4. september 2014

Seks år av Harlan Coben - en ordentlig sidevender, men savnet den store avslutningen

Tror du på kjærlighet ved første blikk? Ikke jeg heller. Men jeg tror derimot på en sterk tiltrekning ved første blikk, og at den er noe mer enn bare fysisk. Jeg tror at av og til - kanskje én eller to ganger i livet - kan en bli så voldsomt og så øyeblikkelig tiltrukket av en annen at det føles sterkere enn magnetisk kraft. Det var slik det var med Natalie.
Er det bra å rippe opp i fortiden eller er det best å la det være?

College professor Jake Fisher møtte sin livs kjærlihghet, Natalie, da han selv var student. Han møtte henne i Vermont og han kom aldri over henne. I voksen alder blir han invitert i bryllupet hennes og med et knust hjerte ser han henne bli gift med en annen mann. Etter bryllupet får han muntlig beskjed av henne om at han aldri får ta kontakt med henne på noen som helst måte uten å forklare hvorfor. Motvillig går han med på det til sin store fortvilelse. Han elsker Natalie fortsatt, men det er ikke noe han kan gjøre med det. Årene går, og nøyaktig seks år senere etter at han så sin elskede gifte seg med en annen, får han vite gjennom pc'n at Todd, som hans elskede Natalie giftet seg med, er død. Er det rett av ham å kontakte sin ekskjæreste for å kondolere eller er det best å holde seg unna? Han bestemmer seg for å dra til Vermont hvor de forelsket seg og prøve å finne henne, men under jakten på henne skjer det rare ting. Nåtidens bilde av ekskjæresten avdøde ektemann, virker noe annerledes på bildet enn den mannen hun giftet seg med for seks år siden. Er det samme mann eller er det noe som skurrer? Og hvorfor virker det som om ingen vil hjelpe eller la ham finne sin ekskjæreste igjen? Hva er det egentlig som foregår? Desto mer farer han havner i, jo mer innstilt er han på å finne sin Natalie om han så må bøte med sitt eget liv. Dette er starten på en hektisk og gåtefull historie ...

Dette er en thriller hvor mye på en gang skjer og det har jeg sansen for. Her er det lite av dødpunkter og hovedpersonen Jake Fisher, roter seg opp i det ene problemet etter det andre og man lurer på om han vil klare seg helskinnet gjennom denne situasjoen han har invitert seg selv inn i. Og det er umulig å la være å fundere på hva man selv ville ha gjort. Får man noen gang så sterke følelser for noen at man ikke klarer å glemme den personen og risikere livet på å finne ut hva som har skjedd eller muligens skrape i hemmeligheter når det gjelder den personen som skal være ens livs kjærlighet? Eller er det bare i bøker slike ting skjer? Og Harlan Coben er kjent for å spille på karakterenes følelser og hvor langt de er villige til å gå for å beskytte eller finne noen som betyr noe for dem. I Cobens bøker er det også mye fart, sidene vender nesten hele tiden av seg selv og man blir bare nysgjerrig på om man har rett eller ikke hvordan det hele vil ende. Forfatteren kan det med å få med seg leseren fra start til slutt uten å miste interessen for handlingen selv om noe kan bli forutsigbart, men det er tilgivelig.

Stephen King er min store forfatterhelt, men Harlan Coben er også en av mine favoritter. Han skriver med stor innlevelse, det er driv i handlingen, karakterene hans er høyst levende og man må bare vite hva som skjer videre. Men Coben skriver ved hjelp av en formel han har funnet og når man har lest en del bøker av ham tidligere, så vet man på en måte hva man får og det gjør det lett å se hvordan det blir. Jeg likte konseptet, karakterene, men det ble for lett å gjette seg frem til hva som kom mot slutten. Jeg er fornøyd når jeg får rett, selvfølgelig, men jeg savnet den store og gigantiske avslutningen. Avslutningen ble for forutsigbart. Jeg savnet å bli overrasket. Få den store twisten på hele greia, men det ble det ikke noe av, ikke for min del og da blir man litt småskuffet selv om mye annet i boka er så bra. Det er vanskelig å bli fornøyd med slutten, men det har hendt før og jeg venter hele tiden på å bli overrasket, men det er ikke bestandig det skjer, dessverre, og det skjedde ikke denne gangen heller. Men selv om jeg ikke fikk den gigantiske avslutningen så angret jeg ikke for å ha lest boka for boka ga mye spenning underveis selv om jeg visste hvordan det hele ville ende. Leseopplevelsen opplevdes langt i fra bortkastet. Boka hadde mange spenningskurver, og det var vanskelig å legge den fra seg, men likevel savnet jeg den store overraskelsen som aldri kom. Det var det eneste som ødela litt. Men man kan ikke alltid få det man vil ha ...

Seks år er en bok med vanvittig mye fart, består av levende karakterer og som vanlig oser Coben av sarkasme, noe jeg liker. Dette er langt i fra en tørr thriller, men heller en underholdende og vemodig thriller som manglet det lille ekstra. Selv om den ikke nådde helt opp til forventningene var den vel verdt å lese.
Bakpå:

#1 PÅ NEW YORK TIMES BESTSELGERLISTE

HARLAN COBEN - MER ENN 50 MILLIONER
'SOLGTE BØKER VERDEN OVER

JEG SATT PÅ BAKERSTE KIRKEBENK OG SÅ AT DEN ENESTE KVINNEN JEG NOEN GANG KOM TIL Å ELSKE, GIFTET SEG MED EN ANNEN MANN.

Seks år har gått siden Jake Fisher så Natalie, sitt livs kjærlighet, gifte seg med en annen mann, Todd. Jake lover å holde seg nna og vier seg fullt og helt til karrieren som collegeprofessor.

Men etter seks år har han fremdeles følelser for henne, og da Jake kommer over Todds nekrolog, går han i begravelsen. Der får han et glimt av Tods kone ... det er bare det at hun ikke er Natalie. Uansett hvem den sørgende enken er, har hun faktisk vært gift med Todd i mer enn et tiår. Alt Jake trodde han visste om den beste tiden av sitt liv, snus opp ned. Etter hvert som Jake nærmer seg sannheten, begynner hans perfekte bilde av Natalie å rakne, og han skal komme til å sette sitt eget liv i fare.

Harlan Coben leverer igjen en sjokkerende pageturner som utforsker
kraften i forgangen kjærlighet, og hemmelighetene og løgnene en slik kjærlighet kan skjule.
Original tittel: Six years
Norsk tittel: Seks år
Forfatter(e): Harlan Coben
Sjanger: thriller, suspense
Målgruppe: voksen
Antall sider: 319
Forlag: Dutton Adult
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2013
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 29.08. - 03.09. 2014
Kilde: leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
5 (Spennende, utspekulert og alltid noe som skjer).
Tittel:
4 (Litt standard tittel på en slik bok).
Omslag:
4 (Man får nesten lyst til å vandre inn i det omslaget av en eller annen grunn. Utforske omgivelsene).
Baksidetekst:
4 (Virker spennende og man blir bare nysgjerrig).
Persongalleri:
5 (Mange spennende karakterer. Men hvem kan man stole på)?
Skrivemåte:
5 (Ingen tvil om at H. Coben har drivkraft i skrivemåten. Ikke mange dødpunkter her).
Favorittkarakter: Fikk sansen for hovedpersonen.
Slutten:
4 (Forventet meg den gigantiske avslutningen, men for meg ble det litt for standard og overraskelsen ble utelatt).
Høydepunkt:
Mye fart. Det er hele tiden noe som skjer og det er spennnende å tenke på hva man selv ville gjøre hvis man var i hovedpersonens situasjon.
Lavpunkt:
Slutten. Hadde håpet på den store overraskelsen, men ble dessverre ikke overrasket. Det var et savn.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:Andre bøker jeg har anmeldt av Harlan Coben:

Caught
Ikke et ord
The woods

Bøker jeg har lest av ham, men som jeg ikke har anmeldt av en eller annen grunn: (Det er jo noen år siden jeg leste dem).

Hold tight 
En venn av familien

4 kommentarer:

 1. Hm.. jeg var så sikker på at jeg kommenterte her i natt :)

  Jeg fikk boken på engelsk i posten i går og gleder meg til å lese den. Spent!
  Forresten: bra omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så rart. Har ikke hørt så ofte om tekniske feil når man legger igjen kommentarer tidligere. Men håper det ikke gjentar seg.

   Takk for fin tilbakemelding. Foretrekker å lese Coben og andre enkelte forfattere på engelsk jeg også, men er ikke så nøye på det som før. Leser de utgavene jeg kommer over:)

   Jeg er spent på å høre din mening om boka når du har lest den:)

   Slett
  2. Kan jo være at jeg kløna det til da. det vil ikke være første gang :)
   Jeg skal lese ferdig en John Connelly og så begynner jeg på Coben

   Slett
  3. Shit happens og tekniske problemer av og til er ganske vanlig:)
   Kos deg med Connelly og jeg får vente spent i mellomtiden til du skal og har lest ferdig Coben:)

   Slett