22. oktober 2017

Ankomst av Gøhril Gabrielsen - rått og kaldt


Meteorologi. Vitenskapen som forklarer storm, polare lavtrykk og værfenomener ved hjelp av fysiske og matematiske modeller. Og viktigst: hvor summen av observasjonene, i kombinasjon med modellene, kan forutsi været i dager fremover. Jeg står ved det avlange vinduet på kjøkkenet og betrakter vinden som fyker hvit og tett bortetter sletta. Med en finger i rimet på glasset sier jeg høyt til meg selv, litt hes etter ikke å ha snakket på flere dager: Sånn skulle det vært med sinne og følelser også. De skulle vært målbare. Forutsigbare. Som værvarslingene.

Tåler man isolasjon over lengre tid?

En ung forsker, som man aldri får vite navnet på, er på feltarbeid. Denne unge kvinnen er biolog og er på oppdrag for å kunne fullføre doktorgraden. Mens hun jobber venter hun et besøk. Mens hun venter på at hennes kjære Jo skal komme, får vi et innblikk i hennes fortid og nåtid. Hun omtaler eksmannen som S. Deres ekteskap har vært svært turbulent, og S vet hvordan man utnytter makt og omsorg. Under sitt forskningsopphold ved et fuglefjell i nord, får hun rikelig tid til å filosofere om alt og ingenting. Hun får ikke bare erfare hvor værhardt stedet er, men hun får også utfordret seg selv når det gjelder isolasjon, hvordan det er å leve avskåret fra resten av omverdenen. Hun skyper litt med Jo når værforholdene tillater det, og noen ganger kommer det en båt med forsyninger til henne. Men er hun sterk nok til å klare denne krevende jobben alene, eller vil savnet etter folk bli for stor?

En indre og utvendig kamp
Dette er Gabrielsens femte roman, men den første jeg har lest av henne, og den ga et meget godt førsteinntrykk. Man får straks en ekkel og ubehagelig følelse helt fra begynnelsen, og man bare venter på at noe fryktelig skal skje, eller at noe skal eksplodere. Kvinnen i boka utgir seg for å være  tøff og hardbarket, men inne i henne er det mye som romsterer. Hun har sine indre demoner, lengsler, pågangsmot og frykt, og disse faktorene blander seg ofte med hverandre. Hun er sterk og modig i det ene øyblikket og i det andre føler hun seg litt mindre og kanskje litt småredd. Men hun prøver å være sterk i enhver situasjon, uansett hvor krevende det kan være. Det virker som hun vil bevise mye for både seg selv og andre.

Ankomst består av hovedpersonens nåtid, og en kjent lokalhistorie som skjedde for mange år siden. Om Borghild og Olaf Berthelsen og deres barn, som opplever en stor tragedie som de bearbeider på hver deres måte. Hvordan de prøver å leve sammen, men likevel har denne store avstanden, hvor den ene voksne anklager den andre, og den andre som håper at tilværelsen vil gå tilbake til det normale igjen. Hovedpersonen føler seg fascinert over denne lokalhistorien. Hvorfor?

Vanskelig å forstå seg på hovedpersonen
Det eneste jeg "irriterte" meg over angående Ankomst var hovedpersonens seksuelle frustrasjon og at det var noen seksuelle partier her og der, men heldigvis ikke noe overdrevent. Det er ikke flaut å lese om det eller noe, men det virket litt utroverdig og en smule desperat. Vet at det er var en mening med denne desperasjonen, og at det var en av hennes lengsler i denne isolasjonen, men følte likevel at det ikke passet inn i settingen. Det ble litt malplassert. Det er bare det jeg mener. Det er også litt vanskelig å få tak på personen, om hva slags person hun er fordi hun er litt overalt. Opp og ned, usikker og modig. Hun er litt av alt. Skjønner godt hvorfor med alt hun har gjennomgått, men ble ikke godt nok kjent med henne. Hun blir noe diffus oppi det hele.

Dette er en roman som er i grenseland til å være en psykologisk thriller og det funker! Litt langsom i begynnelsen, men så tar det seg virkelig opp. Denne lille romanen byr på både spenning, intensitet og en dysterhet som man blir veldig nysgjerrig på. Man lurer på hvorfor hun egentlig er der ute. Er det virkelig på grunn av feltarbeidet, eller er det noe annet? Beskrivelsene, spesielt værbeskrivelsene er så gode at det kalde været i boka når leseren. Brrrr!

