6. august 2022

Månedens Bokanbefaling (juli)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse

I juli leste jeg disse bøkene:Lest i kronologisk rekkefølge:

 

Beinrester - Johan Theorin

Nytt blikk på det gamle Egypt - Anders Bettum

Dr. Gisleson og hans pasienter - Torgrim Sørnes

Blodskam - Per Becker

Aldri - Ken Follett

Siste spiker - Stefan Ahnhem


Så det ikke før nå at jeg har lest ferdig bøker av bare mannlige forfatter i juli. Litt morsomt siden jeg foretrekker mannlige forfattere. Liker mange kvinnelige forfattere som også skriver godt, men gjennomsnittlig leser jeg bøker mest av mannlige forfattere. Mannlige forfattere mellom 50 og 80 år.

Det ble noe skuffende antallmessig. Vet at antall ikke er det viktigste, men siden jeg har all verdens tid til å lese og ikke har så mange mål, så er det litt skuffende og ikke å nå de få målene man har. Jeg foretrekker å nå 10 til 12 bøker i måneden, så derfor blir seks bøker noe lite for min del. Juli var preget av dårlig leselyst og det må man bare regne med noen ganger.

Men leser hver dag selv når jeg har dårlig leselyst, ellers tar det lengre tid å komme i gang med lesingen igjen hvis man tar noen dagers pause.

Og alle månedene er svært lange, men juli tok kaka, og det virket som om den måneden aldri tok slutt. 

Til tross for at jeg ikke ble ferdig med mange bøker, rakk jeg å komme over forskjellige sjangre. Det ble krim, bøker fra virkeligheten, begge historie om forskjellige tema, og en thriller.

➤ I juli ble bare 6 bøker lest. Fire bøker mindre enn i juni ...*host*

 ➤I juli ble 1 av 6 planlagte bøker lest. *host* Har virkelig slått på stortromma ... Det blir fem strafferunder på meg, for rakk ikke en gang å begynne på de andre bøkene.

➤ Ikke alle bøker ble påbegynt i juli. Noen startet jeg på litt tidligere og det er : Beinrester av Johan Theorin, Nytt blikk på det gamle Egypt av Anders Bettum, Aldri av Ken Follett og Siste spiker av Stefan Ahnhem.

➤ Den planlagte boka som faktisk ble lest, var: Blodskam av Per Becker.

➤ På grunn av dårlig leselyst, ble det ikke så mye smuglesing, men boka jeg leste som ikke ble oppført på siden mens jeg leste den,  og det var Siste spiker av Stefan Ahnhem som også er min første bok av ham.

➤ Det ble kanskje ikke mange bøker i juli, men er fornøyd med det meste av innholdet. Jeg satt igjen med tre femmere, så skal ikke klage ...

Og hvilken bok likte jeg best i juli?

 
Beinrester - Johan Theorin

En god start på juli siden det var første boka jeg leste ut i forrige måned. Det er femte bok i Ölandskvintetten. Jeg har ikke lest den forrige boka, men de andre, og synes det går greit å lese dem som enkeltstående. Men det spørs jo hvor nøye man er som leser. 

Boka inneholder en interessant krimsak som går langt tilbake i tid og litt familiedrama. Gerlof er på aldershjem, men selv om han er avhengig av rullatoren sin, er han fremdeles klar i toppen. Hans grandniese Tilda Davidsson er ofte på besøk og jobber med en ny sak. En mann er blitt funnet død under et steinras på stranda og i mellomtiden må hun av den grunn ta seg av en herreløs hund. Like ved steinraset, er det en blomsterkrans og under blomsterkransen finner hun beinrester som viser seg å være eldgamle. Samtidig grubler Gerlof over en sak som skjedde ham selv for mange tiår siden. Hans kjære skute ble tapt i en brann, og på grunn av noen hendelser like før brannen, er han sikker på at brannen var påsatt.
 
Ikke helt overbevist når det gjelder slutten, men bortsett fra det skriver Johan Theorin svært godt, fengslende, og likte hoppingen av tid.
 
Anmeldelsen kan leses her.
 
De to andre bøkene som fikk femmere, er: Nytt blikk på det gamle Egypt av Anders Bettum, og Siste spiker av Stefan Ahnhem.
 
 
Nytt blikk på det gamle Egypt: Fin og oversiktelig historiebok om et tema som jeg har vært interessert i fra jeg var liten. Han tar for seg både pyramider, faroer, hverdagslitvet på den tiden, språkutvikling, utsmykning av sarkofag, og dette er bare en liten brøkdel. Boka kan virke ved første øyekast noe tørr, men Bettum skriver både med humor, og klarer å engasjere leseren hele veien.
 
Anmeldelsen kan leses her.

Siste spiker: Min første bok av Ahnhem og selv om jeg ikke hadde lest noen av de andre bøkene i Fabian Risk serien, gjorde det ikke noe, da man blir godt kjent med hovedkarakterene. Det er ikke realistisk krim, men krim med mye action, sterke personligheter og maktkamp blant kolleger. 

Denne gang får Fabian Risk og hans familie svært vanskelige nyheter som de håndterer på forskjellige måter. Han mener han ikke får høre hele sannheten om det han har hørt, og siden han ikke tenker klart, går han langt for å finne svar han søker. Kommer familien hans til å finne fred etter alt det vonde?

Spennnende og engasjerende krim.
 
Anmeldelse kommer.

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:
 
 
Aldri: Nok en forfatter jeg ikke har lest noe av tidligere, men har jo selvfølgelig hørt om denne veteranen. Grunnen til at jeg ikke har lest noe av ham før, er at jeg fryktet at skrivemåten hans kanskje ville være for tørr og langdryg, men det var det slett ikke. Jeg ville lese Aldri, da det var en bok av ham som fristet mest, og ikke bare på grunn av at den er aktuell.

Den er om en verden som stadig blir mer urolig og USA har en kvinnelig student. Pauline, har det store ansvare å holde USA trygg. Hun har mann og sammen har de en tenåringsdatter. Pippa er en bråkmaker og liker å utfordre lærerne på skolen. I mellomtiden blir man kjent med en alenemor som ikke har mye penger og er nøye på hva hun bruker pengene på. Hun drømmer om å dra fra Tsjadsjøen og komme seg til Frankrike. En bussjåfør forlanger en viss pengesum for å frakte passasjerene til et bestemt sted, men er han egentlig til å stole på? I mellomtiden blir man også kjent med mange andre menneskeskjebner. Spørsmålet er om det blir DEFCON 1 eller ikke, altså atomkrig. Veldig spennende og realistisk tema. Det var heller ikke så tørt som jeg trodde.

Det eneste var at de tre første hundre sidene tok lenger tid å komme seg gjennom, for det var noe småtung å sette seg inn i ting, men med de siste tre hundre sidene gikk det ganske raskt. 

Anmeldelse kommer.

 Hei, hyggelig at du fremdeles leser.  

 

Bøkene jeg likte minst i juli:

 

Blodskam: Jeg likte temaene og noen av karakterene, men ble ikke helt fenget av handlingen. Handlingen foregår i Kristiansand i 1996. Det er mye homofobi, og man visste svært lite om hiv på den tiden. Søskenparet Katrine og Joar er gode venner. Joar er pastor og homofil, men han tør ikke la verden vite at han er det siden foreldrene hans er svært gammeldagse. Det er bare Katrine som vet at han er homofil. Hun er frilansjournalist og jobber i barnehage ved siden av, og hun har gitt ut en bok. Nylig har hun vært sammen med en ekskjæreste av venninnen hennes, Stein Fjell. Mens Stein Fjell var borte, gjorde broren hans og en kamerat noe utilgivelig mot Katrine. Samtidig har Stein, broren hans og den samme kameraten, som er en kamerat av broren, gjort noe kriminelt. Flere hendelser skjer som gjør til at Stein må flykte fra politiet, men hvor lenge kan han nyte friheten?

I begynnelsen føltes det ikke som en krimbok, for politifolk dukker ikke opp etter før det har gått langt over hundre sider. Syntes heller ikke flukten fra poltiet var spesielt troverdig, men mer som en røverhistorie, og da mister man interessen underveis, noe som er synd, for karakterene var interessante, temaene også. Likte bare ikke utførelsen helt.

Anmeldelse kommer.

Dr. Gisleson og hans pasienter: Det er ingen dårlig bok og var interessert i enkelte partier i boka, men boka ville ha vært mer fengende hvis man selv studerte medisin eller var fra Buskerud området. Tidligere har jeg lest Bøddel av Sørnes og likte den bedre. 

Dr. Gisleson, eller Jon Gisleson som han heter, var Buskeruds første fylkeslege og alt annet enn trivelig. Havnet ofte i konflikter, kunne lite og oppnådde ikke så mye i sin karriere. I boka er det med sitater fra dokumenter og fra kirkebøker. Det var interessant å lese om sykdomshistorie og hva folk trodde fungerte før i tiden, og at Gisleson var noe underlig, men det ble noe tør lesing i lengden.

 

That was was that. Ikke den lange oppsummeringen denne gang, men godt fornøyd med de fleste av bøkene jeg leste.😈 Håper ikke resten av månedene blir like langdryge som juli, og at jeg får plottet inn flere bøker.

 

Men det ble sett noen filmer og dokumentarer i juli. Her er en liten oversikt:


 

Mommy's Secret (2016)

While She Was Out (2008)

A Party Gone Wrong (2021)

The Stranger Game (2006)

Vanished (2011)

Harm's Way (2008)

The Evil Down the Street (2019)

Secrets Exposed (2022)

Jeepers Creepers 2 (2003)

The Butchering (2015)

A Sister's Grudge (2021)

The Collector (2009)

American Gothic: Trepassing is Not Forgiven (2017)

The Colletion (2012)

Jeepers Creepers 3 (2017)

Stalker (2022)

 


As the Village Sleeps (2021)

7NEWS SPOTLIGHT. The UFO Phenomenon (2021)

Jeepers Creepers (2001)

Deadly Dormitory (2021)

Mildwood (2013)

Left for Dead: The Ashley Reeves Story (2021)

Lizzie (2012)

Party from Hell (2021)

Alien Contact: Outer Space (2017)

Sinister Switch (2021)

Ditch Party (2015)

Return to Splatter Farm (2020)

Disorder (2006) 

Behind You (2020)

Jeg gjør oppmerksom på at det fleste filmene og dokumentarene har aldersgrene rundt 15/18 år.

 

Ryggperspektiv av bøkene:

6 kommentarer:

 1. Jeg som knapt leser en bok i måneden, er jo seks bøker superbra! Men så klart, rammefaktorene er ulike. Nå ser jeg frem til en annerledes samlesingsbok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forskjeller er spennende. Med tanke på hvor mye tid jeg har til overs, så er det nesten flaut å ikke ha lest mer i juli, når jeg vet at man kunne ha gjort det bedre. Men shit au. For skjerpe meg i august.. =)

   Jeg også. Jeg gruer meg 30 % og gleder meg gleder meg 70% til vår neste bok, da den er litt annerledes enn det jeg er vant til å lese. Men alltid spennende å lese med deg. =)

   Slett
  2. Ny måned, ny sjanse - jeg skal skjerpe meg jeg også, for det er en lang leseliste som venter :D Ja, det er spennende å lese sammen med deg, og det at vi utfordrer hverandre er artig og det utvider horisonten :)

   Slett
  3. Enig. Har bøker i hyller og kasser som venter, så kan ikke være sløv hele tiden. =) Og morsomt å lese sammen med noen med ulik lesesmak, for da er det lettere å utfordre hverandre. Så håper vi leser sammen i mange år til. =)

   Slett
 2. Godt at du har tatt deg litt "sommerfri" fra lesingen, vi kan jo ikke presse på hvis det butter litt imot, og du fikk jo sett litt på tv da :) Jeg skal lese Aldri og Beinrester, men den siste står jeg langt bak i køen på biblioteket.
  Fortsatt fin søndag Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tror hjernen tok seg ferie, og selv om man leste litt hver dag, ble det ikke det samme drivet. Så det ble ikke mange sider av gangen, men håper flyten kommer tilbake til bokhøsten. =) Så det ble en del filmer å ta igjen og dokumentarer i sommer.
   Håper du liker Aldri. Jeg likte den bedre enn forventet og er ikke overrasket over at køen på Theorin boka er lang, for han skriver godt. Så der har du noe å glede deg til. =)

   Tusen takk og i lige måde. Her har det vært oppholds etter noen uker med regnvær. De som skal på Bieber konsert er heldig med været. =)

   Slett