14. februar 2021

Red av Jack Ketchum - har du lyst til å være sur for noe? Les denne!


The old man whose name was Avery Allan Ludlow drove up

the hill to the house and thought that the boy was right about

one thing.

    He didn't have much.

    He had the store and the house and the two small parcels of

land each of them stood on and that was about all.


Jack Ketchum, som egentlig heter Dallas William Mayr, døde i 2018. Han døde av kreft, men usikker på hvilken krefttype det var. Uansett er det et trist tap, for han var kjent for å skrive provoserende bøker, og Red er en av dem.

En sann dyrevenn
Red
ble for første gang utgitt i 1995, og filmatisert i 2008. Dessverre er hverken boka eller filmen så veldig kjent, men som fortjener mer oppmerksomhet. Den tar for seg et viktig tema. Nemlig verdien av et dyreliv. Ketchum var selv en sann dyrevenn, og dedikerte boka til alle kjæledyrene han har hatt. Han fikk også inspirasjon til å skrive boka etter å ha hørt en bartender fortelle om tre gutter som drepte hunden til en mann uten grunn. En historie han hadde sett på nyhetene.

Red er navnet på hunden til Avery Ludlow. Ludlow er 67 år gammel og han har hatt Red siden han var 53, som gave fra kona. Så hunden begynner å dra på åra også. Han er en god, snill og lojal følgesvenn. Ludlow bor alene med hunden etter en familietragedie jeg ikke skal nevne her, for vil ikke røpe noe av boka, men han har kontakt med datteren som bor et stykke unna. En dag er han ved elva og fisker med hunden. Det er en rolig dag inntil de blir oppsøkt av tre gutter. Ikke akkurat gutter, da, men i alderen rundt 17/18 års - alderen. Han får dårlig vibber av dem, spesielt den ene som er bevæpnet og som virker noe slesk. Han er visst lederen av gruppa. Etter noe vanlig "hverdagssnakk", forandrer stemningen seg drastisk. Spesielt når de prøver å robbe ham og han ikke har "nok". For "moro" skyld skyter den ene hunden hans, og de går sin vei som om ingenting har skjedd. Ludlow har mistet alt. Han bor i et lite sted i Maine og har som håp å finne ut hvem disse gutta er og få dem til å innse at det de gjorde var galt. Kanskje få dem til å be om unnskyldning og i det minste føle empati for hunden han har mistet, men vil det være forgjeves når to av guttene kommer fra en rik familie og rettsystemet har sine mange mangler, spesielt når det gjelder dyresaker ...

Hardt mot hardt
Som mange kan skjønne, er dette en bok om en viss form for hevn, så den inneholder noe grafisk vold for å advare om det, siden noen er tander for slike ting, men det er ikke mye av det, og det er en noe utfordrende bok for oss dyrevenner å lese. Men det er vel verdt det, for selv om boka begynner å bli noe gammel, er den like akutell i dag. Rapporterte saker om dyr som mennesker gjør vondt, eller og dreper, blir ofte henlagt, dessverre. De sakene blir ikke like prioritert som andre saker, og det er synd. Det er nesten som om et dyreliv ikke er verdt noe.

Dette er ikke bare en bok om dyrs rettigheter og mangel på sådan, men også om maktkamp og klasseskille. Ludlow er en enkel mann, mens to av guttene som var med på å skyte hunden hans, er fra en rik familie, og for dem er det lett å gjemme seg bak andre, og har også evnen til å lyve uten å blunke. De er den type folk som  gjør alt for å slippe unna. Synes at Ketchum er god på å frem alt dette på bare få sider. Han er også fordømt god på å provosere og la leseren leve seg gjennom det hovedpersonen føler. Han er veldig overbevisende i måten han skriver på. 

Dette er en bok som er god til å provosere, og  den er veldig dyster, men av og til trenger man en slik bok.


(Bakpå):

The old man hears them before

he sees them, the three boys

coming over the hill, disturbing

the peace by the river where hes

fishing with his dog. He smells

gun oil too, too much oil on a

brand-new shotgun. These 

aren't hunters, they're rich kids.

Who don't give a damn about

the river and the fish and the

man.

 

Or his dog.

 

Red is the name of the old man's

dog, his best friend in the world.

And when the boys shoot the

dog - for nothing, out of simple

spite - he sees red like a mist

before his eyes. And before the 

whole thing¨'s done there'll be 

more red.

 

Red for blood ...

 

"Jack Ketchum is a brilliantly

visceral novelist ... he is

suspensful, and his novels are

page-turners ... but these are

pages you will dread to turn ..."

    -Stephen King, from his

introduction to Jack Ketchum's

The Girl Next Door.
Originaltittel: Red
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen utgave på norsk
Forfatter: Jack Ketchum
Sjanger:
horror, thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
194
Forlag: Kunne ikke finne noen utgave på norsk
Norsk forlag: Overlook Connection Press
Utgitt: 1995
Min utgave: 2002 (Innbundet)
Lest: 04.02. - 11.02. 2021
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Troverdig, og boka er et godt bilde på hva urettferdighet er.
Omslag: 5 Søt hund som man har lyst til å gi en klem.
Baksidetekst: 5 Høres ut som et spesielt og vondt konsept, og det er det også.
Skrivemåte: 5 Ketchum forteller mye på få sider og er fordømt god på karakterbeskrivelser, selv når sidene er begrenset. Det er imponerende.
Favorittkarakter: Avery Ludlow. En mann som tar saken i egne hender og som higer etter rettferdighet.
Persongalleri: 5 Mange spennende og slu karakterer å bli kjent med. Det er lett å hate de som er helt skrudde.
Slutten: 4 Ikke den beste slutten, men heller ikke langt unna. Det er heldigvis ikke en naiv slutt.
Høydepunkt: Lettlest, engasjerende, mørkt og Ketchum er flink til å provosere.
Lavpunkt: Boka kunne godt ha inneholdt flere sider. Syntes familiehistorien til Avery er veldig dyster og fikk lyst til å vite mer om det. 
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

Andre bøker jeg har lest av Jack Ketchum: 


The Girl Next Door


2 kommentarer:

 1. Uvanlige høye terningkast fra deg Ina, det er gøy. Jeg er ikke spesielt glad i hunder, men sånn jeg forstår det på deg, så er ikke dette en "hundebok"? Har lest mye krim og spenning i det siste, men denne noterer jeg meg bak øret.
  Ser du leser Elskede barn, den slukte jeg i helgen, så jeg antar at du koser deg med den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å høre fra deg igjen. =) Det er ingen hundebok, men heller om båndet mellom hunder og mennesker, og menneskers bånd til dyr generelt. Som blir frarøvet sin bestevenn på verst tenkelige måte og som bare vil få litt rettferdighet. Det er en blanding av horrror og thriller. Tror du vil like den hvis du vil ha noe hardbarket.

   Det morsomme med Elskede barn er at jeg hadde null forventninger til den som de fleste bøker jeg skal lese, men synes virkelig om fortellerstemmen som er noe annerledes i thrillersjangeren. Det er lett å leve seg inn i denne. =)

   Slett