4. januar 2018

Månedens Bokanbefaling (desember)

I desember leste jeg disse bøkene:


Lest i kronologisk rekkefølge:

Classic Campfire Stories - William W. Forgey
Mer - Hakan Günday
Nå skjer det - Sofia Nordin
A Stranger in the House - Shari Lapena
Sagaen om Ragnarok (Forræderen fra Åsgard) - Line Møllerop
Tårer fra en tapt tid - Brynjulf Haugan & Brian M. Talgo
My Heart & Other Black Holes - Jasmine Warga
Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre - Fredrik Backman
Haunted Hikes - Maren Horjus
Syv dager med oss - Fransesca Hornak

Desember og 2017 er over og det for en god stund siden, men det er aldri for sent med en liten månedens bokanbefaling ...

Desember var en veldig skuffende lesemåned. I november ga jeg så mange enere, toere og treere at jeg lurte på om leselysten hadde forsvunnet for godt, og selv om det ble en del enere, toere og treere i desember også, så fant jeg i det minste noen perler.

Det ble mye variert også både angående tema og sjanger. Det ble litt norrøn mytologi, vanskelig forelskelse, skrekkhistorier, psykologisk thriller om en kvinne med skjult fortid, selvmordspakt, tankevekkende fiksjon om Alzheimers sykdom, og mye forskjellig. Så det ble litt blandet drops på lesefronten, noe jeg liker. Man kan jo ikke lese det samme hele tiden til tross for at horror er og blir min sjanger.

Og hvilken bok likte jeg best i desember?

My Heart & Other Black Holes - Jasmine Warga

Jeg leser ungdomsbøker en gang i blant, men det er sjeldent at jeg liker dem. Jeg liker å lese bøker som er beregnet for ungdom fordi synes det er viktig å holde seg oppdatert på hva slags bøker dagens ungdom liker og eventuelt ikke liker. Jeg er en nysgjerrig leser og da gjør jeg det sånn. Det er sjeldent at jeg liker dagens ungdomsbøker fordi jeg opplever dem som noe tynne når det gjelder innhold og ofte er det om det samme. Det tar for lang tid før noen kommer med noe nytt og annerledes.

Denne boka har også noen av de samme standardfaktorene som i andre ungdomsbøker, men likevel klarer den å skille seg litt ut. Boka inneholder et alvorstungt tema, persongalleriet består av interessante karakterer, og det er en bok man tenker lenge på etter at den er ferdiglest. Den gjør inntrykk og kryper under huden på deg, enten man vil det eller ikke.

Boka er om Aysel som er lei av å føle seg som et utskudd og det eneste hun ønsker er å forlate verden. Grunnen er mange. Faren hennes gjorde en kriminell handling som gjorde at lokalsamfunnet ble snudd på hodet. Han sitter i fengsel og hun føler seg veldig forhåndsdømt av andre på grunn av det, og at hun alltid på en måte har følt seg utenfor. Hun føler at hun ikke har noe å leve for, og søker derfor en selvmordspartner på Internett. Noen kontakter henne og de møtes i virkeligheten. De avgjør en dato, og blir kjent med hverandre på godt og vondt mens datoen nærmer seg ...

Dette høres kanskje ut som en svært mørk bok og det er den også forsåvidt, men samtidig har den en varme og mørk humor som gjør boka lettere å lese, til tross for det alvorstunge temaet. Dette er kanskje ikke en bok for alle, spesielt ingen bok for de som muligens ikke har sansen for mørk humor, men boka er vel verdt å lese. Den har fått mange delte menninger, derfor er jeg så overrasket over at jeg likte den så godt. Jeg har ikke skrevet anmeldelse av boka ennå, men skal prøve å få det til neste uke.

En annen bok jeg likte godt og som jeg gjerne vil anbefale videre er; Og hver morgen blir veien hjem lengre og lengre av Fredrik Backman. Det var også en bok som gjorde inntrykk og som man funderer over lenge etterpå. Den tar opp Alzheimers sykdom på en litt annerledes og forståelig måte. Selv for lesere som ikke kjenner noen som har Alzheimers, så er det en bok som gjør en sårbar og tankefull. Man vet jo aldri når en slik sykdom kan ramme våre nærmeste eller oss selv. Jeg har lest en bok tidligere av Fredrik Backman og det er Bjørnstad. Det er en forfatter som jeg har fått mer og mer sansen for (selv om Stephen King er og blir min forfatterhelt), så ser ikke bort i fra at jeg kommer til å lese flere bøker av Backman.

De andre bøkene jeg leste i desember var veldig tamme i grunn. Fra begynnelsen av november til store deler av desember, ga jeg som nevnt mange enere og toere, og noen treere. Dette innlegget er langt nok allerede så føler det ikke er noen vits i å skrive mer om de bøkene i dette innlegget, og heller spare det til anmeldelsene som kommer etter hvert.

Ryggperspektiv av bøkene:

2 kommentarer:

 1. Godt nytt år!
  Det så ut som en fin blanding av ulike sjangre. Det er ikke ofte jeg klarer lese så variert :-)
  Den du trekker frem hadde jeg ikke hørt om, selv om jeg også leser ungdomsbøker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk og i lige måde. Godt nyttår. :o)

   Ja, det kan man si. :o) Før i tiden leste jeg bare horror og thrillere, men i de siste fire-fem årene har jeg lest mye variert. Har blitt en mer nysgjerrig leser i det siste som vil lese det ene og det andre.

   Morsomt at du nevner det fordi jeg hadde ikke hørt om den ungdomsboken før jeg heller. Av og til surfer jeg etter bøker å kjøpe og da kan man komme over noen interessante bøker. Er egentlig orientert over hva slags ungdomsbøker som er populære og ikke, så det var rart jeg ikke hadde hørt om denne. Det er godt til en forandring å lese en bok man ikke hører om hele tiden. :o) Og godt at vi er flere som leser ungdomsbøker nå og da.

   Håper du får tid til å lese noen bøker selv om kanskje studentåret allerede har begynt.

   Slett