7. august 2019

Kiss the Girls av James Patterson - svært spennende og mye mørkere enn filmatiseringen


    CASANOVA HAD struck again.
    Another student, a bright beautiful woman named Anna Miller, had been abducted from a garden  apartment she shared with her lawyer-boyfriend near the State University of North Carolina in Raleigh. The boyfriend had been murdered in bed, which was a new twist for Casanova. He left no note, and no other clues at the crime scene. After a mistake, he was showing us he was letter - perfect again.

Hvorfor har jeg ikke lest noe av James Patterson tidligere?

Mange husker kanskje ikke thrilleren Kiss the Girls som ble produsert i 1997, for filmen er ikke så veldig kjent. Det var en tid den ofte ble vist på Tv, og det er en god film med Morgan Freeman og Ashley Judd i hovedrollene. Synes thrillere var mer nøktern og realistiske før i tiden, enn det de fremstilles nå i filmverdenen, noe som er litt synd. Savner thrillere med en god historie, som denne.

Kiss the Girls er ikke den første boka av James Patterson om Alex Cross. Det er Along Came a Spider som også er filmatisert. Jeg foretrekker å lese bøker i kronologisk rekkefølge, men siden jeg alltid har hatt lyst til å lese noe av James Patterson, hoppet jeg over til hans mest kjente bok, som jeg også kjente historien til fra før av. Følte heller ikke at det gjorde noe at man ikke har lest den første boka fordi man blir såpass godt kjent med Alex Cross, både gjennom jobb og familielivet. Han er både politimann og psykolog.

Hvor langt går man for noen man er glad i?
En dag kommer han hjem og blir overrasket over den triste stemningen da noen slektninger har kommet for å gi ham en alvorlig beskjed. Hans niese er forsvunnet, og det er også mange andre kvinner. Har det en sammenheng? Selv om han og niesen bor langt i fra hverandre, har de et tett bånd. Broren hans døde av en alvorlig sykdom, og han føler derfor et ekstra ansvar for henne. Vil han finne henne før det er for sent? Jo mer han og hans makker jobber med saken, viser det seg ikke at de må jobbe mot en seriemorder, men to som er avhengige av hverandre. Saken viser seg å være langt alvorligere enn først antatt.

James Patterson skriver godt og skaper skikkelig dyster stemning. Dysterheten minner meg litt om Se7en som er en av mine favorittfilmer. Det er også kjent at det alltid er noen forskjeller når en bok blir til film, men her var det overraskende store forskjeller, men vil helst ikke gå så nærme innpå det, fordi vil ikke røpe noe. Men kan si så mye at boka er mye mørkere enn filmen.

En thriller med tyngde
Til tross for den tunge dysterheten både i handling og i noen av karakterene, så er boka overraskende lett å lese. Den har en fin flyt, inneholder mye spenning og gode beskrivelser. James Patterson skriver med stor innlevelse, og jeg blir nesten flau av å tenke på at jeg ikke har lest noe av ham tidligere. Lenge har jeg savnet å lese mørke og hardbarket krim og thrillere. Synes både krim og thrillere har blitt litt lettbente de siste årene, så det var godt å lese noe med tyngde igjen. Det eneste som ødelegger litt er en romanse som oppstår. Mellom hvem ønsker jeg ikke å si, for det er en såpass stor del av boka. Men bortsett fra det, ga det meg mersmak og lyst til å utforske dette forfatterskapet videre. Fikk også sansen for Alex Cross. Til tross for at han har sine indre demoner, er han veldig jordnær og virker rolig i enhver situasjon. Han er både varm og kald på en måte. Jeg liker den vekslingen.

Kiss the Girls overrasket ikke meg, men den byr på spenning, dyster atmosfære, god historie og fart. Boka inneholder noen grove scener og vold, så den er ikke for sarte sjeler. Selv liker jeg mørke og dystre bøker, og det gjør ikke meg noe at de er litt voldelige. Gleder meg til å bli bedre kjent med Alex Cross.

Bakpå:

First came the stunning number - one bestseller Along Came a Spider. Now comes the scariest, most unforgettable novel in several years. In Los Angeles, a reporter investigating a series of murders is killed. In Chapel Hilll, North Carolina, a beautiful medical intern suddenly disappears. Washington D.C.'s Alex Cross is back to solve the most baffling and terrifying murder case ever. Two clever pattern killers are collaborating, cooperating, competing - and they are working coast to coast.

"A RIPSNORTING, TERRIFIC READ."
- Larry King, USA Today

"AS GOOD AS A THRILLER CAN GET ...
WITH KISS THE GIRLS, PATTERSON JOINS THE ELITE
COMANY OF THOMAS HARRIS AND JOHN SANFORD.
- San Fransisco Examiner

Originaltittel: Kiss the Girls
Norsk tittel: Dødskysset
Forfatter: James Patterson
Sjanger: psykologisk thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider:
458
Forlag: Grand Central Publishing
Norsk forlag: Hjemmets bokforlag
Utgitt: 1995
Min utgave: 1997 (Pocket)
Lest: 03.05. - 06.06. 2019
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Veldig fascinerende, engasjerende og mørkt plott. Endelig en krim med litt uhygge.
Tittel: 5 Nesten poetisk og ekkelt på samme tid. Vekker også nysgjerrighet.
Omslag: 4 Er ikke helt fan av fargekombinasjonen og bokstavene, men liker motivet.
Baksidetekst: 5 Ga meg veldig lyst til å lese den selv om jeg hadde sett filmatiseringen.
Skrivemåte: 5 Veldig flytende og godt driv. De fleste i persongalleriet virker ekte og det er nesten som å se en film.
Favorittkarakter: Alex Cross. Veldig jordnær og fin fyr.
Slutten: 5 Man blir litt oppgitt, fordi det er en spennende slutt.
Høydepunkt: Som sagt er den veldig mørk og dyster, men samtidig levende og likte språket som virker veldig naturlig og ekte.
Lavpunkt: Romansen som oppstår. Det blir litt typisk og synes ikke det passer inn helt. Ble ikke helt overbevist.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar