18. juli 2019

Syden av Marianne Kaurin - en fin sommerbok for unge lesehester


Det kan jo bli kjedelig for deg, da, sier hun og ser usikkert opp på meg.
    For en halvtime siden trodde jeg ikke sommerferien kunne bli verre, men der tok jeg feil. Sommerferien kan helt klart bli verre.
    - Men jeg har avtalt med bestemor, sier mamma, - at du kan være litt hos henne, eller i hvert fall ringe henne sånn at du føler at du har en voksen i nærheten.
    I nærheten? Det tar over tjue minutter å sykle til bestemor. Hvis man sykler fort. Og hva skal jeg gjøre hos bestemor, liksom? Lese ukeblad og se på tv og strikke?
    Jeg sier ikke noe.
    - Det er sikkert mange andre som er hjemme også.
    Mamma har virkelig ikke peiling. Hun skulle visst hva folk i klassen min bruker ferien til.

Trenger man å imponere noen i det hele tatt?

Å lyve gjør alt verre
Ina er ikke med i den populære gjengen i klassen, men vil gjerne være det. I følge de andre er hun ikke kul nok, og hun vet det selv. Hun bor i blokkborettslag sammen med moren sin. Hun er der, men samtidig ikke. Tankene hennes er et annet sted, og hun er alltid trett. En dag begynner hun på et kurs, og det betyr at Ina må være mye alene i sommer, men for klassen, lyver hun om at hun skal til "syden". Istedet gjemmer hun seg hjemme i leiligheten i redsel for å bli avslørt av de andre. Det er bare et problem ... Den siste dagen før sommerferien dukker det opp en nykomling som skal begynne i klassen hennes til høsten. Han og faren hans har flyttet inn i samme borettslag som Ina. Klarer hun å unngå ham og de andre resten av sommeren uten å bli avslørt?

Syden ble utgitt i fjor, og ved en tilfeldighet ble den lest sommeren i år, noe som var kjekt. Så langt har det vært drittvær (som jeg liker), men fint innevær til å lese bøker, og Syden byr på lett underholdning som man av og til trenger. Syntes også både tittel og innhold passet godt å lese de regnværsdagene boka ble lest. Det ble en slags kontrast over det.

Kjente problemstillinger
Boka har mye å by på som er lett å kjenne seg igjen i fra ungdomstiden. Det å passe inn, av og til velger man feil, noen ganger riktig, valget mellom å være sammen med de kule, eller gjøre det som er rett for seg selv. Mange problemstillinger blir tatt opp som fleste av oss går gjennom i den alderen, også forelskelse. Velger man selv den man blir forelsket i, eller bare skjer det? Et annet problem som blir tatt opp, men som alltid er viktig, er følelsen av at man trenger ikke å skjule den man er, samme hvem man er med. Man skal være seg selv, selv om det kan by på noen utfordringer, for alle har svake sider, noe man ikke er stolt av. Det er bare menneskelig. Mer menneskelig enn man tror. Boka tar også for seg temaer som; ensomhet og ekte vennskap. Man blir påminnet om at å være ung, ikke alltid er like lett.

Marianne Kaurin skriver om Ina med både alvor og humor. Selv om en del er forutsigbart for oss voksne, er Syden likevel en underholdende og vemodig bok å få med seg.

Bakpå:

Ina skal ingenting i sommerferien.
Likevel forteller hun hele klassen at hun
skal til Syden.

Men Syden er ikke et sted på kartet.
Kanskje skal sommerferien Ina trodde skulle bli den verste, vise seg å bli den
beste?

Originaltittel: Syden
Forfatter(e): Marianne Kaurin
Sjanger: roman
Målgruppe:
barn,ungdom
Antall sider:
224
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 07.06. - 09.06. 2019
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Småsjarmerende, og morsom å lese selv om konseptet er vel forutsigbart.
Tittel: 4
Noe diffust, men lekent, akkurat som innholdet.
Omslag: 3 Morsomt, men litt stivt kanskje?
Baksidetekst: 4 Fikk lyst til å lese om denne Ina. Virker som en artig bok.
Skrivemåte: 4 Lekent, og fin balanse mellom alvor og humor. Man blir også godt kjent med persongalleriet, på godt og vondt.
Favorittkarakter: Ina. Hun har sine feil og gjør sine feil, men gjør så godt hun kan.
Slutten: 3 Ikke helt fan av slutten, dessverre. Det ble som forventet. En helt grei avslutning, men ikke helt troverdig.
Høydepunkt: Småmorsomt, og en fin bok om å være tro mot seg selv.
Lavpunkt: Vel forutsigbart for oss voksne, men synes ikke det gjorde noe denne gang. Av og til trenger man lett underholdning.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar