9. september 2018

Månedens Bokanbefaling (august)

I august leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge:

Surviving and Thriving with an Invisible Chronic Illness - Ilana Jacqueline
Polly og Buster (Den trassige heksa og følelsesmonsteret) - Sally Rippin
Something in the Water - Catherine Steadman
Høstmørke - Jean - Louis Adorsen
The Amityville Horror - Jay Anson
De forsvunne - Patricia Gibney
The Intruder - P.S. Hogan
Armageddon-algoritmen - Petter Fergestad
The Collector - John Fowles
Calling Major Tom - David M. Barnett
Stien tilbake til livet (Om sopp og sorg) - Long Litt Woon
Bukkene Bruse på Badeland - Bjørn F. Rørvik & Gry Moursund

Tolv bøker ble lest i august, og høsten nærmer seg med stormskritt. Endelig! Regnet og vinden er nesten på plass, og det har endelig blitt mørkere tidligere på kvelden.

Av de tolv bøkene jeg leste i august, leste jeg fire av seks planlagte bøker og åtte uplanlagte. Ikke så god planlegging denne gang. Det varierer sånn fra måned til måned, men gjør så godt jeg kan. 😊

Og hvilken bok likte jeg best i august?

Polly og Buster (Den trassige heksa og følelsesmonsteret) - Sally Rippin

Jeg er egentlig nesten litt sjokkert over at det ble denne i og med at det er en barnebok, og jeg er vel for gammel til å lese slike bøker, men bøker har jo egentlig ikke aldersgrense. Så det gjør ikke noe. Jeg ble bare sjarmert i senk av denne, mest på grunn av illustrasjonene. Historien i seg selv er veldig forutsigbar, men følte ikke at det gjorde noe denne gang, fordi historien er såpass sjarmerende og morsom. Denne Buster er noe for seg selv og løfter historien mange hakk. Dette er en bok om et vennskap som blir virkelig satt på prøve og hvor villig man er til å redde det, eller ikke. Hele anmeldelsen kan leses her.

En annen bok jeg vurderte å ha som månedens bok er; Calling Major Tom av David M. Barnett fordi den er litt annerledes, men den fikk ikke en femmer, så den trakk ikke det lengste strået denne gang. Den er både morsom og alvorlig. En annerledes bok enn det jeg har lest i det siste på mange måter.

Ellers ble det en nokså variert lesemåned innen både kategorier og hvor godt bøkene ble likt og ikke. 

Surviving and Thriving with an Invisible Chronic Illness: Jeg liker ikke å lese bøker om sykdom, men jeg liker å lære om ting. Som nevnt har jeg ikke troen på selvhjelpsbøker, jeg bare leser dem hvis det er temaer jeg interesserer meg for eller vil vite mer om. Men er ikke naiv og tror det vil forandre på noe. Det blir for dumt for vi mennesker er så forskjellige. Men det var en interessant og relevant bok å få med seg. Den er også skrevet med humor, så sådan ble den lett å lese. Likte den godt.

Men leste også en del skuffelser: Something in the Water av Cahtherine Steadman, Høstmørke av Jean-Louis Adorsen og Armageddon-algoritmen av Petter Fergestad, var bøker som dessverre ikke falt i smak for meg. Something in the Water ble bare dum og jeg ble lei maset om hvor høyt denne hovedpersonen elsket mannen sin, og hvor kjekk hun syntes han var. Det ble litt vel barnslig for meg, både når det gjaldt handling og språk. Høstmørke hadde et godt utgangspunkt, men syntes krimsaken var noe blass og kjedelig. Den interesserte ikke så veldig. Og Armageddon-algoritmen ble dessverre for spesiell. Morsom kombinasjon og tema, men syntes persongalleriet ble for stereotypiske og lite som overrasket.

The Amityville Horror er basert på en "sann" historie, eller "skal" være det, noe som har skapt debatt i flere år. Historien i seg selv er spennende, men her strevde jeg med fortellerstemmen. Det ble for oppsummerende enn fortellende, og jeg er ikke helt begeistret for oppsummerende fortellerstemme. Det blir noe ensformig i lengden og atmosfæren uteblir, noe som er synd for en slik bok.

Bøker som jeg likte godt og bedre enn forventet er; De forsvunne av Patricia Gibney,The Intruder av P.S. Hogan ogThe Collector av John Fowles. LikteThe Collector veldig godt fordi det er en annerldes kidnappingsbok enn man er vant til. Jeg liker mørke og dystre bøker, men det var ikke denne, så derfor jeg er sjokkert over at jeg likte den bedre enn forventet. Jeg liker ikke å ha forventninger heller fordi det ødelegger så mye. Men likte at boka filosoferte mye over livet og om kunst. Man får også lese fra kidnapperens og offerets synsvinkel, noe som gjorde boka mer interessant å lese. Boka ble utgitt i 1063, og ble filmatisert to år senere. Har veldig lyst til å se filmen og håper den er lett å få tak i. Og nei, ikke tips meg om Netflix, for jeg nekter å ha Netflix. Jeg kommer til å bruke dvd/blu-ray spilleren min så lenge det er mulig, for synes det er synd at alt er så digitalt. Det er jeg litt allergisk mot også. Bruker ikke apper heller for hater mobiltelefoner. Har en som "nødtelefon" som jeg kaller den, men bruker den svært lite. 😀

De forsvunne kom jeg over i en matbutikk. Det hender jeg plukker opp noen bøker derfra også når jeg er på handletur, så det skader ikke med litt "kiosklitteratur" heller. Likte stemningen i boka og denne etterforskeren Lottie var kul, ikke som andre etterforskere. Hun er veldig sarkastisk og ikke av den pripne sorten. Hun var litt forfriskende å lese om.

Jeg likte ogsåThe Intruder av P.S. Hogan fordi den var en en annerledes thriller. Hovedpersonen minte meg litt på Holden Caulfield i The Catcher in the Rye av J.D. Salinger. En hovedperson som gjør litt som han vil. 

Stien tilbake til livet (Om sopp og sorg) høres ut som en selvhjelpsbok, men det er det ikke. Det er en blanding av sakprosa og biografi som jeg likte overraskende godt. Plukker ikke sopp selv, men liker sopp, og det var overraskende interessant å lese om soppmiljøet.

Jeg avsluttet måneden med Bukkene Bruse på Badeland. En populær barnebok som både har blitt til teaterstykke og nå skal bli til en animasjonsfilm i Sør-Korea. For min del likte jeg illustrasjonen bedre enn historien, for illustrasjonene var hysterisk livlige, og jeg foretrekker det originale eventyret fremfor nyversjonen.

August var også en variert lesemåned både når det gjaldt sjangere og målgrupper. Nå nærmer det seg Halloween og det er på tide å lese litt horror og mørk litteratur ved siden av alt det andre. 😈


Ryggperspektiv av bøkene:

To av bøkene mangler: Det er Polly og Buster boka og Bukkene Bruse fordi de har jeg gitt bort.

2 kommentarer:

  1. Den amityville boken skulle jeg gjerne lest :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du får lest den og liker den bedre enn det jeg gjorde. Selv likte jeg originalfilmen bedre enn boka. :/

      Slett