30. juli 2019

Månedens Bokanbefaling (juni)

I juni leste jeg disse bøkene:


 Lest i kronologisk rekkefølge:

Kiss the Girls - James Patterson
The Shadow Girl - Misty Mount
Syden - Marianne Kaurin
Svart vann - Joyce Carol Oates
Villette - Charlotte Brontë
Quiet Power: Growing Up as an Introvert in a World That Can't Stop Talking - Susan Cain
I skyggen av stråleglansen - Jan-Erik James Knudsen

Juni er over for lenge siden .... men bedre sent enn aldri ... Juni var en lang måned. Jeg er også som nevnt litt treg med dette innlegget, men er så og si aldri ajour med ting. Det hadde ikke vært typisk meg.😊

Tiden gikk veldig tregt i juni, også med lesingen, men fikk lest ut noen bøker likevel. Sju bøker er ikke all verdens, men skal heller ikke klage. Jeg fikk lest mer enn det jeg trodde.

Jeg leste to planlagte bøker og andre var tilfeldige. Jeg rakk ikke å bli ferdig med Iskald av Agnes Lovise Matre før i begynnelsen av juli, og The People v. O.J. Simpson av Jeffrey Toobin ......

Og hvilken bok likte jeg best i juni?

 Kiss the Girls - James Patterson

Den eneste femmeren i juni. Jeg har sett filmen mange ganger som ble produsert i 1997, med Morgan Freeman, og Ashley Judd i hovedrollene. Jeg er vant til at filmatiseringer ofte er forskjellig fra bøkene de er basert på, men her var det virkelig store forskjeller. Jeg liker filmen, men den ble nesten en komedie i forhold til boka, for den er veldig mørk og urovekkende. Boka ga meg Se7en vibber, som er en av mine favorittfilmer. Handlingen er ikke likt i det hele tatt, men stemningen. Det er litt av den samme dysterheten.

Har alltid hatt lyst til å lese noe av James Patterson, derfor falt valget på hans mest kjente bok. Kiss the Girls er andre bok i Alex Cross serien. Selv om jeg ikke leste den første boka; Along Came a Spider, følte jeg ikke at det gjorde noe, fordi man blir godt kjent med Alex Cross som person og livet hans. Jeg liker ham veldig godt. Han virker veldig rolig og jordnær. I denne boka blir hans elskverdige niese kidnappet, og flere andre kvinner er også sporløst forsvunnet. Selv om Alex og niesen bor langt unna hverandre, har de et sterkt bånd. Broren hans døde av sykdom, og føler derfor en trang til å beskytte henne litt ekstra. Men det viser seg ikke for at det bare er en seriemorder Alex må kjempe i mot, men to som er avhengig av hverandre.
Som sagt er Kiss the Girls bok to i Alex Cross, serien, og man trenger ikke å lese den første boka for å ha forståelse for Kiss the Girls. Istedet for å lese Along Came a Spider, som er den første boka i serien, valgte jeg å lese Kiss the Girls, fordi jeg har lenge hatt lyst til å lese noe av James Patterson, og valgte derfor å lese hans mest kjente bok først.

Jeg har ikke skrevet bokanmeldelse ennå, men jobber med saken. Som sagt, går ikke ting så fort om dagen,men prøver å gjøre litt hver uke.

Andre bøker jeg leste i juni var veldig blandet, både når det gjelder sjanger og kvalitet. Men andre bøker jeg likte ved siden av Kiss the Girls, er I skyggen av stråleglansen av Jan - Erik James Knudsen. Det er en stor bok på nesten 600 sider, men det er en god bok som tar opp aktuelle og viktige temaer. Den er litt treg i begynnelsen, men det tok seg opp og man blir godt kjent med persongalleriet på godt og vondt.

Jeg likte også Villette av Charlotte Brontë, selv om den tok lang tid å fullføre. Ikke fordi den er så stor, men jeg slet litt med de første to hundre sidene. Språket var litt uvant å komme seg inn i, men etter å ha kommet over kneika, gikk det mye lettere, og likte boka bedre den siste delen. Av og til trenger man mer tid for å like en bok. Jeg leste den sammen med to andre bokbloggere.

En annen bok som gjorde inntrykk på meg, selv om jeg ikke likte skrivestilen helt var Svart vann av Joyce Carol Oates. Jeg likte ikke skrivestilen så godt fordi den var veldig stykkevis og delt. Men jeg likte historen. Boka ble først utgitt i 1992, og for første gang utgitt på norsk i år. Den er også svært aktuell, og mange assosiererer boka med Ted Kennedy saken. Han forlot bilen i vannet og lot en kvinnelig passasjer være igjen. Boka er god og byr på en sterk avslutning. Til tross for at Joyce Carol Oates er et svært kjent forfatternavn, er dette min første bok av henne.

Syden var en festlig bok av Marianne Kaurin, og er en av de bedre bøkene jeg har lest som er rettet mot barn og ungdom. Den er ikke bare festlig, men vemodig også. Det er om en jente som ikke skal noe i ferien mens de andre i klassen, i hvert fall de fleste, har store reiseplaner. Hun vil være en av de kule i gjengen, men skjønner at hun ikke hører til. Derfor lyver hun om at hun skal til "syden" i sommer, mens hun egentlig skal bare være hjemme. Dette er også en bok om aktuelt tema om det å være redd for å ikke passe inn, og samtidig ta egne valg, gjøre det rette. Er det viktigere å være sammen med de kule folka istedet for å være tro mot seg selv? En fin bok å få med seg.

En bok jeg virkelig ikke likte i juni varThe Shadow Girl av Misty Mount. Konseptet hørtes spesielt ut. Derfor jeg ville lese den, men boka var veldig repetiv. På nesten hver side får man vite at hovedpersonen føler seg som et spøkelse og at de andre ikke legger merke til henne. Det ble litt ensformig. Jeg krever ikke spenning gjennom hele boken, men litt utvikling i det minste. 

Quiet Power: Growing Up as an Introvert in a World That Can't Stop Talking av Susan Cain, var også noe ensformig. Det er et veldig interessant tema. Introvert er de som er mye for seg selv og er sjenerte, mens de som er ekstrovert, er de som er veldig utadvente og sosiale. Selv er jeg introvert og er mye for meg selv med hobbyene mine. Er heller ikke en som snakker særlig mye, for jeg har aldri mye å snakke om. Jeg foretrekker heller å sitte med hobbyer og prosjekter. Boka handler om hva introvert er, og hvordan det er å være introvert i forskjellige sammenhenger. Den tar også opp hvordan en introvert og ekstrovert av og til kan utfyllle hverandre. Det er et interessant tema, men dessverre er skrivestilen noe tam og oppramsende. Det hadde passet bedre som spalte enn en bok siden det blir som sagt ensformig. Men et interessant og sært tema, er det.

Juni ble ikke helt den store lesemåneden, men grei nok. Jeg leser hver dag. Noen ganger blir det ti sider, andre ganger hundre. Det varerer så veldig. Som sagt går det litt tregt med bokanmeldelsene, men noen ganger trenger man ekstra tid, siden det ikke går så fort om dagen. Det er ikke glemt. 

Ryggperspektiv av bøkene:

Boka Syden av Marianne Kaurin er i bunken et sted, æresord. Den gjemte seg dessverre bort mellom noen andre bøker, så derfor den ikke er synlig på bildet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar