12. januar 2010

The Hour Before Dark av Douglas Clegg - fascinerende familietragedie.

I didn't imagine anything, but recited the poem about the bells, and then chanted. "Here comes a candle to light you to bed, and here comes a chopper to chop off your head," repeating these lines again and again. I slipped back into them easily - as I felt better about myself for saying them. As if I wanted to say them, in the smokehouse, the way I wanted a cigarette or the way I might want a drink. It felt like an hour went by. We stood there. We held our hands together. Nothing. And then it came.





Original tittel: The Hour Before Dark

Norsk tittel: Tror ikke det finnes norsk utgave av denne

Forfatter: Douglas Clegg

Sjanger: grøsser,thriller

Antall sider: 370

Utgitt: 2003

Lesetid: 9 dager





Bakpå:
"Eerie! Fans of Stephen King and Dean Koontz will appreciate this atmospheric gem."

- Library Journal



When Nemo Raglan's father is murdered in one of the most vicious killings of recent years, Nemo must return to New England island he thought he had escaped for good, Burnley Island ... and the shadowy farmhouse called Hawthorn. But this murder was no crime of human ferocity. What butchered Nemo's father may in fact be something far more terrifying - something Nemo and his younger brother and sister have known since they were children.


"A gripping read that produces a palpable sense of dread. Thoroughly unsettling."

- Fangoria

 

As Nemo unravels the mysteries of his past and a terrible night of his childhood, he witnesses something unimaginable ... and sees the true face of evil ... while Burnely Island comes to know the unspeakable horror that grows in darkness.



"Genuinly shivery. Suspensful and relentlessly spooky!"

-Publishers Weekly (Starred Review)



"A tour-de-force filled with edge-of-your-seat suspense, strong character development, and crisp writing that displays Mr. Clegg's unique talent."

- Horror World



"Goosebumps are guaranteed!"

- Arizona Daily Star



Oppsummering: Fortiden vender tilbake når Nemo Raglan reiser tilbake til øya han stakk av fra. Han blir oppringt av broren hans, Bruno som sier at faren deres er død. Han ble funnet i røykhuset på gården deres. Brutalt myrdet. Nemo har ikke annet valg enn å dra tilbake til barndomshjemmet som er en gård på Burnley Island i New England. Han er nødt til å ta seg av søsteren og broren hans etter denne tragedien. Søsteren deres Brooke, har hele tiden bodd sammen med faren deres på gården. Men i det siste har hun oppført seg rart. Bruno har vært bekymret for henne lenge. For naboene har sett henne gå ute på eiendommen midt på natten som om hun er i en slags transe. Hun har lenge slitt med å sove og ofte blitt observert både inne og ute. Det gjør begge brødrene hennes, Nemo og Bruno meget bekymret, spesielt nå som faren deres er funnet drept.



Det er heller ingen mistenkte i mordsaken, men de frykter for at kanskje Brooke blir tiltalt, med tanke på at det var hun som fant faren og satt ved siden av ham før hun varslet Bruno om at faren var død. Siden faren til de tre søstrene skjedde så brått og ingen kan forstå at noen kanskje kunne ha kommet inn på øya og rømt av gårde uten å ha blitt sett, virker det lite sannsynlig og det får Nemo og Bruno til å tenke på en lek de lekte da de alle bodde på gården. En lek faren deres hadde lært dem. En lek han kalte The Dark Game. En lek de bare kunne leke timen før mørket falt på. Lekte de det når det allerede var mørkt, kunne leken gå for langt og bli for farlig.



The Dark Game går ut på at de er i en ring og med med bind for øynene sier de et rim. Når de har sagt det rimet kan alle sammen visualisere de samme bildene som dukker opp. De kan reise i tid, forestille seg at de er nære noen eller lage sin egen fantasiverden som en slags flukt hvis de har fått nok av virkeligheten. Men The Dark Game har sine strenge og klare regler. Overgår noen dem, får det konsekvenser, spesielt hvis holder det gående etter mørkets frembrudd. Da blir det vanskelig å skille hva som er virkelighet og fantasi…Må Nemo, Bruno og Brooke leke The Dark Game for å finne ut hva som skjedde



Ettertanke: Hadde ikke hørt om forfatteren eller boka før jeg tilfeldigvis kom over en video på youtube som reklamerte for nettopp The Hour Before Dark (Søk The Hour Before Dark Trailer). Videoen så spennende ut og dermed bestilte jeg boka. Ventet nok en månedstid siden jeg bestilte den på bokklubben.no som bestiller den i utlandet for meg og sender den i postkassen så fort den har ankommet bokklubbens lager. En måneds ventetid er kanskje litt lenge, men jeg kan si at det var verdt ventetiden. For denne er snadder for horrorfans. Bakpå boka blir Douglas Clegg sammenligned med Stephen King og Dean Koontz. Det er litt vel å ta i. Clegg har fremdeles en lang vei å gå for å komme på samme nivå som King og Koontz, men han er på god vei. Han skriver nøytralt og troverdig. Handlingen i boka er stillegående og lar leserne bli godt kjent med hovedkarakterene og deres fortid. Det er ikke en splatterbok hvor det er bare innvoller og annet gørr som er hovedtema. Langt i fra. Clegg gjør det klokt i å bygge opp en stemningsfull og atmosfærisk grøsser. Det gjør til at uhyggen sniker seg inn på leseren i stedet for at leseren blir overøst av groteske ting på en gang. Det kan bli for mye av og til slik at det lett ødelegger den ekle stemningen. Derfor er jeg glad for at Clegg valgte heller å skrive en snikende grøsser som virker menneskelig enn å pøse ut med den ene blodscenen etter den andre. Det opplever jeg som masete av og til. Det er det ikke i The Hour Before Dark. Den byr på en ekkel stemning som tar tak i deg og tvinger deg til å lese side etter side. For du bare må vite hva som skjer videre. Det jeg likte spesielt godt med denne boka var at i fleste kapitler ble oppdelt i små avsnitt av og til som gjorde meg enda mer hekta. Det gjorde til at sidene bare fløy av gårde og spenningen mer intens. Så selv om Douglas Clegg ikke kan måle seg med King og Koontz ennå, gjør ikke noe for Clegg har definitivt fått seg en ny fan. Jeg skal definitivt lese flere bøker av denne karen.



Høydepunkt: Svært spennende bok om en småsær familie. En familie som er i oppløsning, men som prøver å finne tilbake til hverandre etter et dødsfall og hvordan de takler alt sammen på hver sin måte. Liker godt at leken de kalte The Dark Game har overnaturlige elementer. Det blir jeg aldri lei av. Et annet høydepunkt er at Douglas Clegg dedikerte denne boka til Stephen King som hjalp ham i gang med skrivekarrieren. Clegg skrev denne boka for ham som takk. Noe jeg er glad for ellers hadde ikke denne boka eksistert. Da hadde jeg gått glipp av en meget intens historie. Noe som hadde vært synd.



Lavpunkt: Skulle gjerne ha blitt bedre kjent med familien Raglan for jeg syntes at alle familiemedlemmene hadde en interessant personlighet som ville ha blitt underholdende å lese mer om. Synes også at slutten ble litt for lettvint etter min smak, men det er ikke noe big deal. The Hours Before Dark er godt skrevet og inneholder spenning så det holder.



Terningkast: 5

 




6 kommentarer:

  1. Ulva00:15

    hei kan du hjelpe meg? Du som leser så mye, kansje like mye som meg...
    Kan du hjelpe meg, finnes det en side som kan fortelle meg om bøker, når de forventes å gis ut. Det er den siste Eragon boka jeg venter på å finner ikke noe om det på de stedene jeg kjenner til.


    [img]http://blogg.sol.no/files/cb/c0/u8596429/th_wolf.jpg[/img]

    SvarSlett
  2. lesereseren00:47

    Hei Ulva. Beklager at det tok litt lang tid før jeg svarte deg, men jeg surfet litt på nettet først for jeg har ikke så mye kjennskap til slike nettsider jeg heller. Det nærmeste jeg kom var www.bokavisen.no Men tror kanskje ikke det er den beste nyhetsoversikt over bøker på nettet. Det var den nettsiden som jeg kom nærmest spørsmålet ditt. Men hvis du vil kan jeg godt lete videre selv.Det blir ikke før i morgen, for nå er det altfor sent:) For jeg skulle gjerne ha hatt en slik nettadresse selv for det har jeg virkelig savnet. For det er jo ikke alle bøker som blir reklamert på tv så det hadde vært kjekt med en nettside med utgivelsesdato. Så jeg skal se etter mer i morgen når jeg har bedre tid:)

    Hilsen

    -Lesereseren-

    SvarSlett
  3. Ulva00:52

    Tusen takk Det må da finnes en slik side... om ikke så er det en kjempe ide å starte en, Takk for hjelpen.

    [img]http://blogg.sol.no/files/cb/c0/u8596429/th_wolf.jpg[/img]

    SvarSlett
  4. lesereseren01:02

    Ingen årsak. Bare kom tilbake og se om jeg har funnet noe de nærmeste dagene. Jeg gir meg ikke før jeg finner en slik side. Litt dårlig gjort hvis det ikke finnes en slik nettside for det er jo mange som venter på diverse bøker som er i ferd med å bli gitt ut. Kunne ha laget en slik nettside selv, men dessverre er jeg helt grønn når det kommer til å lage nettsider fra bunnen av. Har prøvd det og det virker avansert:) Men jeg skal surfe videre i morgen og se om jeg finner en slags lanseringsside. Det hadde vært fint å ha funnet et lanseringsbibliotek av noe slag:)

    Hilsen
    -Lesereseren-

    SvarSlett
  5. glad dame08:30

    hei det fins tre eragon bøker til salgs i norge, det er eragon , arven, som er bok nr en, den eldste, arven, som er bok nr to og brisingr eller eragon skuggedreper som er bok nr tre.
    alle fins i salg , både på bokmål og på engelsk.
    om det fins en bok nr fire vet jeg ikke, men i følge bokbasen til bokhandlerne er den ikke planlagt utgitt enda og da vil jeg ikke tro at den kommer i år, i såfall kommer den først på engelsk og da ikke før til høsten.
    hvis dere lurer på noe om bøker så finn ut hvilket forlag som gir ut bøkene og se på hjemmesidene deres, de fleste forlag har egne hjemmesider med bokomtaler.
    håper dette var til hjelp

    SvarSlett
  6. lesereseren14:14

    Takk for tips:) Hei, glad dame:) (Jeg liker kallenavnet ditt:)

    Jeg tenkte på det samme, men siden hun spurte om nettside så nevnte jeg ikke om at hun kunne søke på diverse forlag og bokklubber. Det bruker jeg å gjøre når jeg skal bestille meg bok og finne ut når en bok jeg er interessert i, vil komme ut i bokhandlene her i Norge.

    Men jeg er enig med Ulva. Det burde ha eksistert en nettside som informerte om boklanseringer. Når neste bok av forfattere fra alle slags kategorier kommer til å gi ut neste gang. Å lete på forskjellige forlag og bokklubbsider er for meg litt tungvint. Det skulle ha vært en norsk side som ligner litt på amazon.com hvor man kunne ha større utvalg av bøker man kunne bestille og samtidig ha stått nye utgivelser. Det hadde vært en fryd!:)

    Hilsen

    -Lesereseren-

    SvarSlett