12. juni 2021

Muldvarptrilogien 3: Bare rør av Ragnar Aalbu - uhell kan skje de fleste

Eksemplar fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse

ALT ER ØDELAGT!

Hjemmene våre!

I RUINER!


De idiotene!

Vi skal -

kom igjen, pippiper!

Gjør klar til FLYDROPP!


Enda en bok som jeg leste i 2020, og som jeg ikke rakk å skrive om samme året som jeg leste den, men har ikke mange bøker fra 2020 igjen, som jeg har lyst til å skrive om. 


Er klar over at Bare rør ikke er for min målgruppe. Oss i slutten av 30-åra, men jeg liker å lese barnebøker for å følge med på utviklingen av dem oppgjennom årene, og sammenligne hvordan dagens barnebøker, er i forhold til hvordan de var da man selv var liten.

En frittstående trilogi
Bare rør er siste bok i Muldvarptrilogien. Selv har jeg ikke lest de to andre, og synes denne kan fint leses frittstående. Man blir kjent med brødrene Ellefsen og Tollef-sen. Sammen driver de et transportfirma. Denne gang får de en noe uvanlig flyttelass, og på grunn av tyngdekraft, skjer det et uhell, som gjør at flere fuglehjem blir ødelagte. Arbeidsulykke kan skje den beste, men klarer de å gjøre det godt igjen?

Dette er en svært kort bok på 50 sider, men det skjer mye på disse få sidene, mest gjennom illustrasjoner, for teksten består av få linjer og det er heller ikke tekst på hver side. Den passer godt som høytlesning før sovetid, eller for de som nettopp har lært seg å lese.

Denne gjengen består av både alvor og humor. Er Ellefsen og Tollefsen løsningsorienterte? Blir de venner med fuglene igjen? 

Ingen stor fan av illustrasjonene
Ofte foretrekker jeg forfattere skriver og illustrerer selv, i stedet for at noen andre illustrerer historien deres, men denne gang, ville jeg nok likte det bedre hvis noen andre tok illustrasjonsbiten. Det blir litt stivt for meg, både linjene og fargebruken. Man blir ikke helt engasjert og stemningen er noe fraværende. Det finnes noen gode illustrastratører nå for tiden som bidrar i barnebøker, men må si at jeg foretrekker illustrasjonene i bøker fra da jeg var liten, for de føltes på en måte mer ekte. 

Er som nevnt klar over at dette er en barnebok, men det bør være lov å være litt streng da, også. Personlig er jeg ikke interessert i å lese de to andre bøkene. Men er glad for å ha fått med meg denne for selv om jeg ikke ble begeistret, er det interessant å få med seg ulike stilarter når det gjelder illustrasjon og uttrykk.


(Bakpå):

Brødrene Ellefsen og Tollefsen har et transportfirma. De er eksperter på å frakte ting, for eksempel stolper, stokker, og rør.

Så hvordan skal det gå når de tar på seg å flytte skogens største stein?


Originaltittel: Bare rør
Forfatter(e): Ragner Aalbu
Sjanger:
Barnebok, billedbok
Målgruppe:
Barn, familie
Antall sider:
50
Forlag:
Ena et imprint i Vigmostad og Bjørke
Utgitt:
2020
Min utgave:
2020 (Hardcover)
Lest:
27.10. 2020
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot
:
3 Mye som skjer, mange uhell på rekke og ra på en småfestlig måte.
Tittel
: 2 Passer godt til innholdet, men ikke en tittel man blir spesielt spent eller nysgjerrig på.
Omslag: 2
Synes både cover og innhold når det gjelder illustrasjonene, blir veldig stivt og inneholder lite flyt.
Baksidetekst: 4 Kort og enkelt, og gjort på en litt kreativ måte.
Skrivemåte: 3 Svært lite tekst. Det er noen få linjer, og det er heller ikke tekst på hver side.
Persongalleri: 3 Litt morsomme, men også noen tørre karakterer som bidrar til denne historien.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli favoritt, dessverre.
Slutten: 3 Enkel og grei, noe humoristisk, men også fort glemt.
Høydepunkt: Lettlest og rare figurer.
Lavpunkt: Litt få sider, men så er det beregnet for noen som er mye yngre enn meg.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

2 kommentarer:

  1. Jeg har kun lest en bok av Aalbu. Dyr i drift. Morsom og teit. Også en bok for barn. Men som du sier er det godt å lese barnebøker i blandt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig. Det er lov å være nostalgisk og synes det er spennende å se hvordan barnebøker utvikler seg med årene. Har kommet over noen gode også. =)

      Slett