12. april 2020

Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite - et annerledes søsterforhold

Reklame: Eksemplar mottatt fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse 


Du visste kanskje ikke at klorblekemidler døyver lukten av blod. De fleste bruker klor til alt mulig rart, i den tro at det er et universelt rengjøringsmiddel, uten å ta seg tid til å lese produktinformasjonen på flasken, og uten å bry seg om å se nærmere på resultatet. Klor desinfiserer, men det er ikke et godt egnet rensemiddel, så jeg bruker det bare etter at jeg først har vasket baderommet rent for alle spor av liv, og død.

Korede og Ayoola er ikke som andre søstre. Den ene dreper, mens den andre vasker og rydder opp åstedet.

Sterk søsterbånd på godt og vondt?
De er søstre, men svært ulike. Ayoola er den som flyter gjennom livet uten særlig til bekymringer. Hun har også en skjønnhet som de fleste snur seg etter og misunner. Korede føler seg som en grå mus ved siden av henne, men hun er den sterke av dem. Den dyktige og ansvarsfulle. Hun har en seriøs og respekterende jobb. Til tross for deres uenigheter, beskytter hun søsteren sin til enhver pris, også når hun dreper. Hun dreper de hun dater, og Korede kommer og vasker åstedet, legger en plan sammen som skal få dem til å virke uskyldige. Men vil det gå i det lange løp, og er blod tykkere enn vann i alle situasjoner? De har stått sammen i mange år og hadde en far som tyranniserte hjemme. På jobben bekrefter Korede det ene og det andre for en pasient som ligger i koma. Vil han huske hva hun har sagt hvis han en dag skulle våkne?

Dette høres kanskje ut som en alvorlig bok, men det er det ikke. Til tross for alvorlige hendelser, blir mye fortalt med humor, og liker man litt kynisme, er dette morsomt. Jeg liker kynisme, humor som er litt på grensen, både på film og i bøker. Må innrømme at jeg var skeptisk til denne boka på forhånd og trodde ikke det ville være en bok for meg, for er ikke så veldig glad i humorbøker generelt, men denne var både sprek og spesiell. Kaptilene er svært korte og man blir godt kjent med det sære søsterforholdet, og deres familieliv. Den muntre og rare tonen fascinerer, fordi den føles så malplassert i en slik type setting, og det er kanskje meningen, også?

Annerledes mordbok
Til tross for at jeg var veldig skeptisk til boka før jeg leste den, var den svært underholdende og sær. Mord blir beskrevet på en litt annen måte enn man er vant til, for eksempel i krimbøker. Det er en lett tone over det hele.  Til og med den truende hjemmesituasjonen de vokste opp i, blir beskrevet som om noe som er helt normalt. De normaliserer det uvanlige på en måte. Mulig fordi det er noe de er vant til, og ting går over til autopilot? Ikke godt å si. Synes også sjalusien mellom søstrene er småmorsomt, selv om man også synes synd på Korede siden Ayoola får så mye oppmerksomhet fra menn, enn det hun selv gjør. Likevel prøver hun å skjule at det ikke gjør henne noe. Boka er både morsom og vond på en gang. Det er som om de ikke vil at noen skal synes synd på dem. At ting er som det er.

Det er mye mer å si om denne boka, men velger å holde anmeldelsen kort denne gang, med tanke på at boka er svært kort. Det skal ikke mye til før man avslører noe. Advarer om at det ikke er en bok for alle. Det kommer an på hva slags humor man har. Den fikk meg ikke til å le, men den var underholdende på en mørk og ironisk måte. Vil også minne på at dette er en vanskelig bok å definere.

(Bakpå):

BLOD ER TYKKERE - MEN VANSKELIGERE
Å FJERNE FRA TEPPET - ENN VANN

Da Korede blir avbrutt i middagen av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun bør gå til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Familien kommer først.

"ET BOMBENEDSLAG 
AV EN BOK - SKARP,
EKSPLOSIV, MORSOM."
New York Times

"FEBRILSK."
Paula Hawkins

"GJØR ET UUTSLETTELIG
INNTRYKK."
Irish Times

"SPEKKET MED DEN
MØRKESTE HUMOR."
Booklist

Originaltittel: My Sister, the Serial Killer 
Norsk tittel: Min søster er seriemorder
Forfatter: Oyinkan Braithwaite
Sjanger: mysterie, humor, men egentlig en vanskelig å definere helt konkret
Målgruppe: voksen
Antall sider:
231
Forlag: Doubleday
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2018 
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 19.03. - 25.03. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Sprek handling og karakterer, og ikke minst fortellerstemme. Det er noe fresht over det hele.
Tittel: 4 Interessant og avslørende tittel i grunn.
Omslag: 5 Jeg liker vanligvis ikke omslag med ansikt(er) på, men siden hun bruker solbriller, blir hun likevel litt anonym. Omslaget har noe hip - hop, og gangster over seg. Liker spesielt godt motivet i solbrillene. Det er litt creepy.
Baksidetekst: 4 Annerledes og det gir mersmak. Også morsmt at baksideteksten er litt dekorert.
Skrivemåte: 5 Veldig rett frem skrivemåte, kynisk og levende.
Favorittkarakter: Korede. Man får sympati for henne. Hun jobber hardt og gjør sitt beste.
Persongalleri: 4 Spennende, man blir godt kjent med dem på få sider. 
Slutten: 3 Kanskje det svakeste med boka og som skuffet meg noe.
Høydepunkt: Gode karakterbeskrivelser. god bruk av humor og levende fortellerstemme.
Lavpunkt: Kanskje litt ensformig underveis og ikke mye overraksende som skjer. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020 

4 kommentarer:

 1. Så kjekt å høre at du likte denne, jeg venter på den på biblioteket, så det blir nok min tur en gang utpå sommeren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ble litt overrasket for var svært skeptisk til den i begynnelsen, men likte særheten i den veldig godt. Vet du er skeptisk på den du også, og er derfor ekstra spent på hvor du lander etter du har lest den. Blir nok en fin sommerlesing. =)

   Slett
 2. En virkelig vanskelig bok å definere! Jeg begynte ikke å le mens jeg leste men jeg ble underholdt på innsiden :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt. Ble usikker på hvilken sjanger jeg skulle plassere den i mens jeg skrev anmeldelsen, fordi den er litt blandet. Jeg lo ikke jeg heller. Det skal mye til for å få meg til å le, men likte godt særheten og vittighetene. =) Man blir underholdt.

   Slett