3. mars 2024

Bøker jeg skal lese i mars

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
The Restoration av J.H. Moncrieff, er fra egen boksamling
  
Beistet - Johannes Kaasa

Den uendelige historie - Michael Ende

Lucia - Bernard Minier

Spillet om Svalbard - Birger Amundsen

Fritt vilt - Agnes Lovise Matre

The Restoration - J.H. Moncrieff


Bøker jeg håper å komme til uten at jeg skeier ut med helt andre bøker som jeg ofte gjør ... Håper å forholde meg til skal lese bøkene fremover  i stedet for å lese på impuls, som jeg ofte gjør.👿


Beistet: En bok jeg har vært nysgjerrig på en god stund nå, og føler at nå er det på tide å lese den. Liker det mørke coveret.


(Fra forlagets nettside):

En gruppe gjester er samlet på jaktgodset Orceval.

Det ligger i en park beskyttet av en ugjennomtrengelig tornehekk. Utenfor er det store skoger, der et beist vandrer rundt og dreper uskyldige gjetere. Den eneste veien inn og ut er en port i hekken, voktet av en mystisk portner.

Alle på Orceval bærer på hemmeligheter, noen mørkere enn andre. En grusom hendelse skjedde noen år tidligere, skjult, men ikke glemt.

Professor Buffon er sendt til godset av kong Ludvig XV av Frankrike. Sammen med sin assistent, den unge studenten Tristan, skal han organisere en jakt på beistet. Snart viser det seg at ondskapen ikke bare råder utenfor hekken, på innsiden blir også mennesker drept.

 

Den uendelige historie: Jeg leser ikke mye fantasy. Når jeg leser det, er det stort sett urban fantasy. Urban fantasy er fantasy som foregår i vår egen verden i stedet for nye verdener som blir beskrevet, og enklere å forholde seg til enn ren fantasy. Når det kommer til ren fantasy er det lettere å skjønne det på skjerm på grunn av andre verdener, magiske systemer og slikt som er vanskelig å forholde seg til i bokformay. Dette er en spesialutgave fra 2022, og har sett filmen mange ganger. Det vil kanskje gjøre fantasylesingen litt lettere?

 

(Fra forlagets nettside):

Bastian, 10 år, har det ofte trist og vanskelig. En dag finner han en bok i et antikvariat, gjemmer seg bort og begynner å lese. Dermed vandrer leseren sammen med Bastian til landet Fantásia, og virvles inn i begivenheter skapt av hans egen fantasi.

Her er bind 1 og 2 av Michael Endes moderne klassiker samlet i en flott, innbundet praktugave. Perfekt gavebok til nye og gamle lesere av historien om Bastians utrolige eventyr.

 

Lucia: Jeg liker Martin Servaz bøkene, og dette skal visstnok være en ny serie. Håper det ikke betyr at han har tenkt å gi seg med Martin Servaz med det første, og det skal bli spennende å se hva annet Minier har mikset opp.


(Fra forlagets nettside):

I en fjellside utenfor Madrid finner etterforsker Lucia Guerrero sin nærmeste kollega drept og korsfestet, i en scene som ligner et renessansemaleri fra Golgata.
Samtidig komme en gruppe kriminologistudenter ved universitetet i Salamanca, Spania, på sporet av en seriemorder som har operert i det skjulte i flere tiår, når de avslører et grusomt mønster på åstedene.
Ondskap og terror kobles med kunst og mytologi, med det moderne Spania som bakteppe, i denne nye serien fra Frankrikes største krimforfatter.
Konfrontert med sin egen fortid og sin egen største frykt, avdekker Miniers hovedperson Guerrero en sannhet mer skremmende og ufattelig enn både hun og noen andre kunne forestille seg. 


Spillet om Svalbard: Denne ble utgitt i februar og er ganske fersk. Vet ikke helt om det er helt min sjanger, men som leser er det også vikitg å prøve seg litt frem.


(Fra forlagets nettside): 

I denne boken tas du med inn i spillet om Svalbard etter andre verdenskrig og fram til i dag. Du møter spioner og avhoppere, konsuler og KGB-agenter, ambassadører og gruvearbeidere. Boken avslører sovjetrussiske planer for å okkupere Svalbard ved bruk av sovjetiske gruvearbeidere under den kalde krigen.

Etter fullskalainvasjonen av Ukraina har russerne igjen fått øynene opp for Svalbards strategiske betydning. Norge og Vestens sanksjoner har kneblet russisk aktivitet og forsuret forholdet mellom nordmenn og russere på øygruppa og har ført til provokasjoner fra russerne.
Sterkt inntrykk gjør møtet med ukrainske Galina, som hoppet over bord fra et sovjetisk cruiseskip i en fjord på Svalbard i 1985 – og som forfatteren møter i det krigsherjede Ukraina. 
Ingen har bedre forutsetninger for å skrive denne boken enn forfatter Birger Amundsen, som har tilbrakt store deler av livet på Svalbard.
 

Fritt vilt: Har lest en god del bøker av Agnes Lovise Matre som har vært en produktiv forfatter de siste årene. Dette er bok nummer fire i Bengt Alvsaker serien. 


(Fra forlagets nettside):

En ung gutt blir funnet drept i Hardangerbadet i Øystese sentrum. Samtidig meldes en femten år gammel jente savnet. Hun har ikke kommet hjem om kvelden, og ute raser en av vinterens kraftigste stormer. Enorme snømengder har falt på få dager, og det har gått flere store ras innover Hardangerfjorden. Flyplasser og fjelloverganger er stengt. Bygda er praktisk talt isolert fra omverdenen. 

Drapsetterforskningen og den desperate leteaksjonen etter jenta strekker det lokale lensmannskontorets kapasitet langt utover bristepunktet. Og så begynner bygdedyret å røre på seg.

Langsomt avdekkes et ungdomsmiljø der småjenter selger nakenbilder, sårbare tenåringsjenter ruser seg, og omgås voksne menn. Politistasjonssjef Bengt Alvsaker leder en etterforskning der sporene de leter etter, gjemmes unna i dysfunksjonelle familier der det å skjule egne synder synes viktigere enn å ta vare på sine nærmeste.

 

The Restoration: Må jo selvfølgelig skvise inn litt horror siden det er min hjertesak. Har lest en bok av henne tidligere og det var Those Who Came Before. Jeg har ikke skrevet om den ennå, men det kommer. Jeg er ikke en person som er nøye på når anmeldelsene skal legges ut, og heller tar det litt som det kommer. Jeg leste den i 2022, og ville lese mer av henne. The Restoration ble utgitt i 2021.


(Fra Goodreads):

Inspired by the author’s overnight stay in a historical haunted house, The Restoration is a thrilling tale of intrigue, murder, and family secrets that refuse to stay buried.

It was the perfect opportunity…or so she thought. When Terri Foxworth is hired to spend a year restoring a crumbling manor house, she believes she’s hit the jackpot. She moves in with her young daughter and high hopes for the project’s success. As the restoration begins to go terribly wrong, she realizes dark forces won’t let her leave the house until its horrible secrets are revealed.

This job could very well be the death of her.


 

Noen bøker er fra i år og noen litt eldre, og en god del blanding når det gjelder sjangere. Skal prøve å holde meg til denne leseliste, i stedet for å smette inn mange andre underveis. Ikke lett når man samtidig liker litt impulsiv lesing, også. 👿


4 kommentarer:

 1. Ser ut som du får en spennende mars. Jeg er spent på hva du synes om Matre og Minier, de har jeg lest og ble litt skuffet denne gangen.
  Lytter til Håndtering av udøde og tenker på deg, har du lest den? Den går jo på kino nå, men jeg så traileren, og tør ikke se den.
  Ha en fin lesemars Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Må bygge opp litt spenning mot påska. =)
   Har lest Håndtering av udøde. Leste den i 2010 og likte den veldig godt. Har også skrevet om den. Likte den mye bedre enn La den rette komme inn som er hans mest kjente bok. Skal nok se filmen, men venter til den blir lettere tilgjengelig. Morsomt at du prøver deg på litt mørkere sjangere. Selv savner jeg å bli skremt. =)

   Tusen takk og i lige måde!

   Slett
 2. Jeg har også lest Lucia og Fritt Vilt. Også jeg er spent på hvordan du vil like dem:)
  Beistet har jeg tenkt å lese etterhvert, men må skaffe meg boka først.:)
  Har en stabel påskekrim her som jeg må få unna først.
  Ønsker deg en fin lese-mars Ina:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden jeg leser i mange bøker samtidig, kan det virke som jeg ligger etter med lesingen. Dermed må bøker som kommer i hus, vente litt til jeg blir ferdig med noen av de jeg leser i. Derfor jeg ikke har lest Minier eller Matre ennå. =) Men det skal bli etter hvert. Det er jo forfattere man kjenner godt til.

   Haha, har en del påskekrim her også å komme meg gjennom, både før og i påska, men sier ikke nei til det. Håper du får tak i Beistet. Liker coveret. =)

   Tusen takk og i lige måde, Anita!

   Slett