7. februar 2011

Snøstorm og mandelduft av Camilla Läckberg - lite engasjerende!

Martin følte seg mer og mer frustrert og begynte å lure på om han virkelig var moden for denne oppgaven. Igjen skulle han ønske at han hadde hatt Patrick Hedström å støtte seg til. Men ting var som de var, og han måtte bare ta hånd om dette så godt han kunne. Og så fort de kom i kontakt med sivilasjonen igjen, ville han få den backupen han trengte.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forestill deg at du er i et useriøst forhold, i alle fall i følge deg selv, men likevel drar du til en øy hvor du skal tilbringe noen dager sammen med kjærestens familie som du møter for aller første gang. Du har ikke spesielt lyst, og er redd de andre skal oppfatte forholdet som seriøst, men du har ikkke hjerte til å si nei til den du er sammen med. Det kommer kanskje til å bli en lang og kjedelig helg, men dette overlever du, tenker du, men hva om noen plutselig faller død om, utenfor herjer snøen og dere har ingen mulighet til å komme dere vekk fra øya. Hva ville du ha gjort i en slik situasjon?

Martin Molin er en politimann som er på vei til øya Valö hvor han skal møte familiens kjæreste for aller første gang. Han angrer seg bittert på at han sa ja. Selv mener han at forholdet deres ikke er spesielt seriøst, men likevel klarte han ikke å si nei til Lisette, som sårt trenger ham der. Noen dager på Valö kan vel ikke skade? Men første møte med hennes familie blir mer spesielt enn han noen gang kan forestille seg. Under middagen dør Ruben. Familiens overhode og grunlegger av et viktig og stort imperium. Etter en trussel om å gjøre alle sammen arveløse, faller han død om og Martin bekrefter at Ruben ble forgiftet. Utenfor veggene begynner et forferdelig snøstorm og de har ingen mulighet til å reise tilbake til Fjällback...foreløpig. Og Martin blir nødt til å etterforske saken alene.

Snøstorm og mandelduft kan vel minne de fleste om en moderne versjon av Agatha Christie's lukket rom-mysterie. Lukket rom mysterie vil si et mord som skjer på en øy, herregård, hytte, eller et sted hvor man er avskåret fra omverdenen og ikke kan skaffe hjelp. Flere mord kan muligens skje, og siden det ikke er særlig mulighet til å rømme, må morderen være i blandt dem, men hvem og hvorfor? Agatha Christie og John Dickson Carr er mestre når det gjelder akkurat dette. Flere har også har prøvd seg på samme formel, som blant annet Andrè Bjerke, Anne Holt og Camilla Läckberg.

På baksiden av boka står det: Kortromanen Snøstorm og mandelduft er et lukket - rom mysterium i ekte Agatha Christie-ånd. Akkurat der er jeg uenig i. Läckberg er ikke i nærheeten av det som Agatha Christie gjorde så genialt. Selv om jeg ofte gjettet hvem som var morderen i Christies bøker som jeg leste mange av da jeg gikk på ungdomsskolen, så hadde bøkene hennes i det minste driv og klarte å gjøre leseren meget nysgjerrig, i motsetning til Läckberg. Plottet er kjedelig. I løpet av de få sidene fant jeg ikke en enste spenningskurv. Å lese denne boka var som å gå en skikkelig lang og kjedelig tur. En vei som fører bare rett frem og ingen ende vil ta. Man trenger heller ikke å være medlem av MENSA for å finne ut av det hele.

Plottet fikk meg til å tro at Läckberg muligens var litt inspirert av filmen Saw? Ikke at det er blodig og gørrete, langt i fra, men jeg mener konseptmessig. Selv om det var en del folk i boka, så følte jeg ikke at jeg ble spesielt kjent med noen av dem. For meg ble de som pappfigurer som var opptatt av å drikke kaffe og sove. Det har skjedd mord, men jeg fikk ikke følelsen av at det hadde skjedd et. Alt virket kjedelig og platt skrevet. Den eneste karakteren jeg syns skilte seg ut og var litt festlig var Bernhard. Han fikk jeg i det minste litt inntrykk av hva slags person han var. Men Martin (hovedrollekarakteren), hans kjæresten og de andre fikk jeg ikke spesielt klare forhold av. Heller ikke særlig forholdet mellom Martin og Lisette. Bare at det ikke var noe seriøst fra hans side. Ellers syns jeg at det meste var gjentagende og masete hele veien. Bare gledet meg til å at boka tok slutt. Denne boka/fortellingen ville heller ha passet bedre som novelle i Allers eller Hjemmet. Jeg gjør ikke narr av noveller i slike blader, for det hender jeg leser dem selv, men syns bare ikke at det var nødvendig å bli en bok av det. Det er tynt og kjedelig skrevet. Som om hun har skrevet dette i  siste liten bare for å gi ut noe innenfor en bestemt tidsfrist.

Jeg liker lukket-rom mysterier. Det var derfor jeg kjøpte denne. Og den var grei nok å lese i en natt jeg ikke fikk sove, men ellers er den nokså smakløs og lite minneverdig. Den drepte i hvert fall et par søvnløse timer, og ti kroner går jo til en sak som får nytte av det. Men ellers er den ikke noe å skryte av.

Av Läckberg har jeg bare lest en bok av tidligere. "Fyrvokteren". Den var så som så. Litt for forutsigbar for min del, og med tanke på at denne var mye dårligere, kommer jeg neppe til å lese noe mer av henne, i alle fall ikke med det første. Dette var dårlige greier. En skikkelig nedtur!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakpå: En snau uke før jul samles familien Liljecrona til slektstreff på øya Valö utenfor Fjällbacka, og Martin Molin ved Tanumshede politistasjon må følge med sin venninne Lisette Liljecrona. De er samlet på oppfordring av familieoverhodet Ruben, om styrer slekten med jernhånd.

Men forbindelsen til fastlandet blir brutt av en kraftig snøstorm, og da Ruben faller død om under middagen, tvinges Martin som politimann til å gripe inn.  Han konstanterer raskt at Ruben er blitt drept og at alt tyder på at noen har forgiftet ham. Ettersom de er isolert på øya, må den skyldige være å finne i familien. Men hvem?

Kortromanen Snøstorm og mandelduft er et lukket rom - mysterium i ekte Agatha Christie - ånd.

Camilla Läckberg og Gyldendal Norsk Forlag har med denne boken valgt å støtte Min dag i dag, som har som formål å virkeliggjøre drømmene til barn som har det vanskelig. Ti kroner av hvert solgte eksemplar går uavkortet til Min dag i dag, som en del av Norske Kvinners Sanitetsforening (se www.mindagidag.no/www.sanitetskvinnene.no)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Originaltittel: Snøstorm och mandelduft

Norsk tittel: Snøstorm og mandelduft

Forfatter: Camilla Läckberg

Sjanger: krim, mysterie

Antall sider: 154

Utgitt: 2010


Lest: 07.02 (2011)


Plot: 1

Tittel: 3

Omslag: 4

Baksidetekst: 2

Persongalleri: 2

Skrivemåte: 1

Slutten: 1

Høydepunkt: Få sider og ti kroner går til en viktig sak.


Lavpunkt: Ingen spenning, persongalleriet er like kreativt som pappfigurer og i det hele tatt temmelig kjedelig skrevet. Et eneste stor gjesp.


Terningkast: 1

Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge og Mystery&Suspense Reading Challenge

2 kommentarer:

 1. Hei,
  Tror ikke jeg har lest en eneste god omtale av denne boka.
  Hadde jo egentlig tenkt å lese den da jeg har lest alle de andre,
  men det får mindre og mindre hast :-)

  Ser vi begge skal lese 100 bøker iår.
  For min del tror jeg det kommer til å bli hardt!

  SvarSlett
 2. rufsetufsa18:37

  Hei Ingalill. Ja, jeg har ikke sett en eneste god omtale av denne jeg heller, hverken i avisene eller på nett. Men nå forstår jeg det etter å ha lest den selv. Den var riktig dårlig, og ikke minst kjedelig :)

  Ja, jeg tenkte å hive meg på noen leseutfordringer for første gang og se hvordan det vil gå. Har aldri lest 100 bøker på et år i hele mitt liv - så det kommer nok til å bli hardt for meg også. Har kun lest 6 så langt, og det er langt i fra hundre. Kommer nok til å styrtlese siste delen av året :) Gjør alltid ting i siste liten og da ender det opp som regel alt med et skippertak :)

  Lykke til. Håper vi klarer det begge to :)

  SvarSlett