5. juli 2020

Månedens Bokanbefaling (juni)

Reklame: Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Omgitt av psykopater av Thomas Erikson, Hvert skritt du tar av Lisa Jewell, Pine av Francine Toon, og Nøkkelen i låsen av Ruth Ware, er fra egen boksamling

I juni leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge:

Den tause pasienten - Alex Michaelides
Omgitt av psykopater: Slik unngår du å bli utnyttet av andre - Thomas Erikson
Hvert skritt du tar - Lisa Jewell
Pine - Francine Toon
Nøkkelen i låsen - Ruth Ware
Min mørke Vanessa - Kate Elizabeth Russell
Ja, vi elsker - Tove Braathen

Åtte bøker ble lest i juni. Litt bedre enn månedene som har vært, men kunne ha lest mer. Det er ikke det at man ikke har tid. Det ble heller ingen seksere. Det har jeg ikke gitt de siste årene, som jeg kan huske. Det ble en femmer og en god del firere, så jeg er ikke helt misfornøyd.

4 av 6 planlagte bøker jeg hadde tenkt å lese og som jeg leste i i juni var: Pine av Francine Toon, Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell, Nøkkelen i låsen av Ruth Ware, og Ja, vi elsker av Tove Braathen. Spor i aske av Matthew Hall, skulle jeg også lese i juni, men startet ikke med den før sent ut i måneden, så jeg "rakk" ikke å bli ferdig med den innen månedsskiftet. Jeg skulle også lese Alle fugler små av Hanne Gellein, men det blir utsatt på ubestemt tid. Det er ikke glemt. Omgitt av psykopater av Thomas Erikson, begynte jeg på ganske sent i mai, og ble ikke ferdig med den før i juni. Leonardo da Vinci av Walter Isaacson, begynte jeg tidlig i februar. og ble ferdig med i slutten av juni.

Og hvilken bok likte jeg best i juni?

Leonardo da Vinci - Walter Isaacson

Kanskje litt feil å si at dette er den beste boka jeg leste i juni med tanke på at jeg har lest i den siden februar, men så stakk den av med beste terningkast i juni, så vil si det er godkjent.

Grunnen til at det tok litt tid å komme seg gjennom den, er at den er ganske stor og tung å holde i. Den er også veldig informativ og grundig, og jeg leser alltid i to-tre bøker samtidig. Derfor tok det litt tid. Det er en bok som må leses nøye, og tiden er vel verdt det. Walter Isaacson har blant annet skrevet en biografi om Steve Jobs. Han skriver med innlevelse, humor og god kunnskap. Derfor er jeg glad for å ha lest den stykkevis og delt, for selv om boka ser veldig pensumaktig ut, er den heldigvis ikke det. Den er spennende og underholdende. Man blir ikke bare kjent med hva Leonardo da Vinci har gjort og hva han er kjent som, men man får et bedre innlikk i ham som menneske. 

Andre bøker jeg likte godt i juni var: Omgitt av psykopater av Thomas Erikson, Hvert skritt du tar av Lisa Jewell, Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell, og Ja, vi elsker av Tove Braathen.

En liten, kort oppsummering av bøkene:

Omgitt av psykopater er nemlig om ... psykopater.  En lærerik, morsom og nøktern bok om psykopater og manipulasjon. Når man søker opp slike temaer på YouTube, finner man mange useriøse videoer om dette og som gjerne er overdramatiserte. Thomas Erikson skriver med en nøktern og saklig tone som er svært engasjerende. Han bruker fremdeles Disa modellen som han også gjorde i Omgitt av idioter, hvor man deler opp personligheter i fire farger og de fire fargene har ulike kjennetegn. Man trenger ikke å lese forrige bok for å forstå denne modellen, for den nevnes også i denne boka. Man lærer om hvordan psykopater tenker og oppfører seg, og gir eksempler på hersketeknikker og hvordan man kan eventuelt beskytte seg. Erikson nevner også en episode hvor han selv ble utsatt for en psykopat. Hvor nyttig denne boka er eller ikke er, kan jeg ikke svare for hver enkelte. Det får man selv bedømme, men et spennende tema, er det. Synes det er interessant å lese om atferd generelt.

Hvert skritt du tar av Lisa Jewell er en fiffig liten krimbok. Den er ikke fiffig på grunn av krimsaken i seg selv, som dessverre er altfor enkel å nøste opp, men det er noe fra en av karakterenes fortid som dras opp, og det er gjort på en litt smart måte. Så derfor jeg liker denne godt og jeg kommer til å lese mer av Jewell.

Den er om Joey som kommer tilbake til England, for å bo hos broren og svigerinnen sin. Hun tar med seg mannen sin, som hun giftet seg med etter å ha kjent i noen måneder. Hun har foreløpig ingen bosted, for hun har jobbet en god stund i utlandet, og de bestemer seg for å bo hos broren sin til de får råd til eget sted. Hun blir fort oppmerksom på en mann som bor i samme gate. Han er mye eldre enn henne, men likevel får hun følelse av forelskelse og begjær hver gang hun ser ham. Han er områdets nye rektor. Han er alltid godt likt av alle og han har reddet mange skoler fra å bli nedlagt, og mange kvinner forelskelser seg i ham selv om han er gift og har en sønn. Konen virker nesten fraværende og sønnen sitter ofte på rommet sitt og spionerer på nabolaget. Joey og denne mannen møtes ofte hverandre tilfeldig. Vil det føre til noe mer? I begynnelsen av boka får man vite at noen er drept, men man vet ikke hvem som er drept eller hvordan det skjedde. Boka blir brutt av avhør underveis hvor politiet avhører forskjellige vitner. Så det var ikke selve krimsaken som var så spennende, men selve karakterene. Man blir fort dratt inn i boka.

Det ble ingen femmer på Min mørke Vanessa av Kate Elizabeth Russell, men det var veldig nære. Understreker at jeg likte den veldig godt og den har en sterk historie. Likte denne Vanessa veldig godt som er noe uforutsigbar og morsom. Den er om en uskyldig forelskelse mellom henne og engelsklæreren. Hun er bare femten år, men er følelsene gjensidige? Vi møter henne også tidlig i trettiårene. En kvinne prøver å kontakte henne og få henne på hennes side. Hun hevder at hun ble misbrukt av samme lærer og trenger Vanessas støtte, mens Vanessa har kompliserte følelser for denne engelsklæreren. Hun husker tiden med ømhet og uskyld. Hvilken side velger hun til slutt? En metoo sak med en annen vri og spennende vinkling. En roman som er spennende og verdt å lese.

Den siste boka jeg vil gjerne anbefale i samme slengen mens man er godt i gang, er: Ja, vi elsker av Tove Braathen. Den er om tre mennesker som har sitt å stri med og to av dem jobber i samme butikk. Kenneth er assisterende butikksjef med mye ansvar til å være så ung. Klarer han å leve ved siden av jobben, og huske på å ha det gøy, eller blir det ikke tid til det? Connie er en av de eldste som jobber i butikken og hun er redd for å miste jobben, spesielt siden noen digitale kasser snart skal installeres. Hun liker seg ikke hjemme for familielivet er alt annet en bra. Vi møter også Darina, som har noe å skjule. Hun jobber hardt for å stå på norskeksamen og forhåpentligvis få fast jobb hos hjemmetjenesten. Men det er mye arbeid. Vil hun klare det eller blir det for hardt? Og hvorfor får hun brev fra politiet? Spennende bok om sårbare karakterer som prøver å leve livet sitt på en normal måte, selv om de til tider føler seg malplasserte. Braathen skriver godt om hverdag og utfordringer uten å overdrive.

Det var også bøker jeg ikke likte noe særlig og det var blant annet Pine av Francine Toon og Nøkkelen i låsen av Ruth Ware. Pine er horror og Nøkkelen i låsen er en thriller med en liten spøkelseshistorie. Begge fikk terningkast to.

Pine er en horrorbok for voksne, men på grunn av måten den var skrevet på, føltes den nesten ut som om den var skrevet for en yngre målgruppe, så sånn sett var jeg skuffet. Jeg liker å lese bøker fra alle målgrupper, men denne gangen var jeg ute etter en horrorbok for voksne, og det var den også, men likevel opplevdes den som noe barnslig. Ikke bare på grunn av at hovedpersonen er ti år, men selve handlingen og språket var en liten nedtur for meg. Det føltes ikke ut som en voksenbok av en eller annen grunn.

Den er om Lauren som lever alene med sin far og en hund. Moren hennes dumpet dem da hun var liten og forsvant fra deres liv. Siden vet ingen hvor hun har gjort av seg. Faren hennes sliter med sorgen ennå. Lauren er blitt ti år og likevel er det et tema han ikke snakker om. Å snakke om moren hennes er for vondt. På skolen blir hun mobbet av de andre jentene, men heldigvis har hun kompisen Billy og en annen tenåringsjente som hun henger sammen med når hun ikke er på skolen i Edinburgh.
På vei hjem en kveld kjører Lauren og faren hennes nesten ned en kvinne som står i veien. Hun er blek, lettkledd og gir ikke uttrykk for noe, og de tar henne med seg hjem. Neste dag er hun borte og faren hennes husker ikke hendelsen. Dette skjer gang på gang. Lauren ser denne kvinnen av og til sammen med andre. De andre glemmer henne med en gang, men det gjør ikke Lauren. Det virker som om andre får hukommelsestap av å se denne mystiske kvinnen som lusker i skogkanten, men det gjør ikke Lauren. Hvorfor og hvem er hun?

