1. desember 2018

Hels nidinger av John Olav Oldertrøen - fin lesestund, men spenningen uteblir


    Frida så ned. - Også vi som dro fra Sofie og Joachim. 
    Trym svelget. - Vi hadde ikke noe valg.
   - Men, de er jo igjen helt alene! De aner jo ikke noe om at de andre kanskje ... kanskje er noen helt andre? Eller noe annet.
    Trym møtte Fridas blikk. Det lå noe sårt, anklagende over det. - Nei, dessverre. Men hva skulle vi ha gjort? Dette står om alle, Frida! Vi må kjappe oss og prøve å gjøre hva vi kan. Kom!

Jeg ble kontaktet av forfatteren som spurte om å sende bok, og jeg takket ja mot en ærlig anmeldelse. (Nei, sier du det?) ...

Det var noe kjent med navnet hans, og det viser seg at jeg har Isilds vrede som er første bok om Frida og Trym. Sånn er det når man vasser i bøker. Man tror man har oversikt over de uleste bøkene man eier, men så viser det seg at det ikke alltid er sånn likevel... Men den får jeg lese senere, og det skal gå bra siden dette er en frittstående trilogi. Så da gjør det ikke noe for meg å ikke lese det kronologisk. Foretrekker å lese ting i kronologisk rekkefølge, men da spørs det litt hva slags sjanger det gjelder. 

Nye farer lurer
Hils nidinger betyr et nytt eventyr for Trym og Frida som er et ungt kjærestepar. De har opplevd mye sammen som andre ikke forstår, da det dreier seg om historier som omtrent kommer fra andre verdener. Ingen ville ha trodd dem uansett, og godt de er sammen om det, og har hverandre. Nå er det normale tilstander som gjelder, nemlig bursdagen til Frida. De skal feire det en hel helg i en sesongstengt leirskole, sammen med en gjeng som ligger litt øde unna med en voksen til stede. Trym og Frida er ekstra spente da de skal dele rom for aller første gang. Men merkelige ting skjer lenge før de drar på overnattingstur. Blant annet oppfører foreldrene til Trym seg rart. De ser ut som zombier. Helt fjerne. Er det influensasesongen som er i gang, eller noe annet? På overnattingsstedet får Trym vite at flere foreldre har oppført seg merkelig i det siste, også hun som skal passe på dem på turen blir også fjern. Er det noe med vannet eller er de forgiftet? Sammen med Frida, prøver han å finne ut av det. Men også noe annet uhyggelig skjer mens de er på leirskole. Som selskapslek bestemmer de seg for å leke med et Oujaboard (der man prøver å kontakte de døde ved å spørre om ting) og det tar en uhyggelig vendig ....

Dette er siste bok i trilogien om Trym og Frida som er nyforelsket og som har et godt forhold til hverandre. Som nevnt leser jeg denne serien i ukronologisk rekkefølge, og følte det ikke var noe problem. Dette er en bok og en fantasyserie for ungdom, for de som er i tidlig i ungdomsfasen. Det er også en bok for de som er nybegynnere når det gjelder fantasy, og som kanskje vil teste ut sjangeren. For oss voksne, enten man har lest mye fantasy eller ikke, blir nok dette en bok som er vel forutsigbar. Spenningen uteblir. Boka har gode karakterbeskrivelser. Man blir godt kjent med både Frida og Trym, og hva slags venner de har, på godt og vondt. Oldertrøen er også flink til å skape stemning, både når det gjelder forelskelse og når noe fælt skjer. Men selve spenningen, spenningskurvene er for lett å se dem komme, spesielt hvis man er litt for gammel for målgruppen denne boka er rettet mot.

Lettbeint underholdning, men gir mersmak
Fin bok å få med seg der og da, men ikke spesielt minneverdig. Kommer til å lese Isilds vrede siden disse bøkene kan leses som frittstående, og se om jeg liker den bedre. Sier ikke at Hils nidinger er en dårlig bok, det er den ikke, men den ble vel forutsgibar for min del, og kjærlighetsdelen er et typisk element i ungdomsbøker. Det er ikke helt min greie. Syntes det tok for stor plass i forhold til den uhyggelige delen av boka som hadde stor potensial.

Bakpå:

JOHN OLAV OLDERTRØEN kommer opprinnelig fra Tynset pg er bosatt i Vestby. Han har alltid jobbet med språket som verktøy, og har tidligere utgitt Isilds vrede (2016) og Belials inferno (2017). Hels nidinger er tredjebok i fantasytrilogien om halvingene Trym og Frida. Bøkene er inspirert av folketro og norrøn mytologi.

Halvingene Trym og Frida, som begge har slektsblod fra haugfolket i årene, skal sammen med venner dra til en sesongstengt feriekoloni. Der skal de feire Fridas fødselsdag. Men noe uventet skjer, og de to blir ufrivillig dratt inn i uhyggelige hendelser.

Den nysgjerrige hulderen Elise har nemlig gjort en stor feil. På uforklarlig vis har nidinger fra dypet av Helheimen klart å rømme fra gudinnen Hels fangenskap. Nå tørster de etter liv og hevn. De har funnet en snedig måte å få fast form igjen. Nå vil de ta plassen til alle i Lyngset.

Trym og Frida er igjen i sentrum for skremmende mysterier. De har ikke annet valg enn å søke bistand fra nornene i Åsgard. Denne gangen må de begi seg ut på det umulige: å kjempe seg igjennom Nivlheims evige frost og tåke, i håp om å ta seg til underverdenens herkerinne. Men Nivlheim er bare for de døde ...

Originaltittel: Hels nidinger
Forfatter(e): John Olav Oldertrøen
Sjanger: fantasy
Målgruppe:
ungdom
Antall side
r: 376
Forlag: Liv forlag
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 08.11. - 18.11. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
:
3 Lettlest, småkomisk og fin lesestund der og da.
Tittel: 4
Kreativt, og vekker både nysgjerrighet og oppmerksomhet.
Omslag: 4 Vakre farger, men ikke helt fan av ansikt(er) på cover generelt. Foretrekker å se dem for meg mens jeg leser.
Baksidetekst: 3 Litt lang og overforklarende, kanskje?
Skrivemåte: 3 Enkel og oversiktelig fantasy
Favorittkarakter: Fikk ingen favoritt, dessverre.
Slutten: 2 Ikke helt min type slutt. For åpenbart, og hverken tankevekkende eller "mørk".
Høydepunkt: Lettlest, mye innlevelse og litt humor. Liker også at det er med ordforklaringer på slutten. Synes at slike faktadeler er interessant å lese om.
Lavpunkt: Ingen store spenningsmomenter og dermed virker det litt platt, i hvert fall for oss som er eldre enn den rette målgruppen.
Terningkast: 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar