18. april 2021

Gjestelisten av Lucy Foley - velkommen til et uvanlig bryllup

Eksemplar fra Strawberry Publishing, mot en ærlig anmeldelse

     Faen. Faen. Jeg skjønner ikke hvorfor den plager meg

sånn. Jeg har aldri vært den som bekymrer meg, som våkner

klokka tre om natta og er engstelig. I hverrt fall ikke før nå

nylig.

    Lappen ble levert i postkassa for tre uker siden. Der sto

det at jeg ikke skulle gifte meg med Will. At jeg skulle avlyse.


C-kjendisene Will og Jules skal gifte seg. Han har et eget Tv-program som heter Surive the Night, og Jules har et livsstilmagasin som heter The Download. De er unge, velstående og meget forelsket. Litt raske med å gifte seg etter å ha kjent hverandre i kort tid, men hva gjør vel det?

Rask tiltrekning
De er pene, unge mennesker og de får ofte slik de vil ha det, med sin sjarm og karisma. Begge vet de er pene og sammen slående. De skal ha bryllupet på en irsk øy. Aoife eier en borg som hun og mannen har gjort om til et slags overnattingssted, og i tillegg har de satt opp et enormt partytelt.

Aoife sin jobb som bryllupsplanlegger er å lage et uforgemmelig bryllup med stil, og ha gjestene i sin hule hånd uten å være synlig. Bruden Jules er svært perfeksjonist av seg, og ingenting kan gå galt. 

De viktigste gjestene får overnatte på øya, mens de andre må overnatte på hotell på fastlandet. Det er et stort bryllup med familie, venner og kolleger. Boka skifter ofte perspektiv med forskjellig navn som tittel i neste hvert kapittel. Handlingen skifter også tidsperspektiv når det gjelder før feiringen, under feiringen og ettertid. Det går litt frem og tilbake. Man blir også tatt med lang tilbake i tid da Will og kameratene hans gikk på en privatskole som var ganske streng og tøff, hvor faren til Will var rektor. Med de yngste lekte de ofte Survival, og noe skal ha gått galt. Får vi vite hva det er, og klarer den samme guttegjengen å oppføre seg i bryllupet nå som de er voksne menn? Det er flere som har hemmeligheter. Jules har fått en anonym lapp i postkassen en tid før bryllupet hvor hun blir advart mot å gifte seg med Will av ulike årsaker. Vil det gi henne kalde føtter?

Sterke personligheter på et sted
Gjestelisten består av sterke personligheter, mennesker som aldri blir ferdig med skoletiden, litt bitterhet og drama, og et lite snev av sjalusi. På den irske øya er det en sammenblanding av alt. Det er ikke bare været og strømbrudd som er de største utfordringene. Under feiringen blir de avrutt av et redselsskrik. Noen påstår at de har et sett et lik. Hvem er liket? Er noen blitt myrdet, og hvem er i så fall morderen?

Oftest foretrekker jeg hardbarket krim og thrillere, men en gang i blant er det interessant og koselig med lukket rom og isolert mordgåte. Gjestelisten er hverken avansert eller minnerik. Det er heller en bok hvis man vil ha lett underholdning der og da uten å forvente så mye mer.

Ikke mange karakterer å like
Mange av karakterene likte jeg ikke, noe som kanskje var meningen også. De fleste virket enten snobbete eller nærmest uhøflige, og det ble litt vel mye drama. Dette er en type bok man glemmer tid å sted på grunn av alt det kaoset som skjer, og man blir litt nysgjerrig på hvordan alt ender, til tross for at det er også veldig åpenbart. Det blir en slags guilty pleasure lesestund.

Det som ødela mest for min del var språket. Likte ikke helt tonefallet som ble litt for chick-lit aktig. Litt for mye overdrivelse også der det ikke er helt nødvendig. Men man blir underholdt. Er klar over at dette er et isolert sted mysterie, men likevel ble det for mange tilfeldigheter samlet på et sted. Tilfeldigheter som heller ikke var sjokkerende eller avslørende.

Innenfor forsiden står det smakebit av anemeldelse av New York Times Book Review. Noe som var litt unødvendig siden det inneholder tips til ledetråd, noe som ikke er nødevenidg i en bokanmeldelse. Boka er også en del av Reese Wihterspoons bokblubb, som er mest kjent som skuespiller. Har lest noen av bøkene fra hennes bokblubb som har vært tilfeldig, men tror ikke vi har helt lik lesesmak.

Dette var en underholdende og lettlest psykologisk thriller, hvor jeg likte det store persongalleriet med ofte skifting av perspektiv underveis, og jeg likte også settingen hvor handlingen skjedde. Likte også  å lese om hvilke utfordringer et slikt sted kunne by på. Noe Foley gjorde veldig realistisk.

Selv om dette var en noe tynn og likevel en underholdende psykologisk thriller, er jeg fremdeles interessert i å lese Jaktselskapet av Lucy Foley, men da tror jeg at vil lese den på originalspråket, heller.


(Bakpå):

 

EN MODERNE AGATHA CHRISTIE

 

BLI MED PÅ

BRYLLUPSFESTEN

FRA HELVETE.

 

På en øy utenfor kysten av Irland skal årets kjendisbryllup

gå av stabelen. Brudgommen er en sjarmerende og kjekk

tv-stjerne og bruden en ambisiøs magasinredaktør. Alt er perf-

fekt, kjolen, stedet, maten - det eneste som ikke samarbeider er

været. I stedet for den strålende sommerdagen som er spådd,

trekker det opp til storm.

    Og i kjølevannet av stormen kommer gammelt nag til over-

flaten. Det blir raskt slutt på en hyggelig gjenforening, og det

viser seg snart at under den polerte overflaten syder det av

sjalusi, misunnelse og hevntanker. Etter et beleilig strømbrudd

dukker det opp et lik. Hvem er det som ikke ønsker brudeparet

hell og lykke? Og hva er årsaken?
Originaltittel: The Guest List
Norsk tittel: Gjestelisten
Forfatter: Lucy Foley
Sjanger: Psykologisk thriller, mysterie
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
319
Forlag: William Morrow
Norsk forlag: Strawberry Publishing
Utgitt: 2020
Min utgave: 2021 (Innbundet)
Lest: 04.04. - 14.04. 2021
Kilde: Anmeldereksemplar
Plot: 4 Holder på interessen, underholdende på godt og vondt og merkelig persongalleri.
Omslag: 5 Godt å se et omslag uten en person som står med ryggen til eller som løper. Mystisk, dyster og fengslende.
Baksidetekst: 4 Spennende og gir leselyst.
Skrivemåte: 2 Det var kanskje det jeg var minst fan av; språket. Vet ikke om det har med oversettelsen å gjøre, men tonen ble litt for chick-lit aktig. Hadde foretrukket en mer nøktern fortellerstemme.
Favorittkarakter: Aoife. Bryllupsplanleggeren. En dame med tæl som vet hva som bør gjøres, og hvordan.
Persongalleri: 4 Mange rare karakterer som holder interessen oppe. Syntes mange av de var mer interessant å lese om enn selve handlingen. En rar samling.
Slutten: 3 Ikke spesielt overraskende. Man vet hva som foregår lenge før det avsløres, og manglet litt av den intensiteten når noe er virkelig spennende.
Høydepunkt: Lettlest, underholdende på godt og vondt, merkelige, men fascinerende karakterer.
Lavpunkt: Ikke mange karakterer man liker, mangel av intensitet, og hadde ikke hatt noe i mot mer vendinger, overraskelser.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

 1. Chick Lit Krim har blitt en egen sjanger :)
  Noen ganger er det godt å bare la seg underholde, men det kan ikke bli for tamt...
  Jeg vet at Reese W (som virker som et godt menneske) og jeg ikke har samme smak i bøker. Tror hun inspirerer flere til å lese - og det er jo bra.
  Jeg har denne boka på venteliste hos Libby. Tror du det er noe vits i at jeg starter på den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke akkurat chick-lit. Det var bare språket som minnet meg litt om sjangeren. Gi boka en sjanse siden du allerede er på venteliste. Det er helt ok med lett underholdning, også. =)

   Slett