8. juni 2014

Tjernet av Heine T. Bakkeid - tamt innhold

   Plutselig løftet bestemor blikket og stirret rett på oss.
Munnen åpnet seg, og hun begynte å skrike - et sammenhengende, hjerteskjærende skrik som skar gjennom hud, sener, marg og bein.
Familietur på hytta er vel gøy?

Bestefaren til Jonas tok selvmord for en god stund siden. Sammen har de hatt et spesielt bånd, men den siste hytteturen med bestefaren husker han som rar og merkelig. Bestefaren hans hadde blitt forandret på en måte Jonas ikke kan forklare. Han var så ung den gangen, men merket selv da at bestefaren hans var fjern og ikke helt seg selv. Noen år senere drar Jonas sammen med foreldrene sine og hans dødssyke bestemor til hytta. De vil gi Jonas bestemor siste sjanse til å se og oppleve hytta. Være der en aller siste gang sammen med sine nærmeste. Men merkelige ting skjer. Skremmende ting. Merket bestefaren også det for noen år siden? Merket han at det var noe galt med det stedet? Var det det som drev han til selvmord eller var det noe annet?

Tjernet er den tredje boka i serien Grusom som Egmont lanserer, men bøkene i serien er uavhengig av hverandre. Bøkene er skrevet av forskjellige forfattere og det er en ny historie i hver bok, så dette er ingen kronologisk serie sådan, bare så det er klart.

Norges natur og spesielt tjern er populært i grøssere. Mye kan jo skje i skog og mark, bare man skal på en aldri så liten hyttetur. Norges natur er jo som kjent mystisk og kanskje litt nervepirrende, spesielt etter mørkets frembrudd. Men hytteturer med familien skal jo som kjent være hyggelige og skape koselige minner, men slik er det ikke for menneskene i denne boka. Feriestedet deres ender opp til et mareritt som kommer fort ute av kontroll og de vet ikke om de vil komme helskinnet ut av det. Ferien deres ender opp i blodig alvor. Men vil familien komme styrket ut av dette eller vil det gå alvorlig galt?

For en voksen målgruppe som meg som har lest mange grøssere oppgjennom årene er ikke dette en bok som gir mange grøss eller overraskelser. Her er mye forutsigbart, lette løsninger og den skaper aldri den store spenningen. Følte at avstanden mellom boka og leseren ble for stor. Savnet mer atmosfære og det å bli dradd inn i selve handlingen. Så dette ble tam lesing for min del, men jeg er sikker på at Tjernet blir en gøyal og kanskje en skremmende lesing for unge lesere som tar med denne boka på hytta i sommerferien.
Bakpå:

Jonas og familien har ikke vært på hytta på år og dag - ikke siden bestefar tok livet av seg etter en hyttetur. Nå reiser de opp sammen med kreftsyke bestemor, slik at hun skal få oppleve familiestedet for siste gang.

Men det er selvsagt en grunn til at bestefar tok livet av seg den gangen ...

Originaltittel: Tjernet
Forfatter(e): Heine T. Bakkeid
Sjanger: grøsser, spenning
Målgruppe: barn/ungdom
Antall sider:
110
Forlag: Egmont Kids Media Nordic AS
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest: 01.06. - 03.06. 2014
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
3 (Litt svakt og elementene skuffet meg litt).
Tittel:
3 (Fort glemt og ikke noe særlig spesielt).
Omslag:
2 (Prøver for hardt å være "kult" og "grøssende", men det er for mye av alt).
Baksidetekst
: 3 (Virker litt interessant selv om forventningene ikke er særlig store).
Persongalleri: 4 (Blir fort kjent med dem og finne ut hva slags personligheter de er. Levende beskrevet).
Skrivemåte:
3 (Likte personbeskrivelsene, men syntes selve historien/konseptet ble litt for tam i "lengden").
Favorittkarakter: Faren til Jonas. Han prøver å være fornuftig og gjøre det rette.
Slutten: 3 (Litt stilig selv om det ikke var overraskende).
Høydepunkt:
Begynnelsen, men likte ikke elementene som slo inn. Den type elementer syns jeg er verken spennende eller grøssende.
Lavpunkt:
Savnet mer atmosfære. Det ble for stor avstand mellom meg og boka.
Terningkast:
3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2014
 

2 kommentarer:

 1. Jeg liker godt disse detaljerte omtalene dine, da kan en jo selv se på hva som er viktig. Ønsker deg en super søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Tine og håper de ikke er altfor avslørende:)

   Ha en riktig fin søndag du også:)

   Slett