3. april 2020

Helgelektyre(328)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Jente (16) meldt savnet av Emma Rowley, Naboparet av Shari Lapena, og The Institute av Stephen King, er fra egen boksamling


Jente (16) meldt savnet - Emma Rowley
Naboparet - Shari Lapena
The Institute - Stephen King

Mandagskvelden leste jeg ut denne:

Slakt - Espen Skjerven

I noen perioder er jeg "lei" av krim. Noen ganger leser jeg det ofte, og andre ganger må man ta et avbrekk. Jeg liker stort sett krim, men ikke alt er spennende. Men det er denne, og er en av de bedre krimbøkene jeg har lest i år.  Selv om temaene er ganske mørke, som prostitusjon, menneskehandel og mye mer, så er alt som er nevnt aktuelle temaer, som er viktig å ta opp. Så det er kanskje ikke en bok for de som er ekstra sensitive eller ikke helt fan av mørke temaer.

Slakt er om en sak som tar en overraskende og mørk vending. Politibetjentene Tom Grayston og Dagny Stokka er gode venner og kjenner hverandre godt. De jobber veldig bra sammen. Da investor Erik Hoff blir mistenkt for å ha drept to menn på en morbid måte, føler Grayston seg sikker på at saken ikke er over, og begynner å grave videre. Sammen med Dagny undersøker de et nettverk som styrer med mange mørke saker. De kommer over noe sjokkerende og vulgære ting. Men kommer de til å finne bakmennene som står bak alt det fæle de utsetter uskyldige mennesker for?

Selv om noe var forutsigbart og opplagt, synes jeg ikke det ødela noe av spenningen, for boka var skrevet på en realistisk måte, med troverdige karakterskildringer og handlingen hadde et jevn og fint tempo. Slik er det ikke i alle krimbøker.

Samme kveld begynte jeg så vidt å begynne på en psykologisk thriller som var noe ukjent for min del; Jente (16) meldt savnet av Emma Rowley, og den er ikke så verst så langt. Sophie forsvinner da hun påstår at hun skal ligge over hos en venninne. Men når foreldrene ringer venninnen hennes og finner så en lapp liggende igjen i huset senere, frykter de det verste. Hvor har hun dratt og hvorfor? Imellomtiden jobber moren hennes for Message in a Bottle. Hvor savnede/rømte tenåringer kan ringe og oppdatere, hvis de ønsker. En dag hører hun en velkjent, redd stemme. Er det datteren hennes, Sophie? Og hva prøver hun å si gjennom den skurrende linjen?

En typisk psykologisk thriller om en bekymret mor med det klassiske spørsmålet: Innbiller hun seg ting?

Naboparet av Shari Lapena blir med meg i en helg til. Jeg liker konseptet, men sliter litt med fortellerstemmen og karakterene. Karakterene er veldig overflatiske og en smule irriterende, og fortellerstemmen virker mer oppsummerende istedet for beskrivende. Så, det er litt vanskelig å leve seg inn i historien av den grunn. Det blir litt tynt og har en følelse av at jeg ville ha likt boka hvis det ble brukt en annen type fortellerstemme. Uansett, er boka om en kidnappingssak. En babyjente forsvinner mens foreldrene er hos naboparet rett ved siden av. De deler en felles vegg. Barnevakten har avlyst, men Marco insisterer på å gå for å feire nabomannens bursdag. Anne nøler, men de tar med seg babycallen og blir enig om å dra hjem og sjekke til henne hver halvtime. Men når de kommer hjem sent på natten, står døra åpen på gløtt og deres Cora er borte. Hvem har tatt henne, og hvem er ondskapsfull nok til å kidnappe et barn?

Som sagt, spennende konsept, men er ikke helt fan av karakterene eller skrivemåten. Savner mer dybde og troverdighet. Det er noe naivt over det hele.

Jeg leser også videre iThe Institute av Stephen King, som jeg liker bare bedre og bedre. Den er litt treg i begynnelsen, men den tar seg veldig opp, og holder på mystikken. Den er om barn fra ti års alderen og litt opp i tenårene, som er fanget i en slags institusjon som ligger øde til. Luke Ellis  er en av dem. Han ble kidnappet fra sitt hjem mens han sov, og våkner opp i et soverom som ligner hans eget, men det er ikke hans eget rom. For når han går i gangen, er det en korridor med flere dører, og det er absolutt ikke hans eget hjem. Vet foreldrene hans at han er kidnappet, og hva har skjedd med dem? Han blir kjent med andre barn som har vært der en stund, og nye som kommer etter ham. Hvorfor er de der, og hva vil administrasjonen gjøre med dem? Jeg er spent på fortsettelsen.

Ved siden av leser jeg videre om Leonardo da Vinci av Walter Isaacson. Inntrykket av at han måtte ha vært en eksentrisk og spesiell mann, begynner å stemme. Men jeg liker de som er eksentriske og som skiller seg ut på en god måte. Det er morsomt å lese om ham som kunstner og menneske.

I løpet av helga skal jeg også lese en barnebok som heter: Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom av og Stian Hole. Noen ganger når man leser litt tunge bøker, trenger man noe lett ved siden av. Synes det er en grei ordning.

Jeg har også fått fargelagt litt i denne uka her, og har kommet i gang med dette motivet:

Blir kanskje ferdig med det til neste år. 😀 Det er en av de morsomste illustrasjonene jeg fargelegger.

Motivet er fra denne boka:

Geomorphia - Kerby Rosanes

God helg.

Ukas låt: Killing Loneliness - HIM2 kommentarer:

  1. God helg, og god påske! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk og i lige måde. Håper det står bra til med deg og dine. =)

      Slett