2. mai 2021

Månedens Bokanbefaling (april)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
In Darkness, Shadows Breathe av Catherine Cavendish, Later av Stephen King, er fra egen boksamling  
 
I april leste jeg disse bøkene:


 
 
Lest i kronologisk rekkefølge:

In Darkness, Shadows Breathe - Catherine Cavendish

Heksejakt - Max Seeck

Ingen slipper unna - Mari Moen Holsve

Gjestelisten - Lucy Foley

Later - Stephen King

Lyst mørke - Geir Jacobsen

Slottet - Agnar Lirhus

Torsdagsmordklubben - Richard Osman

Lang lang rekke - Bjørn Bakken


Nå er jeg lei. I de siste månedene har jeg lest ni bøker eller færre. Savner å lese 10-13 bøker i måneden. Det er altfor lenge siden sist. Vet at antall bøker ikke er det viktigste. Men har mange bøker som venter og liker å være produktiv med noe.

I april ble 9 bøker lest. 3 av 6 planlagte bøker ble lest. Må skjerpe meg å lese mer av de planlagte bøkene i stedet for å velge spontanlesing. De planlagte bøkene som faktisk ble lest, var: Gjestelisten av Lucy Foley, Later av Stephen King og Torsdagsmordklubben av Richard Osman. De jeg ikke rakk var: Natten. Søvnen. Døden. Stjernene. av Joyce Carol Oates. Den rakk jeg ikke å begynne på før i slutten av april. Let's Go Play at the Adam's av Mendal W. Johnson skal jeg begynne på i en av de nærmeste dagene, og Confessions av Kanae Minato, får jeg vente med litt til senere i år. 

April var stort sett en god og stødig lesemåned. Det ble ikke mange femmere, men mange firere. Firere er et godt tall, synes jeg. Men litt kjedelig når det blir så mange av dem.

Men det var heldigvis få bøker jeg ikke likte noe særlig.

Og hvilken bok like jeg best i april?

Later - Stephen King

Stephen King beviser at han fremdeles har det i seg. Bøkene hans fra 70 og 80 - tallet er selvfølgelig de beste. Men fra moderne tid har jeg virkelig likt Duma Key, Revival, The Institute og denne.

Later er egentlig krim, men havner også i horrorsjangeren siden den inneholder en god del horrorelementer, også. Den er om Jamie som forteller om sine yngre dager og oppveksten. Han er 22 år da han deler noe av livet sitt med oss. Han har en evne som få andre har, nemlig å se og snakke med de døde. Moren hans liker ikke at han kan dette og vil helst ikke snakke om det, og heller ikke at andre skal få vite om det. Han har ikke mange i livet sitt. Han har moren, en god nabo, og en periode i livet hans, er moren hans sammen med en politikvinne som ikke har helt rent mel i posen. Jamies mor nevner til sin kjæreste Liz om evnen til Jamie og Jamie får en følelse av at hun ikke tror ham helt, men likevel blir han brukt i noen sammenhenger. En gang gjennom morens jobb som litteraturagent. En annen gang gjennom Liz jobb. Hun er nødt til å finne en bombe, en siste bombe før den går av. Men for å finne ut av det, er hun nødt til å ha med Jamie. Bombemannen er død og det er et rykte at han har gjemt unna en siste bombe, og hun vil redde liv. I følge Jamie, eksisterer spøkelsene en uke etter deres død. Innen den tid blir de svakere og forsvinner. Men ikke tilfelle med den døde bombemannen som han finner og som han prøver å kommunisere med. Han blir sterkere og etter Jamies oppdrag, begynner han å forfølge Jamie. Vil han noen gang bli kvitt ham, og kommer Liz til å bruke ham i andre oppdrag? Vil livet hans noen gang være vanlig?

Dette høres kanskje ut som hele boka siden boka er så kort, men det er det ikke. Boka består av flere aspekter og hendelser. Det er stadig noe som skjer og den er litt småcreepy.
 
King ligger ikke på latsiden selv om han begynner å bli gammel. Han kommer med ny bok igjen i august.
 
Hele anmeldelsen kan leses her.

Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre er:    

In darkness, Shadows Breathe: Det sto mellom denne og Later av Stephen King til å bli valgt som månedens bokanbefaling, men Kings bok var litt sterkere.

Cavendish er en dame jeg la merke til i fjor gjennom boka The Garden of Bewitchment. Hun skriver veldig stemningsfullt og boka føltes noe gammeldags. Det samme med denne boka. Den kom ut i janauar i år. Den er om en kvinne som ikke har familie eller venner på grunn av tung fortid. Hun skal låne en fin og dyr leilighet for noen som har jobbkontrakt i utlandet i et halvtår. I mellomtiden jobber hun ikke så langt unna og skal holde leiligheten i orden til eierne kommer tilbake. Til tross for trivelig beliggenhet og veldig fin leilighet, varer ikke trivselen noe lenge. Hun ser skygger, ting skjer som hun ikke har noen forklaring på og hun får fysiske plager. Hva er det som skjer og hvem kan hun snakke med om disse tingene? Dette kan kanskje høres ut som en typisk hjemsøkt historie, men det er det ikke. Til tross for at denne boka også er veldig kort, er det flere aspekter og skifting av perspektiv, så det jeg har forklart om boka er noe vagt av den grunn. Man vil jo ikke avsløre noe.

Har ikke skrevet anmeldelse av den, men det blir. Er bare usikker på hvordan jeg skal beskrive boka på god nok måte.

Flere femmere i april, ble det dessverre ikke.

Men det er andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre:

Heksejakt: Helt tilfeldig at jeg leste denne rundt påsketiden. Det var en av spontanlesingene som fristet mest. Det er finsk krim om Jessica og andre i temaet som frykter flere mord da kona til en populær forfatter blir hunnet drept i deres hjem på en morbid måte. Noen oppdager at scenen er lik fra en scene i forfatteren trilogi, og derfor frykter de flere mord. Forfatteren var på turné for å møte sine lesere mens kona ble drept. 

Spennende og mørk krim fra Finland. Liker også at litt okkolutisme var innvolvert, som er et fascinerende tema.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Ingen slipper unna: Dette er bok to i Skymdal serien. De kan leses som frittstående, men advarer om at hvis du har lyst til å lese denne før bok en som er Ingen sover trygt i natt, vil det komme spoilere helt i begynnelsen. Så hvis du er nøye med det, er det best å lese bøkene i kronologisk rekkefølge. Jeg hadde ikke lest bok en, og ble heller ikke irritert over at noe fra bok en ble avslørt.

I bok to, Ingen slipper unna, blir vi kjent med Thale som hater Skymdal. Hun bor der sammen med sin storesøster Trine og deres mor. Faren deres er død. Hun hater Skymdal fordi det har skjedd mye fæle ting der, og hun hater Irja, som stadig mobber henne, og som har vendt tidligere venner av Thale mot henne. Hun har bare en venn og de to stiller opp for hverandre.

Men Skymdal er i fare igjen. Håndballaget til Trine får mystiske trusler, og noen blir unge folk blir vitne til noe forferdelig. Noe som gjør til at de ikke får til å snakke og forklare hva som har hendt. Hva er det som egentlig skjer?

Spennende bok for voksne og unge lesere. Litt lett å gjette seg frem til ting, men syntes ikke at det gjorde noe.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Torsdagsmordklubben: En bok som er skrevet av en velkjent britisk tv-personlighet. Han har vært med i mange programmer, men han er mest kjent for Pointless som har vært på skjermen i flere år, og som er underholdende.

Torsdagsmordklubben er første bok i en serie, og Steven Spielberg har kjøpt filmrettighetene, i hvert fall for den første boka. Den er om en gjeng faste pensjonister i Kent, England som har som hobby å samles hver torsdag for å diskutere uløste mordmysterier. De lever fint og har fine varer. Men noe skjer i Kent. Noen dør. Klarer de nysgjerrig mysterievennene å holde seg unna saken, og vil det skje flere mord i landsbyen?

Syntes boka var mer morsom enn spennende og Osman er jo kjent for sin vittighet. En god bok og jeg vil gjerne lese resten av serien.

Bøker som var helt ok:

Lyst mørke: Ikke et vondt ord ord om bøker som er helt ok. De er stødige og fine. Noen bøker er helt greie, og det er bra nok. Lyst mørke er en roman for voksne selv om hovedpersonen er en tolvåring. Jeg sier tolvåring for hovedpersonen er navnløs. Om vi får vite navnet og om det er en gutt eller jente avslører jeg ikke siden det er et poeng med boka, og vil helst ikke avsløre noe. Denne tolvåringen har mitset sine unge pappa i en alvorlig sykdom. Sammen med søsteren Siri og deres mor prøver de å komme seg videre sammen, og de reagerer på sorg på forskjellig måte. Moren foreslår psykolog hvor de kan snakke ut om det som har skjedd, og kanskje få tips til å bearbeide ting på og gå videre. Vil de gå med på det, og vil egentlig ting bli lettere med tiden? Likte ikke alle partiene i boka, og fortellerstemmen ble noe tungtrødd i lengden, men en god roman om det å miste noen og savn.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Lang lang rekke: Dette var en mer morsom krimroman enn spennende. Den hadde sine spennende partier og den er sadistisk. Den er om en mann som ønsker hevn siden han satt uskyldig mange år i fengsel og hans elskede er død. Han ønsker hevn på de som har gjort henne vondt og som har gitt ham skylden. Men nettverket viser seg å være større enn det er, og det betyr en del reising på hovedpersonen. Vil han klare å ta den hevnen han ønsker så sårt, og er det flere som ønsker hevn?

En god debut og det var en artig krimbok å få med seg. 

Anmeldelse kommer senere.


Bøkene jeg likte minst i april:

Gjestelisten: En bok jeg gjerne ville like, men den ble mer tullete enn spennende og veldig forutsigbar. Den er om et kjendispar på C-nivå som skal gifte seg, selv om de ikke har kjent hverandre veldig lenge. De skal gifte seg på en irsk øy og der kan alt skje. Alt fra uvær, til strømbrudd og mange andre utfordringer. Gjestene er ganske utfordrende også siden de er svært mange og ikke alle har gode hensikter. Bryllupsplanleggeren som eier stedet har gjort om borgen til et overnattingssted og utenfor er det blitt satt opp et svært partytelt. Noen uker før bryllupet, har Jules fått en skriftlig advarsel på en lapp fra en anonym sender, som advarer henne mot å gifte seg med Will. Kommer hun til å gjennomføre uansett, og vil feiringen gå som smurt?

En komisk og underholdende psykologisk thriller selv om spenningen var noe fraværende.

Hele anmeldelsen kan leses her!

Slottet: Omslaget er kult og fargekombiansjonen er stilig. Dette var også en bok jeg gjerne ville like. Jeg bryr meg om målgrupper når jeg leser bøker. Har ofte hendt seg at jeg har likt barnebøker og ungdomsbøker. Så jeg liker ikke denne bare fordi det er en barnebok, bare for å understreke det.

Den er om Tor og to venner av ham som bestemmer seg for å ta hevn på klassekameratene sine. Tommy har bursdag på et slott som faren hans eier. Det feires med basseng og grilling, men Tor og vennnene hans er de eneste i klassen som ikke er inviterte. De får se gjennom en internettside hvor klassen deler ting sammen, hvor festlig de andre har det. Som hevn bryter de seg inn på slottets område en natt og tar seg en dukkert mens det blir filmet, og deler det på nettsiden for klassen deres slik at de får se det. Men var det egentlig så lurt? Gjennom oppdraget, får Tor se en jente fra et av vinduene. Er det et spøkelse eller er det noen som holder til der? Tor er besatt på å finne det ut ...

En god historie i grunn, men det blir ødelagt av gjentagelser og overforklaringer. Synes ikke det var nødvendig, heller ikke for den målgruppa boka var rettet mot. Mystikken blir på en måte borte.

I det store og hele en god og stødig lesemåned. Manglet bare det lille ekstra og flere sterkere terningkast. Det blir det sikkert en gang i fremtiden.

Ryggperspektiv av bøkene:

 

Lang lang rekke av Bjørn Bakken er ikke med på bildet siden jeg leste den som pdf-fil og ikke har den fysiske utgaven.


4 kommentarer:

 1. Enig! jeghar lest 3 og en halv av disse. Og synes Later var den mest underholdende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sant. Later hadde mye spenst, synes jeg og mye energi. Det er godt å se at King kan fremdeles å levere. Hvilken halv bok har du lest? =)

   Slett
  2. Den halve holder jeg på å lese. Den er ikke avbrutt. Heksejakt. Helt grei, men ikke førstepriotitert :)

   Slett
  3. Nei, ingen favoritt her heller, men den var god og ga den en sterk firer. Så vil derfor lese mer av Seeck hvis han kommer med flere bøker. Den var veldig lettlest og engasjerende.

   Slett