8. august 2017

Come Closer av Sara Gran - annerledes horror med futt i


    There was the tapping, and the fighting, and the smoking, and the dreams, and I never would have thought to link them if it hadn't been for a mistake, or what seemed like a mistake at the time. I had ordered a book from a small publisher out of state - Design Issues Past and Present - that I was hoping would inspire me a bit with a project at work. I came home to the loft one rainy April night pleased to find a package waiting by the door. But when I got upstairs and opened the box I saw they had sent the wrong book - Demon Possession Past and Present - instead. A disappointment, but nothing to cry about.

Besynderlig og tankevekkende horror om noen som forandrer seg mot sin vilje.

Come Closer er en veldig ukjent bok, egentlig. Jeg lere ofte etter en god horrorbok, og av og til ser jeg over forskellige horrorlister over beste horrorbøker. Jeg er alltid skeptisk til slike lister fordi hver gang jeg leser bøker som er populære, så er det sjeldent jeg liker dem av en eller annen grunn, men det skader jo heller ikke å prøve. Jeg ville også lese en horrorbok som ikke var så kjent, og jeg hadde tidligere ikke hørt om boka eller forfatteren, og det er alltid spennende å utforske ukjente forfatterskap.

Når livet tar en dyster vending ...
Dette er en spesiell bok på mange måter, både handlingen, stemningen og persongalleriet, men jeg liker det. Jeg liker filmer og bøker som er litt annerledes, og det er det for få av. Come Closer er om Amanda som er i et godt forhold med sin mann, som har en bra jobb og et fint hjem. Alt er på stell. I det siste har hun følt seg noe rar. Hun er i merkelig humør. Hun er både glad, oppgitt og sur. Det svinger veldig. Hun føler seg også noe nedfor og det er som om hun ikke kjenner seg igjen, og dette skjer gradvis. I begynnelsen bryr hun seg ikke så mye om det. Hun blir bare mer og mer likegyldig til alt. Noe som er virkelig irriterende er denne bankingen/dunkingen i veggene. Det skjer bare når hun er hjemme, og aldri når mannen er hjemme alene. Hvor kommer lyden fra og hva er årsaken til det? En dag dukker det opp en bok i posten som hun ikke har bestilt. Boka er en slags type selvhjelpsbok om demoner og besettelser. I boka er det med en test med poengskala om hvor langt man er i denne besettelsen. Denne testen forteller hvor rammet man er av denne demoniske besettelsen. Amanda ser på boka som en slags spøk, men prøver den å fortelle henne noe? I tillegg til alt dette plages Amanda av vonde drømmer, rare tanker og gjør ting som hun ikke er helt klar over. Noe som ikke er helt hennes stil. Hvorfor blir Amanda utsatt for dette, og får vi noen gang vite det?

Fascinerende hovedperson
Jeg har sett mange skrekkfilmer om personer som blir besatte av demoner, men aldri lest en bok om det. Det var kanskje på tide for dette var rått, tøft, og vilt. Den var ikke spesielt skummel, men den hadde sine småekle øyeblikk som er verdt å sjekke ut. Syntes det var spennende å lese om Amanda som ser på seg som tøff og vil kanskje at andre skal tro det, mens hun egentlig er svak og sårbar på mange måter. Hun er ikke så tøff som hun vil ha det til. Synes også det var spennende å lese om hennes relasjon til hennes ektemann, om hvor forskjellige de er og hvordan de håndterer alt så annerledes.

Dette er en bok som bare er på 168 sider og det er mye jeg gjerne vil skrive om, og ta opp i anmeldelsen, men det blir dessverre for avslørende. Dette var uansett herlig lesing og et friskt pust i alt annet jeg har lest i det siste. Jeg liker tykke og svære bøker, og jeg leser mange av dem, men denne vesle boka beviser også at færre sider har mer å s,i og det kan ha større effekt av og til. Det hadde denne. Come Closer er en stemningsfull og underholdende horror som er verdt å sjekke ut.

Bakpå:

"Sara Gran has written an intelligent horror story, a literary creepshow 
that works its magic subtly and well. It's a marvel of restraint and taste, 
and still it worms its way under your skin and stays there."
- Darin Strauss

Are YOU Possessed By A Demon?

  • I have new activities and pastimes that seem "out of character," and I do things that I did not intend and do not understand.
  • I can understand languages I've never studied, and have the ability to know things I couldn't know through ordinary means.
  • I have blackouts not caused by drugs, alcohol, or a preexhisting health condition.
  • I have urges to hurt or kill animals and other people.
  • I have hurt or killed animals or people.
Unexplainable noises in the house, strange incidents at work,a recurring dream featuring a seductive but terrifying woman - are these sings of insanity, or is Amanda, a happily married architect, an unwitting host to a demonic presence? In this spare, unnerving novel, Sara Gran casts a cold eye on the horrors that can await us in the margins of everyday life.

Originaltittel: Come Closer
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse
Forfatter(e): Sara Gran
Sjanger: horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
168
Forlag: Soho Press
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt: 2003
Min utgave: 2011 (Pocket) 
Lest: 22.06. - 25.06. 2017 
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 5
Kreativt, forfriskende og herlig atmosfære.
Tittel: 5 Passende og man får lyst til å lese boka.
Omslag: 5 Jeg liker ikke omslag med ansikt(er) på for jeg vil forestille meg hvordan persngalleriet ser ut, men dette er gjort på en måte som får frem en guffen stemning.
Baksidetekst: 5
Spennende, annerledes og kreativt.
Skrivemåte: 6 Kort, enkelt og effektivt. Kapitlene er svært korte og boka også, men av og til har det en større effekt enn lange bøker.
Favorittkarakter:
Amanda. Spennende karakter på mange måter.
Slutten: 4 Filosoferende og smart avslutning, egentlig.
Høydepunkt:
Korte kapitler. Det er ikke alltid man trenger å skrive mye for å få frem en bestemt effekt.
Lavpunkt: Boka føles for kort og man vil bare ha mer. Savnet også litt mer bakgrunnshistorie av Amanda.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar