12. september 2022

Det er mandag og tid for forrige ukes oppsummering ...

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Shadow Flicker av Gregory Bastianelli, Jeg vet hvor du bor av Unni Lindell og Køen av Vladimir Sorokin, er fra egen boksamling
 

 
 Bøker som ble lest i forrige uke:

Den sorte bruden - Anne Elvedal
Den som frykter snøen - H.S. Palladino
Sommer i Sandøsund - Lene Lauritsen Kjølner

Antall leste sider:

998 sider

Bøker som ble anmeldt i forrige uke:

🖉 Jeg vet hvor du bor - Unni Lindell

Bøker som leses nå:

🕮 Der krepsene synger - Delia Owens
🕮 Shadow Flicker - Gregory Bastianelli
🕮 Aftentid og morgengry - Ken Follett
🕮 Ikke la de døde komme hit - Steinholm & Furmark
🕮 Køen - Vladimir Sorokin

Planlagte bøker denne uka:

⃞   300 grader - Pernilla Ericson
⃞   Død for deg - Mikaela Bley

Noe ble lest i forrige uke og det er helt tilfedig at bøkene jeg ble ferdig med er av tre norske kvinnelige forfattere. Den som frykter snøen av H.S. Palladino og Sommer i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner ble utgitt i år. Den sorte bruden av Anne Elvedal ble utgitt i fjor.

Natt til tirsdag leste jeg ut Den sorte bruden av Elvedal som er bok nummer to i Dødens spill trilogien og det er en sterk trilogi for ungdom. Leste første bok i år og skal få med meg siste boka om ikke lenge, slik at jeg får hele trilogien samlet, slik at det ikke blir store gap mellom hver bok, derfor ventet jeg litt med å lese trilogien. Er ikke sånn at jeg glemmer handlingen i en bok, men valgte å gjøre det sånn denne gang. Også morsomt at handlingen er i Trøndelag, i Hommelvik.

Det er ikke de samme karakterene som i den første boka. Noen av dem dukker opp igjen i denne oppfølgeren, men da som en yngre utgave av seg selv da handlingen foregår lenger bak i tid enn det den første boka gjorde. Så noen av karakterene kjenner man igjen. Boka har en stor dose av alvor, litt humor og trilogien er paranormal grøss. Selv om det er en trilogi for ungdom, kan den fint leses for voksne da bøkene har et modent og tøft språk. Elvedal er god på beskrivelser og det å komme inn i hodet på karakterene.

Den er om Helene som har skyldsfølelse fordi hennes unge fostersøster May - Liss er forsvunnet og hele bygda leter etter henne. Hun forsvant da hun skulle til butikken for å kjøpe is og Helene skulle egentlig være med henne. Leteaksjonene ser dystert ut og folk frykter det verste. Helene sliter ikke bare med skyldsfølelse, men hun håper at hun ikke hører May-Liss for da betyr det at hun er død. Helene kan kommunisere med de døde og hun har fått streng beskjed om å ikke bruke disse evnene. Hun har hørt rykter om at forsvinningen er på grunn av et åndebrett, og hvem er den jenta Helene ser med svart slør og svart kjole? Hva er det hun vil henne?

Spennende og dyster oppfølger.

Torsdag leste jeg ut Den som frykter snøen av H.S. Palladino som jeg har vært nysgjerrig på de siste månendene og nå er den endelig lest. Det er en god bok, men er nok ikke like overbegeistret som andre er. Den er om Bjørk Ishdal som tidligere jobbet for Kripos, men som etter en uheldig hendelse har sin egen praksis og er nå teraput. Hun er leder for en gruppe menn som trenger sinnemestringskurs.

En dag får hun en telefon fra Azora, som skal ha vørt en tidligere klient, og hun vil at Bjørk skal møte henne. Bjørk har ikke lyst, men velger å gå med på det bare for å fortelle henne at hun ikke kan ringe henne mer. Da hun ankommer det avtalte stedet, faller Azora fra et tak og Bjørk er den eneste som er sikker på at det ikke var selvmord. Politiet viser henne et bilde med en beskjed bakpå og Bjørk forstår ikke at Azora vet om marerittene hennes. Derfor begynner Bjørk å gjøre sine egne undersøkelser i narkomiljøet siden Azora var avhengig og hun lider selv av traumer far barndommen. Vil hun vite mer om det?

Godt skrevet og spennende om narkomiljøet, men syntes hovedkarakteren var et hakk slitsom og slutten var ikke like stødig som resten av boka.

Den siste boka jeg leste ut i forrige uke, leste jeg ut lørdagskvelden og det var: Sommer i Sandøsund av Lene Lauritsen Kjølner. Det er en feelgood på over fem hundre sider, men det gjør ikke meg noe da jeg foretrekker store bøker. Det tok litt tid før jeg klarte like noen av karakterene. Det var ikke alt av romanen som engasjerte, blant annet flamencokursene og sommerforelskelsene, men kunne ha tenkt meg at auksjonen fikk mer plass i boka. Boka er om Sofie og hennes gode venn Linn som driver Sjøsternen Bok og Kaffé. De sliter med softismaskinen for den er ofte brukt og tryller frem mange god bakst. En dag finner noen i vennegjengen hennes et gammelt kjøretøy og de håper å få omgjøre den til en bokbuss. Sofie er ikke helt med på leken, men klarer vennene og franskmannen hennes Francois å overtale henne? Samtidig kommer hennes grandtante Agathe hjem fra Spania for å feire 90-års dagen. Sofie bor i hennes gamle hus og vil de gå overenes mens de deler huset? Ikke nok med det, mange journalister verden rundt har lyst til å komme da det går rykter om at berømte maleri, blant annet av Munch er blitt funnet. Kommer det til å bli for mye for Sofie denne sommeren? Det er ikke bare mye som skjer, men de må også hanskes med varmen.

Feelgood er nok ikke min sjanger og ikke det jeg leser mest av. Det hender seg nå og da. Men likte store deler av boka, og den hadde en sjarm uten å overdrive som jeg likte.

En bok jeg skal begynne på senere i uke er Ikke la de døde komme hit av Steinholm og Furmark. Jeg er for gammel for boka, men liker å lese barnebøker og ungdomsbøker, spesielt de fra grøssersjangeren og denne kom ut tidligere i høst. Hva den er om aner jeg ikke og vil vite så lite om en bok før jeg leser den. Begynner nok på den i morgen.

De siste dagene har jeg lest Der krepsene synger av Delia Owens siden det nylig har blitt en film av den. I skrivende stund er jeg mer interessert i boka enn i filmen, og tenkte nå eller aldri. Den er om en jente som heter Kya og hun er bare sju år. Hun opplever at familien hennes er i oppløsning. De største søsknene hennes drar hjemmefra og kommer ikke tilbake siden faren deres er voldelig. Til slutt drar også moren og da en av de søsknene hennes som står henne nærmest drar, bor hun ofte hjemme alene i flere dager da faren hennes har en tendes til å forsvinne flere dager før han kommer tilbake. I mellomtiden må hun klare seg selv. Mer vet jeg ikke om boka da jeg ikke har jeg ikke har kommet så langt, men jeg liker fortellerstemmen og er spent på fortsettelsen.

Om natten leser jeg Shadow Flicker av Gregory Bastianelli som ble utgitt i sommer. Ukjent bok og forfatter. Ofte kjøper jeg bøker på måfå og de som ser mest fristende ut. Noen ganger også utifra baksideteksten. Det varierer. Men også gøy å få med seg bøker fra mindre kjente forfattere.

Den er om Oscar som er homofil og nylig har gjennomgått et tøft brudd, derfor er han glad for at han har fått et oppdrag. Han skal være noen dager på en øy for innbyggerne hevder de får helseplager av disse vindturbinene. Det skal også gå utover dyrene. Mennesker og dyr får forskjellige helseplager og folka hevder også å se ting i skyggene når disse vindturbine roterer og lys og skygge på en måte blafrer eller lager en slags effekt som plager innbyggerne. Oscar blir sendt av selskapet som eier vindturbinene. Han er ikke ansatt i det selskapet, men et annet selskap som driver med forskjellige undersøkelser og han er der for å intervjue disse innbyggerne om de påståtte helseplagene. Men vil de snakke?

Spennende og klaustrofobisk. Liker stemningen godt og kapitlene er korte og engasjerende.

Aftentid og morgengry av Ken Follett er en bok som jeg leser litt når jeg vil i og siden det er en stor bok gjentar jeg ikke innholdet i den hver uke da den vil ta tid å lese ut.

Køen av Vladimir Sorokin leser jeg sammen med en annen bokblogger, og siden det også vil ta tid, sparer jeg handling og mening til anmeldelsen, for å unngå så lite gjentakelser hver uke som mulig, for det er bare unødvendig. Litt spenning må man ha.

De neste bøkene på leselista er: 300 grader av Pernilla Ericson som jeg har hatt i noen måender og synes at det er på tide å lese den. Det samme med Død for deg av Mikaela Bley. Har ikke lest den forrige som heter Jenter uten navn, men håper også å få med meg den i høst.

I denne uka har jeg som mål å bli ferdig med både Shadow Flicker og Der krepsene synger før uka er over, og være godt i gang med 300 grader og kanskje Død for deg.😈

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar