20. september 2010

Grøsserne (4): Smil til døden av R.L. Stine - tenk deg om neste gang du skal ta bilde...

“Det var om kameraet. Jeg tok bilde av hele familien - mamma, pappa og Terry. De grillet i hagen. Jeg løftet kameraet og sa “Smil, smil” hele tiden. Da jeg så i søkeren, så jeg at de smilte - men … de var bare skjeletter. Alle sammen. De var bare knokler, og … og … “
Stemmen hans brast.


Originaltittel:
Say cheese and die!
Norsk tittel: Smil til døden
Forfatter: R.L. Stine
Sjanger: Grøss
Antall sider: 134
Utgitt: 1995 (Pocket)
Lesetid: 2 dager
Bakpå: BILDENE FORTELLER EN GRØSSENDE
HISTORIE…


Greg skjønner at noe er veldig galt med det kameraet han og vennene hans har funnet. Når bildene blir fremkalt, er motivet et helt annet enn meningen var. Det er noe som ikke stemmer. Som for eksempel bildet Greg tok av farens splitter nye bil - på bildet er den et totalvrak. Og like etterpå havner faren i en stygg kollisjon..
Men vennene til Greg tror ham ikke. Venninnen Shari ber Greg ta med seg kameraet i bursdagsselskapet hennes og ta et bilde av henne,
Når bildet blir fremkalt, er ikke Shari med likevel… Betyr det at Shari skal forsvinne for godt? Og hvem kan bli neste offer for kameraets onde øyne?

Ikke egnet for voksne!
Les også: MUMIENS FORBANNELSE

Oppsummering: De fire vennene Greg, Shari, Michael, and Doug sniker seg inn i et nedlagt hus som en gang i tiden var et herskapshus. Som så mange unger gjør, begynner de å utforske ting de ikke har noe med. De blir mer og mer nysgjerrige på hva som er i huset og til slutt kommer de over et fotokamera. Han er veldig interessert i foto, men har et elendig kamera selv, derfor ender det opp med at han tar kameraet fra det forlatte huset siden han regner med at det er ingen som kommer til å savne det likevel. Dessuten ser den ut til å være mye bedre enn den han allerede har og den har også en funksjon slik at bildet kommer ut rett etter at han har tatt et bilde. Han og vennene hans begynner å leke med det. Men snart får Greg bange anelser angående kameraet. Hver gang han tar et bilde viser det seg for å være et annet motiv enn det han nettopp tok. Enten viser fotokameraet hva som vil skje med avildede personer i fremtiden eller får det uhyggelige ting til å skje, men hvordan? Greg må kvitte seg med kameraet før noe fælt kommer til å skje.
,

Ettertanke: R. L. Stine er vel en slags Stephen King forfatter for barn. Grøsserne kom ut i alle fall her til lands på 90-tallet, og ble enormt populære. Tro det eller ei, men han har også solgt mer bøkere enn J.K Rowling, forfatteren bak Harry Potter bøkene. Jeg var en ihuga Grøsserne fan (er det fremdeles) og var med i Grøsserklubben hvor vi fikk bøker og kule stæsj. Et høydepunkt hver måned med andre ord. R. L Stine skriver lignende bøker den dag i dag. Han er ferdig med Grøsserne, men han skriver andre bokserier og også bøker som er baserte på både karakterer og hendelser som er inspirert av Grøsserne. Det er bare så synd at de er så vanskelig å få tak i her i Norge. For her er det Twilight og Harry Potter som gjelder virker det som, noe som er litt synd, men, men sånn er det bare. Kan ikke klage på Harry Potter, men Twilight gjør meg bare forbanna. Savner andre bøker for barn og ungdom som også er i mørk kategori. Om noen år kommer det vel antageligvis en ny hit og Twilight blir glemt. Hvem vet? Skulle bare ønske at bøkene til R.L. Stine var like kjent her som de var på 90 - tallet og at de var like lett tilgjengelige, men nei da. For han ga jo ut også bokserien Fear Street her til lands, men etter bok seks eller syv da jeg gikk til bokhandelen for å kjøpe meg en ny bok i den serien, så sto det i bokhylla at de ikke solgte de her lenger for det ble solgt for lite. Noe som var synd. Det var en like interessant serie som Grøsserne, bare at det var mer beregnet for en litt større aldersgruppe en Grøsserne. Men i USA var også Fear Street kjempepopulære. Så det var synd at de ikke solgte mer av de her. For det er slike bøker jeg virkelig ha, selv om jeg er noe for gammel for den lesegruppen, men det gjør ikke noe.

Uansett, tilbake til bok “Smil til døden” som dette innlegget egentlig handler om. Det er den fjerde boka av G2 i bokserien. Den er ikke den beste av de alle, men den er svært, svært underholdende og spennende. Som mange andre bøker i serien har den flust av twists and turns. Det er også lett å leve seg inn i boka. Selv om jeg har lest boka en gang før (det gjelder alle bøkene i Grøsserne) så var det kjekt med gjensyn siden noe var glemt.

Men som sagt er “Smil til døden” en av klassikerne til R.L. Stine og boka er både underholdende, morsom og når man tror at ting har roet seg ned, så skjer det det stikk motsatte, noe som er en fornøyelse å lese. Boka gikk raskt unna og det ble litt trist da den tok slutt. Men slik er det jo med alt.

Høydepunkt: Utrolig stilig bokcover. Skjeletter som griller, herlig! Kreativt plott og spennende fra begynnelse til slutt. Slutten på kapitlene tvang meg hele tiden til å lese videre, for jeg måte vite hva mer som ville skje.

Lavpunkt: Skulle gjerne ha visst mer om kameraets bakgrunnshistorie.

Terningkast: 5

4 kommentarer:

 1. Anonymous15:53

  :heart: :heart:

  SvarSlett
 2. Anja22:12

  jeg gleder meg til å lese denne boka :lol:

  SvarSlett
 3. Anja22:17

  jeg gleder meg til og lese denne boken

  SvarSlett
 4. rufsetufsa22:53

  Hei Anja :)

  Gled deg og kos deg med boka. Den er virkelig fengende :)

  SvarSlett