2. september 2018

Surviving and Thriving with an Invisible Chronic Illness (How to Stay Sane and Live One Step Ahead of Your Symptoms) av Ilana Jacqueline - en sykdomsbok med mye humor


When you find yourself sick, your relationships will undoubtly be tested. There comes a time when you will have no choice but to mindfully examine your friendships. Who will step up? What role will they play in making that relationship even stronger? Who will raise you up? Who will let you down and why? It is a bummer to think about, but it is common for people to let you down. Feeling powerless doesn't feel good, and your family and friends will do their best to avoid it.

Å være pasient er ikke bare, bare. I hvert fall ikke når man sliter med usynlig sykdom.

Det er noe jeg kjenner godt til, for har selv slitt med kronisk utmattelse sykdommer i de siste seks årene. Det høres kanskje ikke så lenge ut, men det føles veldig lenge, spesielt når man helst vil ha et liv med en jobb å gå til, men så har man ikke en kropp man kan kontrollere bestandig. Vi med kroniske sykdommer kan også lett misforstås. Andre tror vi bare er ute etter offerrollen, men sånn er det ikke. I hvert fall ikke for alle. Det handler bare om å være ærlig og prøve å forklare hvordan det er. Det er en forskjell på det og den såkalte offerrollen. Offerolle er det verste uttrykket jeg hører, for føler det er et veldig misforstått uttrykk. Det er en stor forskjell på å forklare hvordan ting er, og det å fiske etter sympati. Er heller ikke fan av at andre skal diagnotisere meg eller eventuelt andre, bare fordi man kjenner seg igjen i det ene og det andre. Jeg lar bare leger og spesialister få gi meg diagnoser, for det mange ikke er klar over, er at at det finnes mange navn og sykdommer som ligner på hverandre. Det finnes mange typer og nivåer innenfor forskjellige sykdommer også, som man kanskje ikke en gang har hørt om. Så det å slenge symptomer ogen diagnose på hverandre gjennom Internett eller det virkelige liv er ufint. Noen har kanskje gode hensikter med det, men det lønner seg ikke. Det har visst blitt en greie i dagens samfunn, noe som er synd. Jeg lar de som har myndighet til å gjøre det, få styre med diagnoser. Jeg stoler ikke alltid på dem heller, men de har i hvert fall papir på det de driver med.

Misbrukt uttrykk
Det er nettopp det denne boka dreier seg om. Hvordan det er å være syk med usynlig/kronisk sykdom. Man kan se pigg og fresh ut, men føle seg helt ødelagt, noe mange sliter med å forstå når sykdommen ikke vises utenpå. Det er til og med vanskelig for oss selv som er rammet å forstå også. Energi og andre symptomer eller ikke, så prøver vi å få gjort det vi skal av plikter og andre ting, selv om vi trenger lenger tid enn andre å utføre det på grunn av mangel på energi, og nei, vi er ikke bare late. Å være hjemme uten å ha skole eller jobb å gå til er ingen ønskelig situasjon, og sykdom er heller ikke noe man bestiller. Hvem som helst kan bli rammet av en eller annen sykdom og bli satt ut av det. Det er en del av livet og noen blir fortere frisk enn andre og andre må leve med det. Det er bare vanskeligere med usynlige sykdommer fordi mange udnersøkelser blir gjort for å bekrefte at det ikker andre ting som står på. Det er veldig mye frem og tilbake.

Jeg leser heller ikke såkalte selvhjelpsbøker i håp om at det skal forandre på alt eller noe i det hele tatt. Av og til leser jeg dem for å lære mer om et emne og finne ut mer om emner jeg interesserer meg for. Andre ganger leser jeg slike bøker for det angår meg, og kanskje det vil bidra til at man føler seg mindre alene.

Alvorlige temaer med lystig tone
Forfatter Ilana Jaqueline sliter også med kronisk utmattelse og hun har også bloggen som heter Let's Feel Better. Kanskje ikke en troverdig tittel, men hun driver den bloggen for at andre skal føle seg mindre alene når man sliter med usynlig sykdom, akkurat som med boka. I boka beskriver hun hvordan hun mestrer dagene på godt og vondt, og hvordan man kan komme seg gjennom diverse situasjoner. Noen dager har man mer energi enn andre. Selv om man er syk, bør man også prøve å holde kontakten med andre, og møte andre selv om man ikke føler for det når man gjør avtaler. Det beste er bare å hive seg ut i det. Hun skriver også tips til hvordan håndtere skolegang og jobb med sykdom, men vet ikke hvor stor forskjell det er på det i USA og her til lands. Om det fungerer like godt i begge landene, for i Norge er det for eksempel ikke så veldig mange organisasjoner som blant annet i USA? Hun gir også tips til datinglivet. Om man bør fortelle om sykdom til andre med en gang eller vente, og andre tips. Hun skriver både med nøktern og humoristisk tone. Selv om hun bruker seg selv mye som eksempel i boka, så overdriver hun ikke eller overtar hele historien helt slik som fleste forfattere i sykdomsbøker har en tendens til å gjøre. Det hun skriver om er mye å kjenne seg igjen i, spesielt at det kan oppstå en ensomhetsfølelse av å være syk. Man blir isolert av det. Men vil understreke at det som fungerer for henne, ikke nødvendigvis fungerer for alle, da folk med utmattelses sykdommer reagerer forskjellig og har forskjellige funskjonsnivå. Synes det står litt lite om nettopp det.

Selv om ikke alle tipsene angår meg, er dette likevel en fin bok å få med seg og bruke som et slags oppslagsverk når man kanskje føler at man har en liten nedtur. Det er lett å tro at andre ikke har de samme symtomene og sykdommene som man selv har, og å lese en slik bok er en vekker på at mange sliter med det samme, og at man har forskjellige måter å takle ting på. Forfatteren får også et pluss for å bruke humor.

Bakpå:

Do you live with a chronic, often debilitating, or invinsible condition? If so, you may feel isolated, out of step, judged, lonely, or misunderstood - and that's on top of dealing with the symptoms of your actual illness. Whether you suffer from diabetes, irritable bowel syndrome (IBS), chronic fatigue syndrome (CFS), Lyme disease, migraines, dysautonomia, or any diseas that requires continuous management, you should know that there are practical strategies you can use to take charge of your life.

In this smart and savvy guide, popular blogger Ilana Jacqueline offers peer-to-peer support, a little dose fo humor, and insider tips for navigating life with a chronic illness or disability. You'll find everything you need to know - from how to balance sex, dating, and relationships, to handling work or school with unavoidable absences. You'll also learn how to deal with judgmental or skeptical relatives and strangers, become your own advocate, and manage your health care. Having a chronic condition doesn't mean you can't live an active, engaged life. This book will show you how.

Originaltittel: Surviving and Thriving with an Invisible Chronic Illness (How to Stay Sane and Live One Step Ahead of Your Symptoms)
Norsk tittel: Kunne ikke finne noen norsk utgave
Forfatter(e): Ilana Jaqueline
Sjanger: helse
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
175
Forlag: New Harbinger Publications
Norsk forlag: Tror ikke den er utgitt på norsk foreløpig
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Pocket)
Lest: 28.07. - 04.08. 2018
Kilde:
fra min egen boksamling
Plot
: 4 Mye å kjenne seg igjen i og skrevet med humor.
Omslag: 3 Vakkert, men liker ikke meditasjonsmotivet. Hadde innholdet vært om meditasjon hadde jeg i hvert fall ikke kjøpt den.
Baksidetekst: 4 Oversiktelig og grei, og virker relevant. Derfor jeg ville lese den.
Skrivemåte: 4 Veldig forståelig, oversiktelig og inneholder mange gode punkter.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok.
Slutten: 3 En helt grei avslutning.
Høydepunkt: Veldig lettlest til en sykdomsbok å være og forfatteren forteller ikke altfor mye om seg selv, men om sykdommen.
Lavpunkt: Ikke alle punkt gjaldt meg
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar