16. februar 2020

#Kampklar av Nina Rossing - nesten til å bli stresset av

Reklame: Eksemplar mottatt fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse 


    En gruppe med spillere velter flirende ut av garderoben. De stapper bagene sine ned i bagasjerommet på en metallic blå snobbebil. Emilio er i flokken, det samme er kapteinen. Sjåføren ruser motoren når han rygger ut, og han stirrer på oss før han kjører en ekstra runde rundt de parkerte bilene.
    Bilen triller sakte mot oss mens motoren buldrer lavt. Vinduet glir ned rett før den passerer.
    Sjåføren peker på meg. "Du skal voldtas," sier han.
Så vrenger han bilen brølende ut fra parkeringsplasen.

Når man blir lite populær på grunn av en avgjørelse man tar ...

Mange prøvelser
Anja bor sammen med sin familie i en blokk i Trondheim. Hun bor der sammen med mor, far og bror. Broren bor der forløpig ikke siden han studerer i København. Tidlig måtte Anja gi opp fotballkarrieren på grunn av skade, og er istedet dommer. Gjennom et dommerkurs, skal Anja dømme en guttekamp og det går heftig for seg. Hun får betale konsekvensene av det lenge etterpå. Grunnen er at en av de "dyktige" fotballspillerne føler seg urettferdig behandlet av henne. Som straff blir Anja grovt mobbet på Internett, både gjennom manipulerende bilder og dryge kommentarer. Hvem står bak og hvordan kan noen være så ondskapsfulle? Det er heller ikke lett for Anja å møte opp på skolen etter hvert, mens netthetsingen pågår siden hele skolen vet om det. Vil det noen gang ta slutt, og vil det noen gang bli bedre? Heldgivis har hun sine nærmeste og gode venner som støtter henne, men er de sterke nok til å komme seg gjennom en så alvorlig mobbesak alene?

Før i tiden pågikk mobbing ansikt til ansikt, og også snikmobbing i nærheten av noen, men nå er det ikke bare offline, men nå er det dessverre også online, siden fleste er på Internett. Mobbing er ikke greit, hverken online eller offline. Det er ikke greit på noen måte, heller ikke anonymt. Ingen vet hvor mye det skader en person. Denne boka viser mange måter hvor mye mobbing kan knekke noen. og det er sårende lesing.

Netthets og mobbing generelt er et viktig tema som bør tas opp, spesielt nå som de fleste har tilgang til Internett. Er selv glad jeg vokste opp i en tid uten Internett, apper og sosiale medier. Så kan ikke forestille meg presset dagens ungdom går gjennom. Omtrent alt blir dokumentert. Ikke rart så mange får prestasjonsangs, får lav selvtillit og mye annet med alt det presset som aktivitet på Internett bidrar med.

Boka gir et godt innblikk i hvordan det er å være et offer uten å spille offer i ondskapsfull, utspekulert og utilgivelig utfrysning online, som er synlig for alle. Hvordan takler man det, og er det mulig å komme seg gjennom det uten å bli helt ødelagt. Og vil folk glemme?

Blir man sterkere av motgang?
Anja oppfattes som en livlig og glad jente, kanskje litt selskrytende noen ganger ,spesielt når hun tenker tilbake på seg selv som fotballspiller, men som gradvis blir som en skygge av seg selv. Vil vi lesere få den originale versjonen av Anja tilbake igjen, etter en slik alvorlig situasjon? Spørsmålene blir mange underveis, og man tenker med grøss på hva man selv ville ha gjort i en lignende situasjon. Ingen fortjener å gå gjennom noe slikt.

#Kampklar er en alvorlig, tapper og småhumoristisk roman for ungdom som tar opp et viktig og aktuelt tema om det å være i en svært sårbar situasjon. Mobbing skjer omtrent overalt, og denne boka er et godt eksempel på hvor langt mobbing dessverre kan gå. Selv om man ikke har opplevd netthets, var stresset i boka nesten til å ta og føle på.

(Bakpå):

Etter en fotballkamp der Anja må dele ut rødt kort til vinnerlagets store stjerne, våkner hun til trusler og netthets. Brått overskygges skole, fotball og forelskelser av kampen for å stå i mot hetsen. Anja nekter å la seg knekke, og sammen med venninnene legger hun en plan for å få kontrollen tilbake. Men alt endrer seg da truslene tar en enda mer brutal vending.

#Kampklar er en skremmende aktuell roman som viser deg sosiale mediers mørke sider. Det er også en historie om vennskapets makt, mot og viljen til å ikke forbli et offer.

Originaltittel: #Kampklar    
Forfatter(e): Nina Rossing
Sjanger: roman
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
254
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 22.01. - 30.01. 2020
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Ikke spesielt nyskapende og originalt, men et viktig og sårbart tema, og hvor alvorlig mobbing kan bli. Det er et tema som bør snakkes om.
Tittel: 4
Passer godt til innholdet og var litt redd for at det ville bli for mye fotballsnakk, men det var det heldigvis ikke. Skjønner godt bruken av hashtag i tittelen, men det er et symbol jeg virkelig ikke liker, og aldri kommer til å like.
Omslag: 3 Godt forklart. Liker at fløyta er omgjort til p i tittelen. Men er ikke helt begeistret over fargekombinasjonene eller motivet. 
Baksidetekst: 4 På sak og det er hverken overforklart eller for langt.
Skrivemåte: 4 Mye innlevelse og man blir godt kjent med de fleste. Noe av handlingen blir kanskje litt repetivt underveis.
Persongalleri: 4 Noen liker man, andre ikke, når det gjelder karakterer. Jeg liker de fleste og man får en forståelse av de fleste.
Favorittkarakter: Leila, den ene gode venninnen til Anja som ofte er rett på sak, og kanskje den mest levende enn de fleste i boka?
Slutten: 3 Kanskje en smule lettvint og noe søkt uten at jeg skal røpe noe om det.
Høydepunkt: Som nevnt tidligere, viktig tema om mobbing og hvordan det kan påvirke, og stressfaktoren rundt det hele.
Lavpunkt: Noe repetivt underveis, og slutten er noe skuffende og for søkt.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar