22. april 2020

Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom av Kim Fupz Aakeson og Stian Hole - et annet perspektiv på klovn

Reklame: Eksemplar mottatt fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse 


Men Dummy er dessverre ikke særlig morsom. Dummy kommer inn i manesjen og lager ballongdyr: en hund, en giraff. Han snubler over de litt for lange skoene sine. Han setter seg på hatten sin så den blir helt flat.
    Og det er ingen som ler, folk ser på Dummy og begynner å tenke på andre ting, som at livet noen ganger er vanskelig. At ting ikke allltid lykkes. At man godt kan føle seg som litt av en klovn.

Danske Kim Fupz Aakeson og norske Stian Hole har laget en bok om en klovn som påvirker folk på en annen måte enn med morsomheter.

Et ensidig yrke?
Klovnen Dummy ligger tynt an. Han får stadig kjeft av sirkusdirektøren, som truer med å gi ham sparken hvis opptredenene hans ikke blir litt morsommere. Stakkars Dummy får drahjelp av løven Leo, som er i ferd med å bli pensjonist, og Dummy tar i mot alle råd. Han gjør alt han kan for å beholde jobben. Det går litt bedre, men det er vanskelig å gjøre sikrusdirektøren fornøyd. Til slutt blir han gitt opp av direktøren, og blir sittende med Leo. Vil publikum savne ham, og forlange ham tilbake? Eller er han bare et glemt sirkusnummer?

Først og fremst; hvem sier at klovner skal være morsomme? Det finnes da både triste og skumle klovner, også. Også er det klovner som er ufrivillig morsomme. Dette er en vemodig bok om sårbarhet, aksept og omtanke. Klovnen Dummy har en egen evne til å få folk til å tenke på andre enn seg selv. Han gir dem en pause fra å tenke på seg og sitt, og heller skjenke en tanke på noen de bryr seg om, og kanskje tilbringe mer tid med dem. Gjøre noe for dem. De får dem til å tenke gode og sympatiske tanker. Ikke alt trenger å være morsomt, selv om man er klovn.

Morsomme og fine illustrasjoner
Synes også at illustrasjonene bidrar med sitt. Det morsomme med det er at det ser nesten ut som klipp og lim aktig utført med Photoshop, med en humoristisk vri. Synes det bidrar med å løfte opp både historien og karakterene. Det er gjort på en gøyal måte. Hvordan illustrasjonene er laget, vet jeg ikke, men det er det inntrykket jeg får. Jeg liker også små og fiffige detaljer som skiltet på sirkusteltet hvor det står Fupz, som er en del av navnet til Kim Fupz Aakeson, og på sirkustaket svaier det både norske og danske flagg. Jeg liker slike små detaljer. Det e gjennomført.

Boka består av mye bilder og liten tekst, som både er morsom og tankefull, mest tankefull. Den minner oss på at det er viktig å tenke på andre og ta en pause fra seg selv. En enkel og fin bok å få med seg, både for oss voksne og for de som nettopp har lært seg å lese.

Bakpå:

Se sirkuset! Se de hvite araberhestene som skinner av sukkervann og se manesjen og tryllekunstnere og akrobater og sjonglører og orkesteret i gullkostymer. Og sirkusdirektøren i høyhælte støvler som smeller med pisken og roper "Voilá!"
    Og en klovn som heter Dummy. Det lyder morsomt. Men Dummy er dessverre ikke særlig morsom.

"Du er en klovn!" roper sirkusdirektøren.
 "Ja,"sier Dummy.
 "Men du er rett og slett ikke særlig morsom!" roper sirkusdirektøren. "Faktisk er du så lite morsom at du har sparken fra den første, hvis du ikke blir morsommere."

Å få sparken fra den første betyr at man snart må slutte å
arbeide på sirkus og ikke vil tjene penger lenger.

En fortelling om sagmugg, livet og tiden som går.

Originaltittel: Klovnen der bare ikke var særlig sjov
Norsk tittel: Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom
Forfatter: Kim Fupz Aakeson & Stian Hole (illustratør)
Sjanger: billedbok med tekst
Målgruppe: barn, familie
Antall sider:
41
Forlag: Gyldendal (danske Gyldendal)
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2020
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 05.04. - 10.04. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 4 Koselig og vemodig. Setter et annet perspektiv på klovner.
Tittel: 5 Liker lange titler som man nesten ikke klarer å uttale rett. Liker den danske tittelen bedre. Enda vanskeligere å uttale.
Omslag: 5 Enkelt, trist og vakkert samtidig. Fine fargekombinasjoner som virker litt gammeldags.
Baksidetekst: 4 Kort og enkel, og lett forklart for de små.
Skrivemåte: 3 Kanskje vel lite, men får frem mye budskap. Vet at jeg ikke er i målgruppen, men kunne ha tenkt meg mer tekst likvel.
Favorittkarakter: Dummy. Man føler med ham, og man vil han skal ha det bra.
Persongalleri: 3 Det er ikke så mange karakterer, men det er ikke så rart med tanke på at det er en enkel og kort historie.
Slutten: 3 Tja, ikke helt min type slutt, men grei nok og passer til resten av handlingen.
Høydepunkt: Lettlest, forståelig, og får frem et godt budskap med få ord. Artige illustrasjoner som passer til teksten.
Lavpunkt: Kunne ha tenkt meg bare litt mer tekst, og flere karakterer.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020 

2 kommentarer:

  1. Jeg liker egentlig ikke klovner, men kanskje jeg hadde likt denne boken likevel :-) Jeg skjønner at den falt litt gjennom, men kjenner at det egentlig er illustrasjonene jeg ble mest nysgjerrig på. :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke jeg heller. Synes de er hverken nifse eller morsomme, men er nysgjerrig på hvordan de er uten masken. =) Det er noe fascinerende med klovner. Gi den en sjanse. Illustrasjonene er både barnslige og gøyale på samme tid. Har fått mer og mer sansen for bøker med illustrasjoner de siste årene. =) God helg!

      Slett