stenger klassekameratene sine inne? Husker å ha sett Stephen King snakke om den i et intervju at det ble så mye oppstyr om boka og at den hadde stor negativ påvirkning at han nesten angret seg på å ha skrevet den.
   Kunne tenkt meg å lese den, men den boka er vel umulig å få tak i:/

   Slett
  2. Ps: Blir spennende å se din dykking i forfatterskapet til Stephen King, Siri og se om du blir begeistret eller ikke. Håper du vil like de fleste bøkene hans:)

   Slett