Bakpå:

Tilbaketrekning kan føles betryggende når man er truet, men hvor lenge?

En forsker skal overvintre ved et fuglefjell lengst nord i Norge. Hun er nylig blitt separert, datteren bor hos eksmannen, og hun venter på sin elsker.

Etter hvert blir det klart at forskningsoppholdet også er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt datteren til? Og hvorfor kommer ikke elskeren?

Ankomst er en intens roman om utsatthet. Om å søke en forutsigbar virkelighet, men oppleve nærveret av nye, foruroligende krefter i og utenfor seg selv.

Originaltittel: Ankomst
Forfatter(e): Gøhril Gabrielsen
Sjanger: roman
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
170
Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 05.10. - 08.10. 17
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 5 Kreativt, spennende og medrivende. Holder nysgjerrigheten oppe.
Tittel: 4
  Ikke spesielt kreativt eller noe som vekker oppsikt. 
Omslag: 5 Vakkert, dystert og levende.
Baksidetekst: 5 Kort og enkelt, ikke for avslørende.
Skrivemåte: 5 Rått, kaldt og stemningsfull. Original fortellerstemme.
Favorittkarakter: Klarer ikke å bestemme meg for om jeg liker hovedpersonen eller ikke, for klarer ikke helt å få tak på henne. Vanskelig å forklare. 
Slutten: 5 En av de bedre avslutningene jeg har lest. Hjemsøkende og spennende.
Høydepunkt: Lettlest, engasjerende og dystert. Intensiteten er nesten til å ta og føle på.
Lavpunkt: Boka er litt kort og det går fort unna, men likevel får forfatteren frem mye på få ord og korte kapitler.Hadde heller ikke helt sansen for de seksuelle partiene.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


10 kommentarer:

  1. Så gøy at du har lest og likt denne, jeg likte den også veldig godt. Ha en flott søndag Ina!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg ble positivt overrasket. Likte godt at den vinglet mellom å være en roman og en psykologisk thriller. Det var en fin effekt. Så fint at vi begge likte denne. :)

      Tusen takk og i lige måde, Tine. :)

      Slett
  2. Har lest mye bra om denne og lastet den ned på Ipaden fra eBokBib for noen dager sider. Krysser fingrene for at jeg også liker du. Du har skrevet en god omtale av den.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk. :)

      Var usikker på om det var min type bok i begynnelsen, men likte dysterheten og den kryptiske mystikken rundt det hele. Er spent på å lese hva du mener om den.

      Slett
  3. Har ikke lest boken, men godt å høre at du likte boken såpass godt! Lovende at du likte språket, og det er morsomt at du nærmest kunne føle værbeskrivelsene- hehe :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Morsomt når man først tror at det ikke er en type bok man vil like, også gjør man det likevel. Godt språk og veldig intenst.

      Hehe, ja. Det var ikke bare værbeskrivelsene som var kalde, men persongalleriet og hele boka omtrent egentlig når jeg tenker over det. Ikke rart man sitter og hutrer innvendig mens man leser da. ;)

      Slett
  4. Jeg skummet bare fort, siden jeg snart skal lese denne. Har den i hylla.
    Godt å se at også du likte denne.:) For hver positive omtale sniker den lenger frem i køen.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. :)

      Jeg tør aldri å lese omtaler av en bok jeg vet jeg kommer til å lese senere, og leser heller omtalene etter jeg har skrevet en selv. :) For hvis ikke blir det så vanskelig å skrive om boka etterpå. Man låser seg fast av det på et vis.

      Gleder meg på å vite hva du mener om den. :)

      Slett
  5. YES! No vart e gla'! Helt strålende at du likte boken, du som er godt over gjennomsnittet belest på denne type sjanger :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. High five!

      Ja, jeg ble litt satt ut og overrasket selv over hvor godt jeg likte den, spesielt med tanke på hvor skeptisk jeg var i begynnelsen. Jeg liker grøssere godt og det er ennå min favorittsjanger, men føler at mange av dagens grøssere mangler denne kryptiske uhyggen, som de brukte i sjangeren før i tiden. Det er et savn. :) Det er det jeg likte så godt med denne boka, det kryptiske, undertonene.

      Slett