5. april 2020

Månedens Bokanbefaling (mars)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Dø av skam av Mark Billingham, er fra egen boksamling

I mars leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge:

Dø av skam - Mark Billingham
5 minutters eventyr - Peter Gotthardt
Dukken - Yrsa Sigurðardóttir
Min søster er seriemorder - Oyinkan Braithwaite
Slakt - Espen Skjerven

Bare fem bøker ble lest i mars. Jeg hadde ikke dårlig leselyst eller noe, men leste litt store bøker og spillet Animal Crossing: New Horizons kom ut. Et spill jeg har ventet på siden i fjor høst, og det har vel stjålet en del tid. Så skulle gjerne ha lest fem bøker til. Noen blir nok aldri voksen ...

4 av 6 planlagte bøker ble lest i mars. De planlagte bøkene jeg leste var: Dukken av Yrsa Sigurðardóttir, 5 minutters eventyr av Peter Gotthardt, Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite og Slakt av Epsen Skjerven. Jente meldt (16) av Emma Rowley, og Naboparet av Shari Lapena skulle jeg også lese i mars, men det ble litt mot slutten av måneden, så de ble med meg inn i april. Jeg leser mye, men ikke fort. Leser i helt vanlig tempo, tror jeg. Dø av skam av Mark Billingham skulle jeg lese i februar, men ble ikke ferdig og fortsatte med den i mars. Men fikk i hvert fall lest noen av bøkene jeg hadde planlagt å lese.

Jeg føler meg heldig med valg av bøker jeg leste i forrige måned, siden det var bare en bok som ikke falt helt i smak.  Det er ikke verst. Som regel er det motsatt.

Og hvilken bok likte jeg best i mars?

Slakt - Espen Skjerven

Boka er ikke original, men har en snerten tempo som jeg liker. Ofte oppleves krimbøker saktegående og det tar tid før det skjer noe, men her er det jevn tempo og stadig noe som skjer. Advarer om at den er veldig mørk. Temaer som prostitusjon og menneskehandel, og en del andre mørke temaer blir gravd opp, men som likevel er svært aktuelle.

Dette er første bok i en krimserie. Politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka er gode venner og jobber tett sammen. Da investor Erik Hoff er mistenkt for drap på to menn som ble myrdet på en grov og morbid måte, blir han mistenkt. Men noe gnager i Tom. Hver gang han føler en sak ikke er over, eller at noe ikke stemmer, er har han som regel rett. Han gir seg heller ikke før han får svar. Han bestemmer seg for ikke å legge saken død. Jo mer Tom og Dagny graver i saken jo mørkere blir det, og livene deres og rundt dem er i fare. Kommer de til å finne ut hvem som står bak alt, før saken kommer ut av kontroll?

Som sagt en svært mørk og dyster krimbok som tar mange vendinger. Selv om man finner ut av ting før politibetjentene gjør det, ødelegger det ikke spenningen, og man vil bare fortsette å lese. En sterk debut.

En annen bok som jeg likte veldig godt og som jeg gjerne ville det skulle være månedens bokanbefaling er: 5 minutters eventyr av Peter Gotthardt. Man er kanskje for gammel til å lese eventyr, men hva gjør vel det? Denne boka byr på 25 eventyr, kjente og ukjente. De er lett skrevet og har med flotte illustrasjoner som er laget av Sussi Bech og Bente Bech. Eventyrene er kanskje ikke slik man er vant til å høre/lese dem, men det gjorde ikke noe. En flott eventyrbok i stor bokformat. Det har sin sjarm og man blir litt nostalgisk av å lese den.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Dø av skam skulle jeg egentlig lese i februar, men ble ikke ferdig med den før et godt stykke inn i mars. Det er en stor bok på nesten fem hundre sider, men den var spennende og fascinerende. Selv om jeg brukte lang tid på den, var det vel verdt det. Jeg likte sammenblandingen av karakterene og karakterbeskrivelsene. Det er mange man ble nysgjerrig på. Jeg har også lyst til å lese mer av Billingham.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Det var også en bok jeg var skeptisk til (selvfølgelig), og det var Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite. Den har fått litt delte meninger, noe som er forståelig, men jeg likte den bedre enn jeg trodde jeg ville gjøre. Jeg liker kynisme i bøker og filmer. Humor som er litt på kanten. Den er også om et spesielt søsterforhold. Korede og Ayoola er som natt og dag, men Korede tar vare på henne uansett. Ayoola er den som har det lett i livet og har en naturlig skjønnhet som mange faller for. Korede er enkel, jobber hardt og er ansvarsfull. Hver gang Ayoola roter til noe, kommer Korede til unnsetning, også når Ayoola dreper noen. Som den vaskeekseperten Korede er, vasker hun åstedet og sammen prøver de å legge en plan om hvor uskyldige de er. Men vil det vare? Og kommer Korede alltid til å stille opp?
Morsom historie om et spesielt bånd man ikke glemmer med det første. Så er glad forat jeg ga boka en sjanse.

Det var en bok jeg brukte veldig lang tid på, omtrent halve måneden og det var: Dukken av Yrsa Sigurðardóttir. Den hadde i grunn et godt konsept med noen skrekkelementer, men synd at ikke skrekkelementene ble utnyttet godt nok. Syntes boka ble veldig langtekkelig og var veldig snakkesalig. Skjønner at det er politikrim med mye avhør som pågår, men det ble noe trått i lengden. Boka er om Huldar som er på leting etter en tenåring. Hun kan være vitne i flere saker. Er det derfor hun er forsvunnet? Hun har for vane å forsvinne og så komme tilbake igjen. Som liten fant hun en dukke under en båttur. Dukken er nesten råtnet opp, men likevel bestemmer hun seg for å ta den med hjem, og det er da mye vondt i livet hennes skjer. I ung alder påstår hun at det er dukken sin feil. At den er besatt eller noe. Men har dukken noe med livet hennes og de tragiske tingene som skjer i det hele tatt? Uansett blir det en viktig brikke.

Som sagt, boka kunne ha vært spennende, men det blir alfor mange beskrivelser og døde partier her og der. Man blir noe utålmodig underveis. Så ble ikke helt den store krimboka for meg.

Bortsett fra det var mars en fin lesemåned hvor jeg likte de fleste bøkene som ble lest, og det er sjeldent. 😊

Ryggperspektiv av bøkene:


5 minutters eventyr er ikke med på bildet, for den er lagt vekk siden den skal gis bort til noen i den rette målgruppa.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Bare hyggelig. Gjerne gi noen av disse bøkene et forsøk. =)

      Slett