21. desember 2021

Ulven av Samuel Bjørk - endelig en krimbok med stor drivkraft

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     Hun smiler triumferende.

    "Byttedyr. Det var det ordet jeg lette etter. Han viser oss,

ikke sant? Har du hatt katt noen gang?"

    "Katt?"

    "Ja, hjemme? En katt? Vi hadde katt, og den kom alltid

inn med mus. La dem på gulvet foran oss. Ville vise oss hvor

dyktig den var. Hva den var kapabel til."


Samuel Bjørk, eller Frode Sander Øien som han egentlig heter, er et navn jeg har lagt merke til de siste årene, men som jeg har vært sketpsik til. Slik er det ofte med forfatternavn som er svært synlige. Men da Ulven dukket opp i postkassa, ble fristelsen for stor.

Synes at design er like viktig som innholdet
Vet også at man ikke skal velge bøker ut i fra covere, men jeg synes at covere er like viktig som innholdet. Godt mulig fordi jeg er kunstinteressert. Bokcovere med ansikt eller flere ansikter på, eller en karakter som vender ryggen til leseren, sier meg ingenting om en bok. Jeg vil heller ha detaljerte covere og et helt motiv som sier noe om en bok, for design er viktig. Derfor jeg var rask med å velge denne. Det morsomme med dette coveret er at det minner meg litt om Cujo av Stephen King.

Det er første bok i en trilogi, og jeg er gledelig med på resten. Ikke fordi denne er nyskapende eller mer grusom enn andre krimbøker, men fikk sansen for Bjørks fortellerstemme, og han klarer noe få krimforfattere klarer, nemlig å skape driv gjennom hele boka, også i midtpartiet. Ofte ble man sittende og lese noen sider ekstra. Noe som er sjeldent.

En ung fersking på laget
Ulven er en stor bok på nesten fem hundre sider, men svært lettlest og engasjerende. Det er lett å leve seg gjennom karakterene, spesielt de i Holger Munchs team som får mest plass i boka enn selve krimsaken. Uansett er boka om en grusom sak. To unge gutter blir funnet døde på et jorde med et dødt dyr mellom seg. Holger Munch og teamet hans forbinder denne saken med en annen sak som skjedde for åtte år siden i Sverige. Med litt hjelp fra Sverige, prøver de å finne den skyldige som peker i forskjellige retninger. Klarer de å løse saken før ulven slår til på nytt? Med seg på laget har de en fersking som kommer rett fra skolebenken, nemlig Mia Krüger. Holger Munch er ikke så nøye på hvor gamle eller unge de på laget hans er. Det viktigste er at han vet hva de er dyktige til. Mias evne er å studere ting. Hun fanger opp ting og ser sammenheng lettere enn det andre gjør. Samtidig er hun bekymret for sin tvillingssøster, Sigrid. Sigrid er narkoman, og ofte er Mia på leting etter henne. Vil hun få se henne igjen?

Selv er jeg ikke så veldig glad i hverdagskrim, for synes ofte hverdagskrim blir overskygget av familiedrama som babystell og søskenkrangling. Men slike ting var det heldigvis ikke i denne. Man blir litt kjent med familien til Munch, men de gjør ikke mye vesen av seg, og det er mest om folka på jobben. Synes det er mer fascinerende å lese om enn hjemmelivet deres. Det eneste som skurret litt var avslutningen, som var hakket for lett å gjette seg frem til, og som fikk en noe brå avslutning enn resten av handlingen.

Ulven var for meg en god og stødig krim med en dose dysterhet i seg. Leser mer enn gjerne resten av trilogien. Jeg sier som Britney Spears: Gimme more.


(Bakpå):

 

To elleve år gamle gutter blir funnet drept på et jorde, med en

rødrev mellom seg. Det hele minner omen drapssak i Sverige

åtte år tidligere, hvor morderen fortsatt går løs.

 

Holger Munch er nettopp ansatt som leder av en ny drapsenhet i

Oslo, og får et tips om en talentfull politistudent ved navn Mia 

Krüger. Sammen dras de inn i jakten på en kynisk og eksentrisk

drapsmann, som vet å skjule sine spor. Enheten tror de nærmer 

seg en løsning, men det viser seg at morderen har ledet dem inn 

i nok en blindgate.


Det blir en desperat kamp mot klokken. Og presset øker da beskjeden

kommer. To nye elleve år gamle gutter har forsvunnet.


Ulven er forløperen til suksessboka Det henger en engel alene i 

skogen og historien om vidunderbarnet Mia Krügers første sak.


DEN INTERNASJONALE KRIMKOMETEN

- SOLGT TIL 40 LAND OG NUMMER ÉN I TYSKLAND.
Originaltittel: Ulven
Forfatter(e): Samuel Bjørk
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
477
Forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
10.12. - 19.12. 2021
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
4 Ikke mye til plot for krimsaken tar ikke så stor plass. Boka er mest om teamet, relasjoner og arbeidsmetode.
Tittel
: 5 Stilig, fristende og man bare forventer det verste.
Omslag: 5
En av grunnene til at jeg var ganske rask til å velge den. Vet man ikke skal velge bøker etter covere men noen ganger er det faktisk lov å være håpløs ...
Baksidetekst: 4 Også en av grunnene til at jeg var kjapp til å velge boka. Sier ikke nei til krim med dystre saker.
Skrivemåte: 5 Mye driv og man blir godt kjent med de fleste karakterene. Det er alltid noe som skjer.
Favorittkarakter: Holger Munch. Han er ikke en av disse blærete etterforskerne.
Persongalleri: 4 Noen typiske, som noen upopulære og noen unge og begavende. Men de fleste var spennnende å lese om.
Slutten: 3
Noe lettvint å gjette seg frem til og gikk noe raskere enn resten av handlingen, så hadde ikke hatt noe i mot hundre sider til.
Høydepunkt: Lettlest, mye driv også i midtpartiet, mørk og dyster sak, og et er lett å lese noen sider ekstra.
Lavpunkt: En noe brå slutt og ikke så mystisk som resten av handlingen.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

6 kommentarer:

 1. Jøss, så bra du likte denne. Har ikke fått denne, rart... får jo så mye annet fra dem. Kanskje jeg skal tigge eller låne den på biblioteket. Tine synes den er rolig etter 110 sider, men det synes ikke du.
  Jeg har lest de andre i serien og liker dem godt. Spennende karakterer, men noen bøker er veldig fæle, særlig den første..

  SvarSlett
  Svar
  1. Overrasket? =) Ja, det var rart. Du får gi dem et hint. =)
   Syntes at de første 50 sidene var litt rolige, men så tok det seg opp. Det var forfriskende med et team som ikke tok med seg familietrøblene sine på jobb. Likte også hans nøkterne fortellerstemme og at handlingen virket virkelighetsnær.

   Ulven er første bok i en trilogi som er forløperen til den første boka han utga i 2013, hvis jeg har forstått det riktig. Er glad jeg ventet med å lese bøkene hans, for dette ga mersmak. =)

   Slett
  2. Glemte å nevne at jeg har lest andre krimbøker som har vært rolige, nærmest stillestående. Denne hadde mer driv.

   Slett
  3. Har lest 168 sider av denne nå. Den engasjerer meg ikke så mye, sliter med konsentrasjonen også. Synes det er vel mange tråder i alle retninger.. men nå har jeg lest så mye at jeg skal få den ferdig.

   Slett
 2. Se der ja, skal si denne slo an hos deg, så gøy! Jeg har lest de andre bøkene hans, og de tar litt mer av, gleder meg til fortsettelsen. Digger Mia, og ikke minst Holger Munch, og er superspent på plottet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er godt gjort. Synes ikke den er super spennende, men godt skrevet, mye tempo og var alltid spent på fortsettelsen. Så har det som deg, at det er ikke alle bøker som er spennende, men likevel er det andre faktorer som slår inn og som bidrar til at man liker boka ekstra godt, likevel. Den store spenningen har jeg ikke opplevd på lenge.

   Er spent på hva du synes til slutt. Kos deg. =)

   Slett