26. oktober 2008

Intensity av Dean Koontz

She froze. Half in the hallway. Half on the threshold to the master suite. If he turned, she would not be able to slip away before he glimpsed her from the corner of his eye - yet she was unable to move now while there was still a chance to avoid him. She was afraid that if she made any sound whatsoever, he would hear it and spin toward her. Even the microwhispers of carpet fibers compressing under her shoe, if she moved, seemed certain to draw his attention.


Originaltittel: Intensity
Norsk tittel: I den tolvte timen
Forfatter: Dean Koontz
Sjanger: Spenning
Antall sider: 469
Utgitt: 1996 (min utgave)
Lesetid: 11 dager
Nå ser jeg det har vært veldig lenge siden sist og det beklager jeg på det høyeste. Grunnen til at jeg ikke har skrevet noen bokanmeldelser i det siste, er rett og slett på grunn av at jeg ikke har hatt tid. I det siste har det vært mye fokus på semesteroppgaver og andre skriveoppgaver, og da har det blitt lite tid til vanlig litteraturlesing. Men nå begynner ting så smått å roe seg ned igjen før det blir mer jobbing igjen.

Den siste boka jeg har rukket å lese nå er som dere ser, Intensity av Dean Koontz. En veldig spesiell bok om en veldig spesiell fyr, som ikke er helt som andre mordere for å si det mildt. Edgler Vess lever av en grunn, å leve på kanten og føle intensiteten til det fulle. Det er da han føler seg aller mest levende og han elsker den lykkerusen. Men en dag blir tilværelsen hans snudd opp ned og det på grunn av en jente han ikke hadde lagt merke til. Ei jente som hadde overlevd den siste familien han nettopp hadde slaktet til døde. En familie Chyna Sheperd var på besøk hos. Bestevenninnen hennes, og kanskje den eneste venninnen hennes, hadde tatt med seg Chyna hjem til seg på landet for å studere sammen i fred og ro. Samtidig skulle hun få treffe resten av familien. Chyna både gruer seg og gleder seg. Hun er ikke vant til familieforhold. Hun var oppvokst med en mor som var mer interessert i alkohol enn i henne og hadde ofte med seg en ny mann hjem. Chyna og moren flyttet også temmelig ofte, så hun føler at hun ikke engang har faste røtter.

Laura er det eneste mennesket Chyna kan betro seg til og snakke om alt om. Det er den eneste personen hun har snakket til om den vonde fortiden hennes. Det føles rart for henne å være med henne hjem, hvor hun for første gang får møte foreldrene og resten av familien. Selv har hun ikke hatt kontakt med sin egen mor på mange, mange år. Hun er ikke en gang sikker på om hun fremdeles er i live.

Hun har sitt eget liv nå. For tiden studerer hun ironisk nok psykologi hvor hun møtte Laura. Siden har de holdt sammen.

Når de ankommer hjem til Laura virker det som et liv av luksus. Det viser seg at Laura er fra en vingård og huset er temmelig stort og flott. Hun blir nesten satt ut av den varme velkomsten når hun blir introdusert. Hun er ikke vant til så mye omsorg.

Kvelden nærmer seg og det er på tide å legge seg. Chyna får gjesterommet, men hun legger seg ikke med det samme. Hun pakker ikke en gang ut. I stedet setter hun seg i en stol og tenker på alt som har skjedd på en gang. Filosoferer over alt og ingenting.

Hun kan prise seg lykkelig over at hun ikke la seg den natten, fordi senere blir hun vekket opp av skrik. Noe er fryktelig galt. Hun skjønner med en gang at noen har tatt seg inn i huset og familien blir av en eller annen grunn myrdet. Når hun hører morderen nærmer seg hennes rom, gjemmer hun seg under senga til han går ut igjen.

Hun er oppsatt på hevn. Hun skal ta ham. Hun går ut av rommet og i mørket kan hun se et glimt av ham, men hun enser ham ikke. Hun sniker seg ut av huset og gjemmer seg inn i hans bobil. Hun vil vite hvem han er og hvor han kommer fra. Han kjører vekk fra huset uten å være klar over at han har med seg en person i live. Han stopper ved en bensinstasjon for å fylle på bensin og hun sniker seg inn på bensinstasjonen for å finne en telefon. Mens hun gjemmer seg når Vess kommer inn på stasjonen for å betale for seg snakker han om en jente ved navn Ariel som sitter hjemme og venter på ham.

Chyna skjønner fort at det er en jente som trenger hjelp. En som har blitt kidnappet og som trenger hjelp til å komme seg bort derfra. Det får kampånden i Chyna frem. Hun går tilbake til bobilen til Vess og blir med ham uvitende hjem. Til et hus ved et skogholt.

Chyna tror hun er et hestehode foran når hun kommer inn i huset hans uten å ha blitt oppdaget, men hun vet lite om morderens sanser. Han har menneskelige sanser som alle andre, men han har utviklet dem til toppstand. Han under seg hvordan han hadde unngått Chynas tilstedeværelse inne i huset til den familien han har myrdet, men nå når han har sanset henne, vet han hvordan han skal sette henne på plass. Men først vil han leke. Han er imponert over hvor modig hun egentlig har vært som har fulgt ham helt hjem til ham og han vil nå utfordre hennes livsvilje og nok en gang oppleve intensitet til det fulle.

Har lest noen bøker av Dean Koontz tidligere; “Midnatt”, “Fryktløs” og en som het skytsengelen tror jeg. Likte Midnatt veldig godt, mens de andre var litt blandet… Han er tross alt kjent for å være Stephen Kings “rival” og selv om jeg mener Stephen King er bedre, hender det likevel at Koontz tar meg med storm. Det gjorde han søren meg med Intensity. Tittelen på boka matcher med innholdet fullt og helt. Jeg ble revet med helt fra første side. Det tok ikke mange dagene før siste side var over. Det var så jævla spennende og Edgler Vess, morderen i boka er en syk, syk mann. Han er den mest originale morderen jeg har lest om på lenge. Vi blir meget godt kjent med både Vess og Chyna. Hvordan de tenkte og oppførte seg. Det var nesten som å se begge to rett foran seg mens man leste. At man selv hadde en uskrevet rolle i boka og ble øyenvitne til det hele. Leste et sted hvor Dean Koontz følte seg helt utmattet da han hadde ferdigskrevet boka fordi han hadde levd seg så inn i det, det skjønner jeg godt. Jeg ble helt utmattet av å lese det, men på en positiv måte. Man blir helt “wow”, når man har lest ferdig boka. What a rush. Anbefales på det sterkeste! Kommer til å lese mer av Koontz fremover.

PS: Vil bare nevne at dette plottet høres kanskje ut som den franske filmen Haute Tension også kjent som High Tension, men Dean Koontz var først ute. Denne boken ble utgitt i 1996, og filmen High Tension kom ut i 2003. Om regissøren Alexandre Aja var inspirert av denne boken på noen måte, vites ikke, men det er noen likheter. Men det jeg er sikker på, er at det har blitt laget en tv-versjon av denne boken. Morderen blir fantastisk spilt av John C McGinley som kanskje er mest kjent som Dr. Perry Cox fra tv-serien Scrubs. Tv-filmen som er basert på Dean Koontz bok har samme navn som boka og er en film oppdelt i to deler, men den er vel verdt å få med seg hvis det er anledning til det. Den fikk meg faktisk til å bestille boka etter å ha sett den. Som regel foretrekker jeg å lese bøkene før jeg ser filmer som er basert på bøker, men denne gangen ble det omvendt.

Høydepunkt: At vi blir så godt kjent med hovedkarakterene og hvordan man blir så dratt i handlingen.

Lavpunkt: Kunne ha lest den ut mye fortere hvis jeg ikke hadde disse skriveoppgavene som måtte bli ferdige.

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar