10. april 2020

Helgelektyre(329)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Jente (16) meldt savnet av Emma Rowley,  The Garden of Bewitchment av Catherine Cavendish, The Institute av Stephen King, Jenta i isen av Robert Bryndza og Geomorphia av Kerby Rosanes, er fra egen boksamling 


Jente (16) meldt savnet - Emma Rowley
The Garden of Bewitchment - Catherine Cavendish
The Institute - Stephen King

Egentlig begynte helga i går siden det er påske, men siden jeg ikke har hatt påskefølelse/feriefølelse på flere år, legges dette som vanlig på en fredag. Så lenge det er mulig.


Tidligere i dag leste jeg ut denne:

Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom - Kim Fupz Aakeson og Stian Hole

Det er en fin barnebok om en litt annerledes klovn. Folk liker ham ikke fordi han er morsom, men fordi han er en slags tankevekker, og får frem godsiden i folk. Man får et litt annerledes inntrykk av klovner i denne boka som er laget av en danske og en nordmann. (Syntes det var en morsom touch å ha med det norske og danske flagge på sirkusteltet i boka). Både historien og illustrasjonene er fine og kreative. Boka er ikke morsom, men får frem en side av folk som man ikke bruker ofte. Nemlig å tenke på andre enn seg selv.

Som sist helg leser jeg fremdeles Jente (16) meldt savnet av Emma Rowley. Ukjent bok og forfatter for min del. Den er helt ok, hverken mer eller mindre. Lenge siden jeg har lest en virkelig intens psykologisk thriller, og denne er ikke en av dem.

Jente (16) meldt savnet, er om en desperat mor som ikke gir opp kampen med å finne sin savnede datter. Politiet mener hun bør gi opp og mener det begynner å rable for henne, etter at det har gått en tid uten å komme noe særlig videre i saken, og til og med hennes nærmeste begynner å tvile på hennes påstander, også når hun finner noe mistenkelig. Uansett hvor vondt det er, mener de at hun må gå videre i livet hennes. Hennes mann har gått fra henne og funnet enn annen, mens hun sitter alene i det store huset med en katt og savnet etter datteren. Men saken tar en stor vending, spesielt for henne da hun en kveld sitter alene på jobb gjennom stiftelsen som kalles Message in a Bottle. En hjelpetelefon som rømte tenåringer kan kontakte hvis de ikke vil kontakte sin familie av en eller annen grunn, direkte. En kveld hun jobber der alene, får hun en merkelig samtale som blir avbrutt og som har dårlig dekning, men på grunn av stemmen går det opp for henne at det er hennes datter Sophie. Ved hjep av denne telefonen, og andre spor som dukker opp som bekrefter hennes mistanke om at datteren muligens ikke har rømt, gjør det ikke enklere å få politiet over på hennes side. Vil de noen gang høre på henne, eller kommer de bare til å stemple henne som ustabil? Hun føler seg heller ikke bedre når hennes nærmeste begynner å tvile.

Helt grei konsept med litt spenning og troverdige karakterer, men den ligner noen psykologiske thrillere man har lest før. Man skjønner også tegningen altfor tidlig.

Natt til søndag i forrige uke begynte jeg å lese The Garden of Bewitchment av Catherine Cavendish. Jeg liker både settingen og atmosfæren veldig godt. Den er ikke skremmende som jeg hadde håpet på, men heldigvis har den noen ekle scener. Det er en horrorbok om et spesielt og nært søsterforhold. Boka fremstiller også slutten av 1800-tallet. Søstrene Evelyn og Claire skriver og jobber med en bok som de håper på å få publisert en gang i fremtiden. Uansett, har  de skriving og lesing som hobby. De er godt voksne og ugifte kvinner, begge to. Derfor blir de sett på som noen "utskudd" i bygda. De har heller ingen foreldre lenger, men har arvet en fin sum, så de klarer seg bra. Men på den tiden, hvis man ikke var gift og hadde barn før fylte 35 år, ble man sett ned på av andre, og det føler de at de blir av de andre innbyggerne. Det hjelper heller ikke at de er tvillinger, noe som var litt uvanlig på den tiden. De ønsker å flytte for å få mer privatliv, noe de gjør. På en gåtur i nærheten av deres nye hjem, møter Evelyn en mann som bor i nabohuset sammen med sin kusine. Hun blir nysgjerrig på ham, og han forteller henne om et slags brettspill han kom over da han var liten som han ikke har sett siden. Et brettspill med hus, hage og forskjellige deler for å bygge ferdig hagen og den slags. En annen versjon av et dukkehus. Han ble skremt av det fordi noe ondt ble løst ut av spillet. Siden den gang har han ikke sett det. Senere finner Evelyns søster, Claire et slikt brettspill på rommet sitt. Hvordan har den havnet der. Har naboen noe med dette å gjøre? Og hvorfor får man dårlige vibber av brettspillet? Veldig morsomt og interessant konsept, og Cavendish er flink på å beskrive det gotiske og beskrive stemning. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har hørt om henne før, så er spent på fortsettelsen.

Var ikke meningen at dette skulle bli langt, men konseptet i den boka er litt vanskelig å forklare i korthet.

Som mange andre helger, leser jeg ennåThe Institute av Stephen King. Den er stor og jeg leser tregere på engelsk. Men når jeg leser King og bøker generelt fra horrorsjangeren, foretrekker jeg å lese slike bøker på engelsk, for synes horrorbøker blir noe komisk og rart på norsk. Det blir ikke helt det samme, så da bruker jeg heller ektra tid når jeg leser på engelsk. Jeg har det heller ikke travelt.

Innrømmer at starten var litt tam og treg, men det har hentet seg veldig opp.The Institute er om barn som blir kidnappet og ført til en bygning med et lekeuteområde som ligger øde til. De må gjennom noen rare tester, og rommene deres ser nesten ut som de rommene de hadde hjemme. Hvem i administrasjonen kan de stole på og ikke? Hvem er de greie og de slemme? Hva gjør de her? Hvorfor må disse barna gjennom rare tester, og vil de oppleve frihet noen gang igjen? Veldig fascinerende og motiverende lesing så langt.

Ved siden av leser jeg stykkevis og delt i Leonardo da Vinci av Walter Isaacson. Grunnen til at jeg leser den noe stykkevis, er fordi det er en stor bok med mye informasjon og jeg liker å fordøye det jeg leser. Det er da jeg husker best også. Det er uansett en veldig spennende mann å lese om.

Tror jeg blir ferdig med boka av Emma Rowley i kveld eller i morgen, og da er neste bok ut Flaggermusmusikk av Tyra Teodora Tronstad. Det eneste jeg vet om den er at det er en ungdomsbok, og ellers liker jeg å være så uvitende som mulig om en bok før jeg leser den. For ofte er baksidetekster lange og avslørende. Jeg har lest baksideteksten, men kjenner ikke til konseptet så godt, og liker ikke å fortelle om en bok før jeg i det minste har begynt å lese den. Det er tryggere sådan.

Trodde jeg ville bli ferdig medThe Garden of Bewitchment i denne uka, men er nå litt usikker, selv om det er en kort bok, men vil gjerne kose meg med atmosfæren i den så lenge som mulig. MEN, hvis jeg blir ferdig med den i løpet av helga, blir neste bok Jenta i isen av Robert Bryndza. Det er greit å ha noen bøker planlagt, så man slipper å sløse lang tid på å velge.

Jeg har også fargelagt i det siste og jobber for tiden med en dobbelside:


Husene på ryggen er veldig morsomme å fargelegge. 😊

Motivet er fra denne boka:

Geomorphia - Kerby Rosanes

God påske. 🐥

Ukas låt: Psychosocial - Slipknot



6 kommentarer:

 1. Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom var en fantastisk tittel! :-) Jeg er veldig glad i sånne lange setninger som tittel :-)
  Jeg er enig i at horror på norsk ikke alltid er så bra, men Galgedans som kom ut nå i år funker :-)
  The Garden of Bewitchment fikk jeg lyst til å lese. Hva gjør du med engelske bøker, kjøper du dem på Kindle eller som papirbøker? Jeg kjøper noen som papirbøker og noen som ebok. Kommer an på hvor dyre de er som papirbøker. Som regel ender jeg opp med klassikere som ebok og fantasy som papirbok :-)
  Ha en riktig fin påskehelg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg enig i og prøv å si tittelen muntlig. Det går nesten ikke. Det blir for mye rot med tunga. =)

   Noe norsk grøss er bra men synes ikke at oversettelser blir det samme og for hjemmekoselig. Synes spesielt ikke King blir det samme på norsk, for han har en særegen måte å fortelle på som er nesten umulig å kopiere. Men skal sjekke ut Galgedans. Synes at det er dårlig at norske forlag ikke gir ut så mye horror, men det er vel på grunn av at det er en sjanger som ikke blir tatt på alvor.

   Jeg kjøper ofte de engelske bøkene gjennom bokklubben eller platekompaniet, og leser papirformat. Er ikke nøye på om det er innbundet eller pocket. Prøvde å lese noen e-bøker på nettbrettet de første årene jeg hadde det, men jeg ga opp for trivdes ikke så veldig med det. :/Bøker tar mer plass, men det har sin sjarm. =) Misunner de som trives med å lese på Kindle/forskjellige nettbrett, men finner ikke trivselen med det. Er litt lei av at alt skal være så teknologisk.

   Takk det samme, og gjerne sjekk ut The Garden of Bewitchment. Tror du vil like den. =) God påske!

   Slett
  2. Bare som et tips. Hvis du kjøper engelske bøker på The Book Depository så får du dem til engelske priser (mye billigere) og du slipper å betale for frakt.
   Tilsammen sparer du ganske mye på bøkene. Bakdelen er at det tar litt lenger før bøkene kommer. (Det står 4-8 dager, men jeg opplever at det tar litt lenger tid enn det. Nå i disse koronatider tar det enda lenger siden det ikke går så mange fly). https://www.bookdepository.com/ er basert i England og er en veldig kjent bokhandel du kan stole på (du trenger ikke være redd kortdetaljer eller sånn skal misbrukes).

   Ha en riktig fin påskesøndag!

   Slett
  3. Takk for tips. Har hørt mye om The Book Depository gjennom youtube og engelske bokbloggere, men foretrekker å kjøpe der det brukes faktura enn så lenge. Synes at platekompaniet og bokklubben er rimlelig så langt. Gjennom bokklubben får man bonuskroner når man er medlem, og synes at det er et greit opplegg. Kommer til å bruke The Book Depository en dag jeg føler meg sikrere på bruk av kort på Internett. Er ikke paranoid eller noe, men føler meg sikrere ved bruk av faktura. Noen ganger føler jeg at jeg er født i feil tid. Samfunnet er litt for moderne for meg. =)

   Tusen takk og i lige måde. Håper du har en fin og rolig påskehelg. =)

   Slett
 2. Svar
  1. Takk og i lige måde! Og god påske. =)

   Slett