15. september 2013

Fossefall(51) Alene på gården av Jorunn Johansen - savner de store overraskelsene som i de tidligere Fossefallbøkene


”Wilhelm ble redd, det var ikke vanskelig å se. Han skal bli tatt for det han har gjort, men det er viktig at han ikke mistenker at du vet noe.”

     ”Ja, mor. Det er det.” Nå håpet hun at alt gikk etter planen.

     Hun la seg lenger ned i sengen, dro teppet oppunder haken og lukket øynene. Nå var det bare å vente.
Er det mulig å holde ut med folk man ikke tåler?

Året er 1894. Før i romanserien var det Amalie som var hovedpersonen, men nå er det eldstedatteren hennes, Kajsa som har tatt over den rollen, selv om Amalie og de andre personene som var i fokus før i tiden, med i kulissene. Kajsa har giftet seg mot sin vilje med en mann som er mye eldre enn henne. Hun måtte gifte seg med Wilhelm, på grunn av noe dumt faren hennes har gjort og faren hennes ber henne om å tvangsgifte seg med Wilhelm for det er for mye som står på spill. Selv om Kajsa elsker en annen, skjønner hun at hun ikke har noe valg og må følge farens ønske. Ellers kan de tape mye. Men dessverre er ikke Wilhelm noen gentleman. Han behandler Kajsa som dritt. Og likevel må hun på en eller annen måte holde ut. I tillegg oppdager hun nye sider ved Wilhelm som ikke er noe bedre og hun er stadig redd ham. Hvordan skal hun holde ut dette "ekteskapet"? Samtidig går det rykter om at det ferdes en mann i skogen som skyter folk. Hvem er han og hvorfor gjør han det? 

Nå er det lenge siden jeg har lest Fossefall. Har ikke lest en eneste Fossefallbok på flere måneder. Av og til trenger man pause fra ting så man ikke går fullstendig lei. Sånn er det vel med alt, men i den siste tiden har jeg savnet romanserien og mente det var på tide å dykke i de bøkene igjen. Selv om det har gått flere måneder siden jeg leste en bok fra denne serien, er ikke noe glemt og godt er det. Så jeg kunne lese videre uten at jeg følte at jeg hadde mistet tråden helt. Hele serien er fremdeles godt plantet i minnet.

Fortapt kjærlighet, lengsel, intriger, sjalusi, drama, spenning og hverdagsproblemer som fort blir store er ikke noe nytt i Fossefall. En trofast Fossefall - leser vet hva man får, men likevel blir man nysgjerrig nok til å fortsette å lese disse bøkene. Det er ingen tvil om at forfatteren Jorunn Johansen vet hvordan hun skal holde på leserne sine. Selv om sluttene på disse bøkene ikke er så overraskende for denne leseren, så er det noe med denne romanserien som gjør til at jeg vil lese videre likevel. Man blir på en måte knyttet til disse bøkene etter man har lest dem så lenge selv om det er ikke mye som overrasker lenger. Man blir knyttet til persongalleriet siden man følger dem gjennom noen år og man må bare vite hvordan alt vil ende til slutt. Det er bare sånn det er. Selv om disse bøkene ikke er så spennende som før i tiden så er det noe avhengighetskapende med dem. De har blitt til en slags tradisjon for meg. Så det er litt vemodig å tenke på at jeg har lest 51 bøker av 55 i denne serien. Fire bøker til, så er serien slutt. Over og ut. Det blir rart spesielt med tanke på at jeg har lest denne serien siden begynnelsen og den første boka ble publisert i 2009. Det er en god stund siden og da blir man jo lett knyttet til den verden som Jorunn Johansen har skapt.

Alene på gården var en grei og rask lesing. Det er mye som skjer, men som leser av denne romanserien i over lengre tid er det lite overraskelser. Det er ingenting som sjokkerer lenger, men likevel er Fossefall koselig å lese.


Bakpå:

Kajsa finner den sorte parykken i stallen og skjønner at den tilhører Wilhelm. Fortvilet rømmer hun hjem til Tangen og forteller alt som har skjedd. Hun er svanger, og Ola frykter for hennes liv dersom hun drar tilbake til ektemannen. Sammen legger de en plan for å bli kvitt Wilhelm. Kajsa skal ikke behøve å lide mer.
Originaltittel: Alene på gården
Forfatter(e): Jorunn Johansen
Sjanger: romanserie, spenning, kjærlighet, overtro
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 254
Norsk Forlag:
Cappelen Damm/Norske Serier
Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Pocket)
Lest:
08.09. - 13.09. 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Ikke så mye nytt som skjer for min del).
Tittel:
5 (Tenk å være helt alene på en gård. Det hadde vært herlig)!
Omslag:
4 (Vakkert og kalt. Og jeg misunner jentas tilfredse og lykkelige ansikt).
Baksidetekst:
4 (Skiller seg ikke spesielt ut, men man må jo lese videre etter å ha fulgt serien såpass lenge).
Persongalleri:
5 (De gode gamle og godt det har kommet noen nye fjes også).
Skrivemåte:
4 (Mye innlevelse og gode beskrivelse. Men savner store overraskende elementer som i de tidligere bøkene).
Favorittkarakter:
Døde for mange bøker siden og vil ikke røpe hvem hvis noen leser/har tenkt å lese serien.
Slutten:
4 (Ingen hakeslep for min del).
Høydepunkt:
Nye fjes dukker opp i persongalleriet som skal bli spennende å bli bedre kjent med og hvem er mannen som lusker i skogen?
Lavpunkt:
Ikke så mye nytt og ikke like mye fart som i de tidligere bøkene.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

2 kommentarer:

 1. Anonym09:25

  Hei
  Jeg synes det er flott at du har holdt ut med Fossefall i så mange år, Rufsa. Jeg er veldig takknemlig. Jeg kan love deg mer spenning etter hvert, for det stopper ikke her. Håper det jeg har skrevet vil gjøre at du forandrer litt mening. Alle bøker kan ikke være like spennende, men nå nærmer vi oss slutten, og tråder skal samles også. Takk for fin omtale :-) Håper du vil følge Soloppgang også - selv om serien kommer fra Kongsvinger, blir en stor del av handlingen fra Finnskogen, noe jeg bare må. Ingen kan få meg fra å skrive fra de store skogene, hvor røttene mine kommer fra. Kos deg med resten av serien.

  Ha en fin dag.
  Stor klem fra Jorunn

  SvarSlett
 2. Hei Jorunn!

  Hyggelig å se deg her igjen. Lenge siden sist:)

  Selv om Fossefall ikke har de samme spenningsøyeblikkene som før, så syns jeg det er fremdeles koselig å lese bøkene og gruer meg til det tar slutt. Men alt tar jo slutt en gang og jeg er spent på hvordan du har snørt sammen trådene mot slutten. Har resten av bøkene i hylla så serien skal leses ferdig i løpet av høsten. Og jeg angrer ikke et sekund på at jeg begynte å lese Fossefall:)

  Og gratulerer med ny romanserie! Den første boka i Soloppgang har jeg allerede, men har ikke lest den ennå. Har tenkt å bli ferdig med Fossefall først. Så da gjenstår det å se om jeg vil følge Soloppgang-serien videre:) Jeg skjønner også godt at du vil skrive om steder hvor røttene dine kommer i fra. Det er noe med steder man vokser opp i. Det er noe spesielt med dem. Når jeg begynner å lese Soloppgang blir det nok rart å ikke lese om Amalie, Ola, Kajsa og resten av gjengen mer. Men nye bekjentskap i bokverden skader heller ikke:)

  Ha en fin dag du også og klem tilbake:)

  SvarSlett