Jeg likte at plottet foregikk i en isolert landsby i Skottland, og at den hadde noen gode scener, men alt i alt ble det for mye om familiebånd og det blir for sentimentalt. Jeg vil heller ha skremmende horror og horror er ikke som det var før i tiden. Liker ikke at den tar en vending at horror skal være rørende istedet for skremmende. Det stemmer ikke helt.

Nøkkelen i låsen av Ruth Ware har også litt overnaturlige elementer i seg og det var derfor jeg hadde lyst til å lese den. Ruth Ware er som kjent,, skriver veldig enkle bøker og som er svært forutsigbare, og av og til velger jeg hennes bøker på grunn av det, når man vil ha noe lett. Så det er ingen favoritt for å understreke det.

Den er om Rowan som kjeder seg og som ikke lenger trives i jobben i barnehage av ulike årsaker. Dessuten føler hun seg noe ensom. Da hun oppdager en annonse helt tilfeldig, om en familie med fire barn som ønsker barnepike på lang sikt, blir hun nysgjerrig. Hun svarer på annonsen og senere blir hun tilkalt på jobbintervju. Hun reiser hele veien fra London til et øde sted i Skottland. Huset hun kommer til har gammelt opphav og deler av det er omgjort til et svært moderne smarthus som drives av en app som kalles Happy. Ikke alt i huset blir brukt gjennom appen, men det meste. Rowan får jobben, og sjokket er stort når hun får alt ansvaret selv allerede neste dag, for foreldrene til barna skal på jobbreise en stund. Hun får ikke møte det eldste barnet med det første, siden hun er på internatskole, men vil barna like henne? Det er ikke bare barna som gir henne utfordringer, men huset også. Skremmende scener oppstår. Vil hun holde ut?

Som sagt så ville jeg lese denne boka på grunn av at den inneholdt overnaturlige elementer, fordi det er jeg svak for. Men synes det meste med boka var svakt. Karakterene, historien og vendingene. Spenningen ble heller ikke større da en del blir avslørt allerede i baksideteksten. Så det tar vekk en del av intensiteten, dessverre. Lettlest og grei bok der og da, men ikke mer enn det.

En bok som jeg likte litt bedre, men som heller ikke var helt overbevisende, var Den tause pasienten av Alex Michaelides. Jeg ville lese den fordi konseptet virket spennende og underlig, men den opplevdes som mange andre psykologiske thrillere. Det blir for forutsigbart og jeg likte oppbygningen av historien bedre enn historien og karakterene. Synes det ble noe blekt med boka, så det var dessverre ingen spennende psykologisk thriller for meg.

Det ble en litt lang oppsummering dette, men det blir det ofte når det gjelder oppsummeringer. Noen skuffelser ble det, men som regel en grei lesemåned med gode utvalg.

Jeg har ikke skrevet anmeldelse av alle bøkene jeg har lest, men det kommer etter hvert.

Ryggperspektiv av bøkene:

(Dårlig bildekvalitet på grunn av regnvær. Blir så mørkt innendørs).


2 kommentarer:

 1. Bra oppsummering dette Ina.:)

  Walter Isacsen vet jeg skriver gode bioer, siden jeg likte bioen om Steve Jobs.
  Psykopatboka vurderer jeg å lese. Har lest en del bøker om psykopati før, men denne virker litt annerledes. Så kanskje..
  Lisa Jewell har jeg en bok av her på vent, som den ene søstra mi la igjen her, godt at du likte den du har lest av henne.
  Mørke Vanessa har jeg så vidt begynt på, men den må vente litt.
  Og Den tause pasienten likte jeg vet du.
  God leseuke Ina.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Håper ikke innlegget ble for rotete, for det har det lett for å bli i slike innlegg. =)

   Håper du leser Omgitt av psykopater for den er veldig interessant og gir mange eksempler på hvordan de er og beskriver forskjellige situasjoner. Den er veldig lærerik og underholdende.

   Har en bok til liggende av Jewell jeg også som jeg ikke har lest ennå, og det er, Så var hun borte. Kommer til å lese den om ikke så lenge. Har også lyst til å lese hennes nyeste: Da jeg fant deg. Håper du gir henne en sjanse og er spent på hva du mener om Min mørke Vanessa av Russell. Jeg likte den bedre enn forventet.

   Vet du likte Den tause pasienten bedre enn meg. Tror også Tine likte den like godt som deg. Jeg prøvde å like den, men ble ikke helt overveldet, men interessant med forskjellige meninger. =)

   Tusen takk, og i lige måde, Anita. =)

   Slett